ehhh i do tego i do tego moze byc taki sam wzmacniacz po zatym B-R a nie B-F, to jaka ma byc obudowa to zalezy tylko i wylacznie od parametrow glosnika
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX vs. Tesla
Collapse
X
-
Edis: spokojnie, niedenerwuj sie, ja tylko pytam, nie zmuszam do niczego:) Poprostu chciałbym sie dowiedzeić wielu rzeczy, wiem ze to jest niemoz,liwe zeby dowiedzeić sie wszystkiego:(
A jeśli mozna to jaki filtr polecalibyście do suba, aktualnie mam głośnik Alpharda zamkniety w obudowie 145L, tylko nie mam go czym zasilić, tzn brakuje mi wzmaka i filtru:( Moze ma ktoś jakieś sprawdzone konstrukcje i mogłby sie podzielić, głównie zalezy mi na filtrzezeby ciął max do 250Hz:)
Jeszcze raz prosze o wyrozumiałość:)
Pozdro for @ll:)
Skomentuj
-
Ludziska , nie bedziemy chyba rozpaczali nad rozlanym mlekiem, tylko trzeba jakoś to mleko umieć pozbierać do kupy i zrobić z tego coś porzadnego:) Trzeba wykrzesać z tego jak najwiecej "iskier":)Wiec.....?:) Nie warto sie zrazać, tylko trzeba dażyć do celu:) dlatego zamierzam jak juz powiedziałem, znaczy napisałem coś z tego suba wykrzesać, zmontować podłogowce i jakiegoś sub'ka takiego do domku, bo ta "pralka" to zazwyczaj bedzie uzywana albo na Hali albo na dworze:)Teraz tylko trzeba przełożyć zamiary na siły które to urzeczywistnia:)
Pozdro for @ll :)
Skomentuj
-
Witam :)
Chyba również zdecyduje się na takie podłogowce. Jestem w posiadaniu 2xARV i do nich musze coś dobrać. I zastanawiam się czy dać 2xTVM XW 165 czy 2x STX 17-80-4 SC. Chciałbym żeby obudowa była konstrukcją B-R. Jak narazie wszyskie znaki wskazują że zdecyduje się na STX (połowa ceny...), tylko czy ktoś to miał w B-R??? Przeprowadzałem symulacje w WinISD i sam niewiem :? Powiedzmy że obudowa 35L, jakie strojenie najlepiej?
thx.
Skomentuj
-
ten stx nadaje sie tak samo dorbze do BR jak i do closed, niepamiętam tylko czy to seria sc któa podałem czy ss ale wydaje mi sie że sc, bierz parametry i sprawdzaj co ci wychodzi ucz sie przy projektowaniu na wymulatorze a nie odrazu chcesz wszystko naraz, te stxy i do closed dorbe i do BR sie nadająale niepodałem ci tej drugiej opcji bo to już wiecej kombinowania z objętością strojeniem w zalezności cco chcesz uzyskac kosztem czego
wiec rób closed , zawsze potem do danej obudowy mozesz dorobic poprostu otwór BR i zwięskzy ci sie efektywnosc i pogorsza lekko parametry ale niezauważalnie :)
Skomentuj
-
dzięki Budzik :) Ja już kombinje od dłuższego czasu nad tymi podłogowcami. Najpierw chciałem ARV +SW607 - bo takie mam (to już przerabialiśmy...). te SW607 posłużyły mi jako poligon doświadzczalny - testowałem je w closed i w BR, przerabiałem obudowy, dorabiałem BR itp...
W końcu zdecydowałęm się że zrobie podłogowce na dwóch 17. musze sie pozbyć tych SW bo są w wersjo 8ochm.
Zrobie tak: kupie 17 z serii SC wersja 4 ochm, dam je w szereg aby było 8ochm i wsadze do budy Closed. zobaczymy co się będze działo. WinISD sugeruje obudowe B-R do tych głośników - Qts=0,47. Po nowym roku eksperymenty :)
Tylko zastanawim się czy niedozbierać do tych tesli XW???
To narazie tyle. Dzięki.
Skomentuj
-
jesli masz sw607 4 ochmowe to chęnie je od ciebie odkupie bo musze po jednym dorzucic do moich kolumn he :) zastanawiałem sie nad tymi stxami ale doszedłem do wniosku ze znikoma róznica będzie między alfredem a stxem i też niewiadomo w którą strone wiec zostaje przy alfredzi i dokupuje 2 sztuki zamiast wszystkie 4
i jak te sw607 ci służyły w BR a jak w closed, napisz coś na ten temat , w jakisj obudowie testowałes itp tid, sam siezastanawiam czy jakoś niedać ich do br
Skomentuj
-
jesli masz sw607 4 ochmowe to chęnie je od ciebie odkupie bo musze po jednym dorzucic do moich kolumn he :)
Problem jest taki że zależy ma na kolumnach 8 ochmowych (2x17 w każdej budce) więc muszę kupić nowe głośniki.
Co do testów SW 607:
Najpiewrw było B-R: głośniki były niewygrzane, bas rozlazły efekt mizerny...
Później była CL tu znacznie lepiej - bas lepszej jakości, neistety pojawiły się problemy ze szczelnością obudowy...
Teraz znowu mam je w B-R, jak chce CL to zatykam kanał gąbką i jest git. Ogólnie jak na głośniki za taką kaske to grają fajnie - dałęm za nie 30zł/szt.
Obudowa to 13l, BR śrdnica 4,5 długość 12 cm.
Właśnie wypłodziłem prowizoryczną stronke - specjalnie dla kumpla. www.jasiu.za.pl
pozdrawiam
Skomentuj
-
Tak a propo to wydaje mi się że albo temet ma złą nazwę albo wszyscy odbiegacie od temetu. Dlaczego w temecie jest Stx vs. telsa ? Przecież sam autor nawet o ile dobrze przeczytałem w pierwszym poście nie wspomniał o teslach. Ale nie ważne. Co do samych kolumn to raczej bym się skłaniał na sprawdzonych, bardzo udanych konstukcjach np. Grześka albo Przemka na wyłącznie teslach lub z dodatniem Tonsila dla smaku !!! Nawet na samej stronie stx mozna kupić "kolumy" za 200 zł ale co to za sprzęt, chyba do sluchania biesiad na wiejskiem potańcówce, i gdzie nikt nie tańczy, a w polu ciągnik coś orze i nie słyszeć zniekształcen itp. !!!
Skomentuj
Skomentuj