Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wlasne kolumny 2way - budowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wlasne kolumny 2way - budowa

Witam serdecznie kolezanki i kolegow
    od niedawna nosze sie z zamiarem budowy wlasnych kolumn - monitorow 2 way. powod prosty, po kilku latach z kurzweil ks40-a i tannoy 501a stwierdzilem, ze nie zadawalaja mnie one w pelni. czegos mi w nich brakuje, moze po prostu swiadomosci, ze nie zrobilem ich sam. no ale. do rzeczy. Wstepny pomysl budowy to kolumny 2 way z bass reflex z tylu kolumny, chcial bym osiagnac cieple i glebokie brzmienie, obudowa dwu warstwowa, warstwa zewnetrzna mahon, warstwa wewnetrzna bubinga, obie warstwy po 5mm, warstwy klejone cieniutka warstwa kleju kostnego, na front mysle polozyc hebanowy fornir.
    teraz zaczynaja sie pytania czym wytlumic srodek? cienka warstwa filcu? czy polecacie cos innego? druga kwestia, rurka reflexu: plastikowa? czy moze aluminium, miedz, czy drewniana?
    kolejna sprawa i najwazniejsza czym napedzic takie kolumny? nie specjalnie mam doswiadczenie w kwestii doboru glosnikow. myslalem nad setem eminence LA6-CBMR + ASD:1001, pisze o nich tylko ze wzgledu ze polecil mi je znajomy. mial ktos z was stycznosc z glosnikami eminence? jak odbior? jakie wrazenia? co polecacie w zamian, zeby gralo dobrze? co do zwrotnic to zero wiedzy z mojej strony, mniemam ze jest to uzaleznione od doboru glosnikow?
    z gory przepraszam za bledy w logice

pozdrawiam
    Pawel

Witaj.
    Czy to maja być monitory studyjne? Z tego co piszesz będzie Ci trudno zbudować cos dobrego od podstaw, raczej musisz skopiować jakiś projekt. Nie napisales najważniejszego - jaka sume chcesz przeznaczyć na cala zabawe?

Skomentuj

LA6-CBMR to średniotonówka, więc inny głośnik albo dodatkowo osobnego suba

Skomentuj

monitory raczej nie. raczej dobrze brzmiace hi fi po prostu, teraz uzywam monitorow jako zwykluch kolumn po prostu. na cala zabawe mysle przeznaczyc oko. 2-2,5k (nie liczac materialow na obudowe),
        czyli same glosniki + zwrotnice, no i w sumie ciagle szukam i nie wiem jaki zestaw by dobrac...

Skomentuj

Za 2600zł za same głośniki po obecnych cenach składasz 2 drogi w obudowie stojącej na:
          http://audiodrivers.eu/prest/pl/20-s...05-970000.html
          http://audiodrivers.eu/prest/pl/47-s...luminator.html
          Zwrotnica na rozsądnych elementach wychodzi tanio - w weekend przerabialiśmy ten zestaw z Dolphinem i jest to naprawdę świetne granie.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

niezle to wyglada, a czym napedzaliscie ten set LuSzTi ? jaki charakter brzmienia?

Skomentuj

Stroiliśmy i wybieraliśmy zwrotkę na moim śmieciowym lampiaku poniżej ze zdjęcia, a przekonywaliśmy się na dłuższym odsłuchu na Lusztiego wzmaku advance coś tam :)

Skomentuj

Advance Acoustics MAP-407 i karta EMU 0202 USB
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                X