Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głosnika do budy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głosnika do budy

Witam, robilem jakies 2 lata temu subik ktorego nigdy nie skonczylem, docelowo mial grac z Tonsilem 20/80/2, ale wspomniany wczesniej tonsil jest juz niestety niedostepny do kupienia, a pozatym wkolumnach siedzi 20cm wiec bylo by to bez sensu. Obudowa ma po odjeciu wzmacniacza, br i glosnika ~40l, strojona na ~40hz, ale to drugie zawsze mozna zmienic. Glosnik musial by miec 25/30cm, w sumie zalezy mi glownie na uzupelnieniu najnizszego pasma, bo z kolumn do muzyki bassu jest sporo, ale przy filmach juz nie wyrabiaja. Z tego co patrzylem na stx.pl, STX-y chyba nie robia glosnika ktory by mi odpowiadal, no chyba ze 22-140 scx, ale wolal bym cos wiekszego, moze z glosnikow car audio, bo wymagaja mniejszych obudow od glosnikow domowych, a wzmacniacz to holton 200 przy napieciu okolo 70VA wiec bylo by 200w przy 4ohm. cena najlepiej okolo 100-150zl, ale jesli bylo by naprawde warto to moglbym sie "szarpnac" na 2 stowki.

Zobacz czy zmiescisz tunel do 10" samochodowki. Bo nic innego tutaj nie pasuje. Awx troche za drogi

Skomentuj

no dlugosc tunelu mogla by byc max 30cm, chyba ze dalbym jakies kolanko, to mozglo by byc 40. Dziekuje za zainteresowanie tematem.

Skomentuj

Kolanko odpada - gwarancja swistow itp. 30cm to tez chyba przy mniejszej srednicy :/

Skomentuj

popatrzylem po raz kolejny na oferte STX i natknalem sie na W.STX.10.2.400.8.F.S.MC, i wydaje sie byc w miare dobrym rozwiazaniem, bo idealnie spasuje do mojej obudowy i mych "zachcianek", ale slyszal ktos jak to gra w normalnej obudowie br, nie bp? i czy holton 200 wystarczy do jego napedzenia?

---------- Post dodany 27.02.2013 o 18:27 ---------- Poprzedni post 26.02.2013 o 19:43 ----------

Poszukalem troche na strychu i znalazlem pare starych glosnikow z ktorych rowniez moglbym skorzystac... glosniki to dwie westry kw-200-1328 i jeden samochodowy kenwood w3011, zrobilem pare testow w winisd i oto co mi wyszlo:

box [1] kenwood BR
          box [2] wspomniany wyzej STX w br
          box [3] 2x westra isobaric BR
          box [4] 2x westra isobaric closed
          box [5] kenwood closed.

bylo by to uzywane jedynie do filmow w pokoju 25m2, wiec delay mnie za bardzo nie interesuje. Moje spostrzezenia:
          Kenwood w br, SPL dobry [90] ale to podbicie przy 60/70hz mnie przeraza, bedzie to bardzo slyszalne? w closed odpada bo STX w BR bije go wtedy na leb i szyje.
          Westry - w BR bardzo ciekawy wykres, ale glosniki maja strasznie niska efektywnosc, bo jedyne 85DB [w isobaric ofc], closed rowniez odada bo STX w br je bije SPLem, a wykres maja podobny. w wyzej wymienionym pokoju wystarczy mi te 85db?
          STX - super SPL [91db] ale zejscie za to szalu nie robi choc po obliczeniu, przy 30hz westry beda graly ~81db, a STX 82db, przy czym stx wydaje sie byc bardziej uniwersalny, jako chyba jedynej z 3 opcji ktore biore pod uwage moglbym go uzywac rowniez do sluchania muzyki, bo delay przy 30hz jest niecale 14ms, a w pozostalych 2 opcjach dochodzi nawet do 25ms.

wynika z tego ze nejlepszym rozwiazaniem chyba bedzie tutaj tak czy inaczej STX, ale jesli sie myle to prosze o post

Skomentuj

Czaruję...
          X