Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn wg gotowych projektów czy zakup zestawu w sklepie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn wg gotowych projektów czy zakup zestawu w sklepie?

Witam,
    Chciałby zbudować kolumny z gotowych projektów, ale zastanawiam się, czy przy moich wymagania i budżecie jest sens…:

1. Budżet to maks. ok. 1000-1200zł.,
    2. Kolumny podłogowe (fronty) – w późniejszej perspektywie rozbudowa zestawu pod kino domowe (centralny + satelity),
    3. Brzmienie - podoba mi się brzmienie kolumn:
    a) Tannoy Mercury v1 (fajnie grają, ale brakuje niskich tonów),
    b) Taga Azure F-80,
    c) Roth Oli 40,
    4. Pomieszczenie – ok. 28m2,
    5. Amplituner – Onkyo HT-R518 (zestaw kina domowego Onkyo HT-S5105 - http://www.eu.onkyo.com/en/products/ht-s5105-34701.html),
    6. Obudowa – klasyczna (prostopadłościenna skrzynka + ewentualnie jakiś cokół i kolce).
    7. Muzyka – głównie filmowa, rock i pop.

Mam do Was gorącą prośbę o zaproponowanie najlepszego rozwiązania (budowa, czy zakup jakiś gotowych kolumn).

Z góry serdecznie dziękuje.

Kopiowanie konstrukcji szczególnie nie hańbi i dopuszcza się, lecz pytanie na forum Do It Yourself, jakiego gotowca w sklepie kupić to już całkiem nie wypada.
    Ujdzie jedynie jako żart. My tu budujemy na ile to możliwe samodzielnie: w tym nasza chwała, pasja i rozkosz. Gotowemu mówimy nie.
    To jak na forum wędkarskim pytać o najlepiej zaopatrzone sklepy rybne.

Wobec powyższego, radą zgodną z duchem forum będzie wskazanie najlepszego rozwiązania: samodzielna budowa. Najbardziej człowieka raduje, jak coś samodzielnie zbuduje. Co konkretnie zbudować (choćby to kopia gotowca była), podpowiedzą bardziej oblatani i osłuchani koledzy.

Skomentuj

Budżet spokojnie wystarczy na klony MX-140 wsadzone w obudowy podłogowe.

Skomentuj

majac ten sam budzet na gotowe kolumny lub DIY to zawsze (nie dotyczy najtanszej polki!) bardziej sie oplca robic kolumny samemu!
        dlaczego?
        dla oszczednosci oczywiscie.
        za cene kolumn jakie podales zrobisz sobie duzo lepsze jakosciowo kolumny. tego co zaproponowales nikt u nas by nie kupil bo to dla nas sa zabawki lub strata pieniedzy

za te 1000-1200zl zrobisz jak juz kolega wyzej napisal klona STX MX-140
        jak koniecznie musi byc duzo glosnikow to dozbieraj do FX-300 - ale tutaj juz amplituner moze nie pociagnac

Skomentuj

Czego nie pociagnac? Bo ja to zasilalem nawet 1watem...

Skomentuj

Wszystko zalezy od oczekiwan. W takim razie sie poprawie - amplituner moze nie pokazac wszystkiego co potrafia te kolumny

Skomentuj

Witam,
              dziękuję serdecznie za Wasze sugestie - wydaje mi się, że klon MX-140 jest dobrym pomysłem.
              Wiem, że budowanie kolumn wg gotowych projektów nie jest do końca zgodne z hasłem DIY, ale niestety nie posiadam odpowiedniej wiedzy, sprzętu, czasu i pieniędzy aby wykonać wszystko od A do Z...

Mam jeszcze do Was takie pytania:
              - przeglądając Forum trafiłem na wątek dotyczący TL na AWX'ach - czy będzie to lepsze rozwiązanie od klona MX-140?
              - Macie może jeszcze jakieś propozycje na głośnik centralny i satelity?
              - który z klonów MX-140 byłby najbardziej zgodny z moimi wymaganiami?

P.S. Czy wyszukiwarka na Forum ma jakieś ograniczenia co do minimalnej ilości znaków, bo jak wpisuje MX-140 nic mi nie znajduje?

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                - przeglądając Forum trafiłem na wątek dotyczący TL na AWX'ach - czy będzie to lepsze rozwiązanie od klona MX-140?
                to jest to samo, rozni sie jedynie obudowa
                w TL bedzie wiecej basu (szczegoly doczytasz w temacie)

- Macie może jeszcze jakieś propozycje na głośnik centralny i satelity?
                to samo lub wersja na 15cm

- który z klonów MX-140 byłby najbardziej zgodny z moimi wymaganiami?
                a sa jakies inne? :/

P.S. Czy wyszukiwarka na Forum ma jakieś ograniczenia co do minimalnej ilości znaków, bo jak wpisuje MX-140 nic mi nie znajduje?
                ta wyszukiwarka nigdy dobrze nie dzialala

Skomentuj

TL na AWX'ach - czy będzie to lepsze rozwiązanie od klona MX-140?
                  Lepsze, ale trudniejsze w wykonaniu i droższe.

Skomentuj

Witam ponownie,
                    ma do Was jeszcze 2 ostatnie pytania:
                    1. czy patrząc na moje wymagania opłaca się dołożyć troszkę kasy i budować FX-200, FX-300 czy te MX-140 będą wystarczająco dobre?
                    2. przed budową chętnie bym posłuchał jak one grają - czy ktoś z Was, mieszkający w okolicach Łodzi, chciałby się pochwalić swoim zestawem DIY?

Skomentuj

MX-140 i FX-300 sa na lepszych glosnikach niz FX-200
                      FX-300 to dokladnie to samo co mx-140 ale z dodatkowym wooferem odpowiedzialnym za bas - czyli basu bedzie wiecej
                      fx-200 to 3 drogi na 20cm glosniku. teoretycznie basu tu powinno byc najwiecej.
                      ale ja bym proponowal jednak mx-140 lub fx-300

Skomentuj

FX-300 wypada najlepiej. Jest tak jak pisze Paweł. Dopiero 3drogi, które zrobiłem wychodzą lepiej, ze względu na wiekszy woofer i 15awx w roli typowego średniaka.
                        www.audio.lutuje.se

Skomentuj

Witam.
                          Akurat przed momentem byłem na stronie STX i widzę, że 18AWX są niedostępne. Nawiasem mówiąc ogólnie krucho na liście głośników niskotonowych.

Skomentuj

Witam,
                            właśnie sprawdziłem i masz rację - brak tych głośników w sklepie - ciekawe, czy chwilowy, czy to wynik nowej strategii Firmy, bo dział DIY też świeci pustkami...

Mam jeszcze pytanie - jakie są rozwiązania alternatywne (gdyby się nie udało zdobyć tych głośników)?

Skomentuj

spokojnie czekaj na glosniki!
                              stx to niewielka firma i nie moga produkowac wszystkiego na raz

a propozycje konrada sa ciekawe, ale sporo drozsze

Skomentuj

OK, generalnie pospiechu nie ma, więc mogę poczekać.

Porównując ceny tych 2 pierwszych przetworników, które podał Konrad, a ceny STX'ów pod TL'kę wychodzi niewiele drożej (70zł), pytanie czy można je w niej zastosować i co ze zwrotnicą...

Skomentuj

nie, nie mozesz founteka zastosowac w TLce dabyla!
                                  to bardzo specyficzna konstrukcja i nie kazdy glosnik zagra w niej odpowiednio

zwrotnica sie znajdzie - chyba na forum akkusa czy gdzies u nas
                                  nie slyszalem jeszcze tych glosnikow, ale propozycja bardzo ciekawa.
                                  seasy bardzo dobre, ale juz prawie 50-60% drozsza kolumna bedzie

Skomentuj

Witam ponownie,
                                    w końcu coś się ruszyło w STX'ie i pojawiły się już GDN'y, mam w związku z tym kilka pytań:
                                    1. W oryginale (mx-140) jako głośnik wysokotonowy pracuje AWX, w TL'ce jest SCX, gdzieś czytałem, że może być też usher T9950 - jak to się ma do zwrotnicy?
                                    2. W TL'ce jest zwrotnica z mx-140, ale czytałem, że ma ona jakieś błędy - gdzieś można znaleźć wersję najlepiej dopasowaną do TL'ki?
                                    3. Elementy do zwrotnicy brać od STX'a czy lepiej z Polink'a (na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę)?

P.S. Będę wykonywał kopię TL'ki dabyla więc proszę praktyczne wskazówki.

Z góry dziękuję.

Skomentuj

1. W oryginale (mx-140) jako głośnik wysokotonowy pracuje AWX, w TL'ce jest SCX, gdzieś czytałem, że może być też usher T9950 - jak to się ma do zwrotnicy?
                                      2. W TL'ce jest zwrotnica z mx-140, ale czytałem, że ma ona jakieś błędy - gdzieś można znaleźć wersję najlepiej dopasowaną do TL'ki?
                                      TL to tylko rodzaj obudowy wpływający na bas i po części na średnie tony. Dabyl miał w swojej TL ceramicznego STXa, możesz dać też wysokotonowego AWX, aluminiowego SEASa (27TBFC/G) albo Ushera T9950 (najlepszy) - słowem każdy tweeter, do którego jest zwrotnica z 18AWX. Zwrotnica nie jest robiona pod obudowę (tzn uwględnia tylko ściankę frontową), więc nie ważne czy głośniki będą w TL, BR czy zamkniętej.
                                      3. Elementy do zwrotnicy brać od STX'a czy lepiej z Polink'a (na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę)?
                                      Ja polecam polinka bo mają szerszy wybór. Cewka na tweeter najlepiej powietrzna, na woofer może być rdzeniowa. Najlepiej, żeby miały odpowiednio co najmniej te 0.7mm i 1.0mm (jak grubsze to lepiej) i jak najmniejszy opór (skoro na zwrotnicy nie podano wartości R). Kondensatory możesz wziąć te czarne Jantzeny, rezystory wszystko jedno, byle >=1W.

Skomentuj

Czaruję...