Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pro?ba o ocene projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pro?ba o ocene projektu

Witam
    Mam zamiar zbudować kolumny trójdorożne w oparciu o :
    Niskie: HERTZ HS200 -4R
    Średnie: TONSIL GDN13/50/9 -6R
    Wysokie: Prawdopodobnie jakaś tańsza kopułka Peerlessa

Moje kolumny w założeniu miały by mieć ok 30l z czego na niskotonowca będzie ok 24l i będzie grał on w BassReflexie strojonym na 38Hz, reszta bedzie należała do średniaka.
    Wymiary kolumny to 1100X170x280 (WxSxG), wszystko prawdopodobnie z 22mm MDFu.
    Zastanawiam sie nad umieszczeniem Woofera na boku kolumny co dało by bardzo smukły wygląd ale problem rodzi sie w kwestji jak najniższego odcięcia Woofera w celu zachowania punktowośći dźwieku.
    Cewka która by to ucieła byłaby raczej duża i napewno zmieniłaby znacząco parametry głośnika.
    Drugi wariant ale jakoś za mną nie przemawia to umieszczenie woofera na froncie kolumny pod średniotonowcem i odcięcie go nieco wyżej ok 700Hz.
    Zamierzam zastosować zwrotnice 12dB/okt i później przedstawie jej projekt ale najpierw musze sie pobawić w XoverPro.

Parametry HERTZA HS200:
    Fs = 29,4 Hz
    Qms = 3,27
    Vas = 33,19 liters
    Cms = 0,48 mm/N
    Mms = 60,46 g
    Rms = 3,449 kg/s
    Xmax = 8,5 mm
    Xmech = 12,75 mm
    Sd = 220,7 sq.cm
    Qes = 0,48
    Re = 2,48 ohms
    Le = 0,98 mH
    Z = 4, ohms
    BL = 7,596 Tm
    Pe = 200, watts
    Qts = 0,419

Dorzuce jeszcze pare symulacji i rysunek jak to miałoby wyglądać.

Wypowiedzcie sie proszę na temat mojego pomysłu.Chetnie wniose poprawki.

Co tu duzo gadac klasyczny uklad trojdrozny z niskim dolnym podzialem. Dajac bas na boku musialbys zejsc z podzialem do ok 150Hz. Rezystancja cewki dla niskotonowca to nie taki duzy problem jak to czy ten GDN13 to wytrzyma. Dajac takie dobre glosniki kupilbym lepszego sredniaka Tonsil to tylko Tonsil i chyba nie ma zbyt rewelacyjnych charakterystyk.

Skomentuj

jak potniesz wszystko pasywnie to będziesz miał skuteczność rzędu 80-82dB. średnie i wysokie tony będziesz mysiał strasznie wytłumić i połowa mocy pódzie na ciepło.
      dodatkowo wzmacniacze typu yamaha, tda7294 zupełnie nie radzą sobie z hs200, trzeba pomyśleć nad jakąś inną krówką.
      a może coś łatwiejszego do napędzienia? np sls?

jeśli dasz cewkę do hs200 to skrzynia będzie za mała. pamiętaj, że rezystancja szeregowo z głośnikiem zmienia jego parametry.

Skomentuj

Prawde mówiąc nie lubie konstrukcji z głośnikiem z boku no ale to twój wybór ..

Niebardzo kumam tego herza co on niby ma tam robić ? Masz 200W wzmacniacz co z nim bedzie się tam szarpał ? Moduł impednacji spokojnie będzie spadał do 3 ohm a nawet nizej ... Jeżeli nie masz wzmacniacza to w ogóle nie ma sensu a nawet majac dobry wzmacniacz to i tak warto się dobrze zastanowić.

Do tego weź pod uwagę efektywność Hertza , mistrzem w tej kategorii nie jest wiec waciki trzeba bedzie pompować.
        Jest trochę głośników basowych do kolumn a ty wybrałeś głośnik do subwoofera.
        Osobiście poszedłbym całkiem w kierunku typowej konstrukcji 3 drożnej a nie monitora z doczeponionym u dołu subem.

Jeżeli ten gdn to jest ta warsja za 170 zeta z membraną z włokna szklanego to sobie daruj. Ponoć nie są takie rewelacyjne a cena jest przecież zaporowa jak za tonsila.

A na koniec : hertz+gdn= ok 450 zł , za co kupisz np. peerlessa HDS164 i jeszcze ci zostanie kasy a f3 35 Hz również osiagniesz bez problemów w podobnej obudowie.
        Do tego masz układ 2 drożny ,więc mniej można skopać a sam HDS164 technologicznie przeskakuje 13 tonsila o kilka epok.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
          Prawde mówiąc nie lubie konstrukcji z głośnikiem z boku no ale to twój wybór ..

Niebardzo kumam tego herza co on niby ma tam robić ? Masz 200W wzmacniacz co z nim bedzie się tam szarpał ? Moduł impednacji spokojnie będzie spadał do 3 ohm a nawet nizej ... Jeżeli nie masz wzmacniacza to w ogóle nie ma sensu a nawet majac dobry wzmacniacz to i tak warto się dobrze zastanowić.

Do tego weź pod uwagę efektywność Hertza , mistrzem w tej kategorii nie jest wiec waciki trzeba bedzie pompować.
          Jest trochę głośników basowych do kolumn a ty wybrałeś głośnik do subwoofera.
          Osobiście poszedłbym całkiem w kierunku typowej konstrukcji 3 drożnej a nie monitora z doczeponionym u dołu subem.

Jeżeli ten gdn to jest ta warsja za 170 zeta z membraną z włokna szklanego to sobie daruj. Ponoć nie są takie rewelacyjne a cena jest przecież zaporowa jak za tonsila.

A na koniec : hertz+gdn= ok 450 zł , za co kupisz np. peerlessa HDS164 i jeszcze ci zostanie kasy a f3 35 Hz również osiagniesz bez problemów w podobnej obudowie.
          Do tego masz układ 2 drożny ,więc mniej można skopać a sam HDS164 technologicznie przeskakuje 13 tonsila o kilka epok.
          rewlacyjny nie jest ale z pewnoscia wart swej ceny

Skomentuj

Witam
            Widze że podzielacie moje obawy co do Hertza i Gdna.Dużo myślałem nad wyborem tych głośników ale rozważałem również SLSa213(buda 36l BR@37Hz;F3 35Hz nieco słabszy impuls od HS200) ale on podobnie jak HS200 ma małą efektywność.Rozważałem też kandydature SLSa263 ale wymaga on dużej budy (ok 40-60l BR)przyczym ma w takich warunkach słaby impuls i duże podbicia.
            Co do tego GDNa to słyszałem różne opinie i że dobry i że niebardzo.
            Myślałem też o zrobieniu kolumny aktywnej ale to narazie przynajmniej przewyższa moje możliwosci finansowe.

PS.Kolumny zamierzam zasilać TDA7294 (trafo 300W 2x28V i 50000uF na gałąź)

Skomentuj

no yoshi znowu elaborat ale on nie lubi kontrukcji trojdroznych :P

co do twojego projektu to napisze tak jest bardzo fajny i mi sie podoba ale ..... herz to glosnik do subwoofera trzeba w niego papowac waty a tego z kolei moga nie zniesc inne przetworniki

co do tonsila to jestem jak najbardziej za w koncu ktos pozadnie wykorzysta wlasciwosci tego przetwornika i nie zgadzm sie z opinia yoshiego ja wiem jakie on ma zapatrzenia na swiatek audio
              kopulka zalezy co lubisz jaki rodzaj brzmienai i jaka gore ale skoro najtanszy to masz nie duzy wybór audax A0, i jakis peerlesik oba graja podbnie czyli swawolnie i czuc w nich powietrze jednek lekko wyostrzaja

ktos ci tez proponował SLSa ja jestem szczesliwym posiadaczem tegoz glosnika i on absolutnie nie nadaje sie na kolumny jest to glosnik o duzym skoku i zeby wyciagnac z niego jakas glosnosc trzeba dac mu mocy i to nie malej dotego jest jeszcze 8 R co nie jest latwe dla wzmacnaicza

jezeli chodzi o basowca do kolumn radze
              http://www.akustyk.com.pl/Peerless/nisred/HDS.htm HDS-205 (850490) w roli basowca jest zdecydowanie latwiejszy w wysterowaniu jak sls czy hs 200 a w kolumnach sprawdzi sie lepiej mozna takze zastoswac wyzszy podział co zmniejszy koszta zwrotnicy

podsumowujac zdecydowanie jestem za konstrukcja trzy drozna w koncu cos orginalnego powstanie

a na koniec napsize jeszcze pomysl moze warto w kolumne zaaplikowac dwa woofery herza hs 160 zamiast jednego hs 200 efektywnosc wzrosnie po polaczeniu szeregowym i rezystancja bedzie wygodniejsza mi takie cos juz pare ladnych dni chodzi po glowce i sam sie nad tym zastanawiam

pozdrawiam a na koniec licze ze obsluge SW masz opanowana bo bez tego sie nie obejdzie

Skomentuj

Jestem zdania ,że jeżeli ma to być już dobra konstrukcja to nie ma co biedzić środka pasma jakimś tonsilem.

Jeżeli nie masz kasy na dobrą 3 drożną to zrób dobrą 2 drożną. Czy te ok 5Hz wyżej punktu f3 ma aż takie znaczenie ? Chyba to jakoś przeżyjesz ,że czasem troche mniej bedzie basu.

Skomentuj

łukasz ja juz 2 tygodnie siedze nad zwrotką do 3 way...... jak charakterystyka jest ok to faza się skopie..... jak charakterystyka i faza są ok to podziały mam takie że średniak i kopułka mogą wymiękać..... musze jeszcze raz zacząć wszystko od nowa bo kolejna poprawka tego co mam doprowadzi mnie do szału....

Skomentuj

Czaruję...
                  X