Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wstęp do pomiarów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wstęp do pomiarów

Witam,
    Prosze o pomoc. Jak już pisałe w innym wątku, w ramach rozpoczęcia przygody z audio diy zrobiłem sobię zestaw do SW i...
    I wychodzi oczywiście sieczka, z którą nie wiem co zrobić (mierzę sobię jakieś stare ZGC).
    Szukałem przyczyny i wyszło mi w końcu z pomiaru karty muzycznej (sposób zgody z art Yoshiego, czyli podpięcie wyjścia karty do wejścia mikrofonowego Jiga) tak:
    pomiar karty bez pliku kalibracji.jpg
    Przegrzebałem co się dało w sterownikach i nic ciekawego nie mogę znaleźć w ustawieniach karty (Audigy 2 ZS z oryginalnymi sterownikami). Wszystkie efekty, mixery, equalizery niby ustawione na 0...

Jeśli dodam powyższy pomiar jako plik kalibracyjny to wychodzi tak:
    pomiar karty z pomiarek karty jako kalibacją.jpg
    Czyli mniej więcej OK (w granicach błędu)

Przy tym wszystkim, pulse response (bez kalibracji) wygląda tak.
    pulse.jpg

Czy któś pomógłby mi ocenić czy tak ma być, a może jeszcze o co chodzi??

Nie na temat...
    Nowy na forum - mam nadzieję, że tymi załącznikami nie narażę się Moderatorom?

Wczoraj siadłem do pomiarów.
    Obudowa od New mildton 80 (zamknięta, ok. 17l)
    Głośniki:
    STX 20-80-8 SC (nowy - niewygrzany)
    Tonsil GDM10/80 (już nie nowy, ale swojego czasu oryginalny)(otwarty kosz w ok. litrowej obudowie)
    Tonsil gdwk 10/80/26 (nowy, ale wygrzany)

Mój zestaw pomiarowy:
    Jig wg tutoriala Yoshiego (bardzo dziękuję)
    mikrofon WM61A
    mikrofon napędzany preampem gotowym kitem Jabel j-250 (tu mam duże wątpliwości czy to może się nadawać do pomiarów, ale nie jestem elektronikiem i poskładanie preampa Waillina to dla mnie problem)
    Poniżej wyniki:
    gdN 2013-02-23 ON_AXIS.jpggdm 2013-02-23 ON_AXIS.jpggdWK 2013-02-23 ON_AXIS.jpg
    gdN 2013-02-23 FARFIELD.jpggdm 2013-02-23 FARFIELD.jpggdWK 2013-02-23 FARFIELD.jpg

Pulse response, markery:
    gdWK 2013-02-23 pulse.jpg

Prośba o pomoc. Rozjazdy na tych wykresach sa koszmarne, nie wiem czy to standard? Może ktoś wyłapie jakie błędy robię?
    Niby jakies tendencje da się wyłapać.
    Czy ktoś mógł mi podesłać swoje .frd z różnych pomiarów żebym mógł porównać, jak to u was wygląda?
    Last edited by Micwoj; 24.02.2013, 11:52. Powód: Nie działające linki

Skomentuj

A może pobaw się innym programem...?

Skomentuj

Coś jest nie tak z preampem, na pulse response masz bardzo małą wartość na osi y, przez to masz zaszumiony pomiar.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A ile mniej więcej powinno być? Dokopałem się do wątku gdzie el liero pisze że ok. 1000?
          Jeszcze raz powtórzę prośbę żeby głupimi pytaniami nie zawracać głowy ludziom: czy ktoś może udostępnić jakiś kompletny plik SW z pomiarami, możę jakimś (zupełnie dowolnym) projektem zeby mieć jakieś odniesienie?

Skomentuj

To ile tam powinno być zależy od preampa, ja u siebie mam ok 200-300, więc na pewno nie 1-2.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wysokosc na osi y zalezy wzmocnienia preampa, kalibracji poziomow karty, glosnosci i odleglosci pomiaru. ja u siebie mam ok 1,5 do 2k. na poczatek aby wyeliminowac potencjalny problem na jigu i kalibracji, powinienes zrobic poprawne pomiary impedancji, po czym dopiero mozesz szukac problemu na mikrofonie i preampie. ale na 99% problem lezy w pre/mic

Skomentuj

Impedancja wygląda OK, np. tak:
                GDN imped.jpg

Dzięki za porady, teraz muszę znów znaleźć jakąś noc którą mogę zarwać i się dalej pobawić. Ustawienia wej-wyj karty było zrobione na ok. 16k. Więc pewnie rzeczywiście powinien pójść większy prąd z preampa. Jeszcze trochę na potencjometrze zostało do podkręcenia. Wzmacniacz też jeszcze mogę podkręcić, więc na razie spróbuję tak, jak nie wyjdzie to zacznę szukać dalej. Jak duży wpływ mogą mieć szumy otoczenia? (np. ok. 2m od mikrofonu mam szumiący z lekka kaloryfer...)

Skomentuj

no to wina mikrofonu lub preampa

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    wysokosc na osi y zalezy wzmocnienia preampa, kalibracji poziomow karty, glosnosci i odleglosci pomiaru. ja u siebie mam ok 1,5 do 2k. na poczatek aby wyeliminowac potencjalny problem na jigu i kalibracji, powinienes zrobic poprawne pomiary impedancji, po czym dopiero mozesz szukac problemu na mikrofonie i preampie. ale na 99% problem lezy w pre/mic
                    Ten kit jabela posiada regulację wzmocnienia za pomocą potencjometru na płytce, to raz, a dwa, Micwoj jak go zasilasz (z aku, zasilacza)?

Skomentuj

Znalezienie usterki przez internet jest trudne . Moze trzeba zacząc od początku i zobaczyć czy pream działa w 100%. Powiedz cos do mikrofonu i zobacz czy sygnał wychodzi. nagraj coś nim. :) Albo daj fotkę jak zrobiłeś preampa . moze znawcy coś wyłapią :)

Skomentuj

Zamieszczone przez xCzarny Zobacz posta
                        Ten kit jabela posiada regulację wzmocnienia za pomocą potencjometru na płytce, to raz, a dwa, Micwoj jak go zasilasz (z aku, zasilacza)?
                        BAteryjka 9V. Najbardziej stabilne, a już parę tygodni wytrzymało bez problemów.
                        Znajdę czas, pobawię się i napieszę co wyszło.

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post o 21:08 ----------

Przy takim normalnym podpięciu na line in działa i daje normalne poziomy wyjścia. Przy większym wzmocnieniu trochę buczy :( Jak napisałem, żaden ze mnie elektronik, kupiłem zmontowaną gotowiznę. Wstyd się przyznać, ale na układach LRC poznanych na fizyce w szkole na razie moja znajomość elektroniki się kończy. Ale pracuję nad tym :) m. in. dzięki temu forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Przy większym wzmocnieniu trochę buczy
                          Ja swój okleiłem folia aluminiową i działał od pierwszego kopa. Mój nie buczy i mam wszedzie ekrany. Moze z kablem cos masz nie tak , masa nie łączy

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                            Ja swój okleiłem folia aluminiową i działał od pierwszego kopa.
                            A to oklejenie folią w twoim przypadku to samo oklejenie, czy gdzieś sprowadzone do jakiegoś uziomu?W moim przypadku chyba najwyżej do - bateryjki jako masa.

Zresztą musze popróbować, to buczenie słyszałem po podpięciu do zintegrowanej karty, mogło coś z komputera zakłócać.

Teraz mam wpiętą tą audigy, ogólnie sporo mniejsze zakłócenia z niej są słyszalne (właściwie to wcale) to może będzie lepiej.
                            Na razie do czasu znalezienia chwili na działania, temat wstrzymuję.
                            Dzięki wszystkim za pomoc.

---------- Post dodany o 09:13 ---------- Poprzedni post o 08:36 ----------

Jeszcze jedno pytanie. Nie mam zielonego pojęcia jak moge sprawdzić jaką charakterystykę ma zestawu mikrofon+kit. Przydało by się to jakoś skalibrować.
                            Plik kalibracyjny mikrofonu mam, ten ogólny (WM61), plik dla karty muzycznej też (uzyskany z podpięcia wyjścia karty do wejścia na JIGu). Kwestia opracowania pliku dla preampa.

Czy można podpiąć jakieś źródło do wejścia mikrofonu tak, by podać znaną wzorcową charakterystykę i zobaczyć odpowiedź? Np tak: wykres po wpięciu wyjścia z karty muzycznej do wejścia preampa mam. Gdybym mógł ten sygnał (ze znaną charką) z wyjścia karty włączyć w jakiś sposób do preampa, mógłbym zobaczyć co daje preamp w funkcji częstotliwości.
                            Wszystkie te charakterystyki mógłbym ze sobą posumować (odpowiedź karty+odpowiedź mikrofonu+odpowiedź preampa, nawet w excellu jak nie znajdę szybszej metody) i w ten sposób ustalić poziom 0 do pomiarów.

Czy ktoś próbował podobnego patentu? Albo może podpowiedzieć jak to zrealizować (tzn jak podłączyć sygnał z karty do wejścia mikrofonu)? Albo podpowiedzieć jakiś inny patent?
                            W przeciwnym wypadku zostaje mi preamp Wailiina jako urządzenie o znanej powszechnie charce (bliskiej 0 z tego, co się zorientowałem)

Skomentuj

Witam,

możesz to zasadniczo zrobić sam (charakterystyka przedwzmacniacza). Podaj sygnał o niskim poziomie, aby nie przesterować przedwzmacniacza, przez podencjometr i kondensator na wejście i zmierz co masz na wyjściu. Ja tak sprawdzałem ten kit u siebie. Któryś z kolegów z forum doradził zwiększenie pojemności w tym zestawie i sprawdziło się znakomicie. Jak znajdę gdzieś na dysku pomiary lub wykresy, bo miałem takie, do wkleję. Bardzo ładnie wychodzi to za pomocą STEP-a z pakietu Arta.
                              A koniec końców i tak złozyłem sobie ten wg przepisu Q, ponieważ wskaźnik przesterowania jest niezwykle przydatny przy pomiarach.

Pozdrawiam,
                              Jacek Zieliński

Skomentuj

Ch-kę samego pre można zmierzyć ale z mikrofonem to juz gorzej. Zastdniczo mozna użyć typowego pliku kalibracyjnego dla WM61.

Mic i pre mozesz bardzo sprawdzić podłaczajac pod wejscie liniowe kompa i sprobuj coś nagrać,np pogadać do niego. Zobaczysz czy w ogóle masz jakis sygnał.

Skomentuj

Kondensator do odcięcia stałego napięcia podawanego do mikrofonu, jak rozumiem, czyli w szereg do plusa mikrofonu? A nie zadziała to jak filtr górnoprzepustowy 1rz? Czy po prostu złożyć bardzo dużą pojemność w szereg? A opór to już kompletnie nie wiem o jakiej wartości (jakie napięcie dostaje wzmacniacz od mikrofonu, a jaki od np. karty muzycznej?)

Zwiększenie pojemności:
                                  której i po co?
                                  Mic i pre mozesz bardzo sprawdzić podłaczajac pod wejscie liniowe kompa
                                  podłączyłem przez wejście wzmacniacza i działa (koszmarny feedback :))

Z mikrofonem właśnie zamierzam użyć standardowego, posumowac z wynikiem dla preampa i taki sumaryczny frd użyć jako kalibracyjnego dla mikrofonu. Ten sam numer moge zrobić dla karty muzycznej (por. wykresy z początku wątku)

A to pozostawia jeszcze pytanie o kartę muzyczną z początku wątku.
                                  Skąd do licha taki wykres? I co myslicie że to jakaś głupota, czy użyć tego pomiaru jako kalibracji dla karty (po zsumowaniu kalibracji mikrofonu i preampa)?

Skomentuj

Witam,

to są pomiary mojego Jabel-a. Od dołu:

- oryginalny układ
                                    - zmieniony C2
                                    - zmieniony C2 i C4
                                    - zmieniony C2, C4 i C5

Z tego co pamiętam wstawialem wszystkie po 47 uF. Do testów możesz nie dawać kondensatora wejściowego ale odłącz na chwilę R2 od strony mikrofonu. Ja jak się tym bawiłem, aby nie przesterować preampa a zarazem generować sygnał z karty z maksymalnym poziomem, dałem na wejście podencjometr 10k i z jego suwaka podałem sygnał na wejście preampa. Aby mieć pewność wszystko podglądałem na ekranie oscyloskopu.

Pozdrawiam,
                                    Jacek Zieliński

Skomentuj

Dzięki bardzo.
                                      Widzę że po zmianie tych kondensatorów to on się robi ładnie liniowy.

To ja się po amatorsku zapytam, do czego służą te C2, C4 i 6 w głównym torze?
                                      Odłączyć R2 czyli zdjąć zasilanie z mikrofonu, tak?

No tak... Oscyloskop to ja ostatnio miałem w rękach na fizyce w średniej szkole. Będę musiał na oko... Jaka przy tym szansa upalenia wejścia karty muzycznej wzmocnieniem preampa?? Wolałym uniknąć, a nie mam pojęcia czy karta ma jakieś zabezpieczenie. Chyba, że "na wszelki" dać jeszcze po drodze mostek z diód zenera, jak w JIG-u? Czy ryzyko raczej mało prawdopodobne?

Skomentuj

Wczoraj zrobiłem na szybko pulse przy maksymalnym wzmocnieniu i poziomie wejścia na karcie i uzyskałem wyniki na poziomie 2 :(

Nie zdążyłem nic więcej zadzałać, ale: albo mi przyjdzie modyfikować ten kit, albo kupić np. AVT 2728.
                                        która opcję polecacie?

A propos modyfikacji to się niestety nie znam, więc może ktoś pomoże, poniżej schemat:
                                        J250 schemat.jpg

Niestety moja wiedza na ten temat jest zerowa :(

1. Czy zmiana potencjometru P1 na większy/mniejszy (oryginalnie 100/200kOhm) może tak drastycznie poprawić wzmocnienie?
                                        2. czy zmiana R3, R6 lub R7 może w tym temacie pomóc? Np. skoro potrzebuję wzmocnienia ok. 100x większego, to R7 można dać na poziomie 100ohm?
                                        2. czy zwiększenie napięcia zasilania całości (zgodnie ze specyfikacją ma być 9-12V, ja mam baterynje 9V która daje ciut powyżej 9) może tak mocno zwiększyć wzmocnienie?
                                        3. Czy ktoś ma sprawny preamp Waiilina do sprzedania?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X