Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica na lepszych kondach?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica na lepszych kondach?

Witam jestem po upgradzie swoich kolumn z Ostinato na SR71 projekt zapha(super głośniki) i mam pytanie teraz w torze wysokotonowca mam czarne jantzeny a doradzano mi azebym wstawił czerwone jantzeny (lepsza jakość wybrzmień i mniej sybilantów). Czym rózni się np kondensator na 400V od takiego na 250V widziałem takie Mundorfy i czy jezeli jest np 12mikro a w ofercie są kondensatory 10 mikro to można podmienić czy bedzie to istotna zmiana czy raczej jest to niedopuszczalne. AHA i czy ktoś zamieniał czarne na czerwone i ma jakieś wnioski Pozdrawiam

Jak chcesz wydać kasę to je kup. Czy to usłyszysz, tego nikt nie wie... Niektórzy podobno słyszą różnicę... :)

Skomentuj

Ale wartości kondensatora nie zmieniaj. Woltaż może być mniejszy.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Niektórzy podobno słyszą różnicę...
        No :) ja (jeszcze) osobiście nie testowałem,ale myślę że w przeciągu paru lat zdarzy mi się taki test uczynić,z ciekawości.

A tu mała lektura: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...ensator%C3%B3w

Skomentuj

Pod warunkiem, że będziesz miał kolumny na których to będzie słychać, o ile będzie.
          Sam do Scanów dałbym czerwonego czy niebieskiego jantzena, ale dla świętego spokoju a raczej dla ewentualnego kupca za jakiś czas. Mi osobiście to niepotrzebne.
          Wolę kupić sobie za tą kwotę trafka i wydłubać lampiaka z elementów które leżą :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ciechu Zobacz posta
            można podmienić czy bedzie to istotna zmiana czy raczej jest to niedopuszczalne
            Czy to będzie istotna czy nie to zależy.
            Ale będzie zadecydowanie bardziej istotna niż zamiana konda marki XYZ na ZXY.
            Nie daj się naciągnąć na drogie elementy do zwrotnicy.

Skomentuj

Każdy rodzaj Mundorfa wyprodukowany jest z innej filii, np. biały 250V i 400V i 630V każdy jest z innej.

Skomentuj

Chyba różnej grubości... bo we wszystkich jest polipropylen .

Skomentuj

Witam koledzy nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj chce zbudować zestaw 3 drożny a mianowicie http://www.troelsgravesen.dk/Ekta.htm na początek będzie z tańszą kopułka czyli XT 25 bo Troels twierdzi że to dobry głośnik, a później zmienię na tego SS. Moje pytania to

1. Czy troels robi dobre projekty i czy można na tym polegać ??

2. W projekcie zwrotnicy są podane kondensatory czerwone jantzeny, a jak wiecie są one bardzo drogie a w tym projekcie jest ich dużo, i tu moje najważniejsze pytanie czy mogę je zamienić na tańsze np białe mundorfy z tym że czerwone jan. maja napiecie 800V a mundorfy 630V czy to napięcie jest konieczne 800V czy np czarny jantzen który ma 400V też może być, czy coś będzie się działo złego, o co chodzi z tym napięciem ???

Bardzo proszę o pomoc i rzeczowe odpowiedzi, aktualnie gra u mnie usher 9950 + 8935A konstrukcji Yoshi :)

Skomentuj

możesz dać nawet na 100V a jak się uprzeć to i 63V wystarczą.

Skomentuj

No chyba że będziesz podłączał wzmacniacz o mocy ponad 40kW wtedy możesz dać na 800V :P

Skomentuj

wiem że dyskusja na temat kondensatorów to temat drażliwy, czyli napięcie nie ma znaczenia zapytam inaczej do tego zestawu jakie kondy byście założyli ??? czarne jantzeny wystarcza ??

Skomentuj

Nie ma znaczenia firma byle by były MKP i co najmniej na 63V.

Skomentuj

http://www.sklep.monster.pl/

Tu masz Kondensatory Mant'a - produkują dla Jantzena kondensatory, a są sporo taniej. MKT albo MKP mają.

Skomentuj

Zamieszczone przez zniwiarz19 Zobacz posta
                              2. W projekcie zwrotnicy są podane kondensatory czerwone jantzeny, a jak wiecie są one bardzo drogie a w tym projekcie jest ich dużo, i tu moje najważniejsze pytanie czy mogę je zamienić na tańsze np białe mundorfy z tym że czerwone jan. maja napiecie 800V a mundorfy 630V czy to napięcie jest konieczne 800V czy np czarny jantzen który ma 400V też może być, czy coś będzie się działo złego, o co chodzi z tym napięciem ??
                              We wszystkich projektach Troelsa elementow musi byc duzo, bo inaczej stracilby sponsora. Co do kondensatorow, to kupujesz takie, na jakie Cie stac. Przy czym jesli koszt elementow rlc przekracza rownowartosc glosnika, to rozwazylbym opcje zmiany projektu, bo drogie elementy go nie uratuja i brzmienie w stosunku do wydanej kasy nie poprawi sie znaczaco.

Skomentuj

z twojego postu wychodzi że ten projekt jest taki sobie mam rozumieć ?

Skomentuj

Nic takiego nie napisał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                    możesz dać nawet na 100V a jak się uprzeć to i 63V wystarczą.
                                    irek kiedys wspominal ze w LDMie dawali chyba na 50 lub 63v (nie pamietam dokladnie) i zadnej reklamacji z tego powodu nie mieli
                                    a to przeciez estrada!

do tego zestawu jakie kondy byście założyli ??? czarne jantzeny wystarcza ??
                                    najwieksza roznica jest slyszalna miedzy elektrolitami a foliowymi. ta roznice uslyszysz prawie na kazdej wysokotonowce
                                    czy uslyszysz roznice miedzy rodzajami tych foliowek to juz nie wiem - ja ich nie slysze (jak narazie)
                                    w pierwszej kolejnosci zajabym sie dopracowaniem zwrotnicy, zrodla dzwieku, pokoju pod wzgledem akustyki... a dopiero na samym koncu bym wymienial elementy w zwrotnicy na lepsze i kable

Zamieszczone przez zniwiarz19
                                    xt 25 jedni piszą że on jest ostry i w ogóle średni a np. troels pisze ze jest dobry a ja nigdy go nie słyszałem
                                    ja sie mocno zrazilem do tego glosnika przez skopane zwrotnice. lata pozniej slyszalem te glosniki na odpowiednich zwrotnicach i gral duzo lepiej. ale nadal to nic nadzwyczajnego

glosniki sa dobre
                                    nie rozumiem sensu budowania 3 drog na 18cm ale to popularne w drozszych glosnikach

na twoim miejscu bym kupil najtansze kondy. a z czasem wymienil wysokotonowke na lepsza. chociaz "ring radiatory" mi nie podpasowaly :/

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                                      2088r
                                      Jasnowidz czy co ?

zamiana 9950 na XT to co najmniej krok do tyłu.
                                      A te 3 drogi są na silę zrobione - 18cm bas

Dolphin i LuSzTi fajne 2 drogi zrobili na iluminatorze pogadaj z nimi.

Jak chcesz 3 drogi to bas 8 cali.

---------- Post dodany o 11:38 ---------- Poprzedni post o 11:14 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      irek kiedys wspominal ze w LDMie dawali chyba na 50 lub 63v (nie pamietam dokladnie) i zadnej reklamacji z tego powodu nie mieli
                                      a to przeciez estrada!
                                      Tylko jest taki myk że napięcie AC jest inne i mniejsze niż podawane DC.
                                      Maleje też wraz ze wzrostem częstotliwości.
                                      Niestety żaden hi-endowy producent kondów nie podaje takich wykresów o ile mi wiadomo.

Skomentuj

Hello ppl
                                        Co do kondensatorów, to różnica w torze wysoko tonowym na Usher t9950 jest duża, między niebieskimi, a czerwonymi z-capami. Standardy (niebieskie), są bardzo zamulające, brakuje szczegółowości, dźwięk wydaje się przytłumiony, jak by ktoś miał strasznie ostrą wysokotonówkę to polecam, trochę ją uspokoi. W superior (czerwone), duża przestrzeń, szczegółowość, nawet stereofonia wydaje się lepsza. A co do cross capów (czarnych), są bardziej szczegółowe od standardów,wg mnie nawet lepsze, ale zmniejsza się jakoś przestrzenność i stereofonia. Do dobrych wysokotonówek zdecydowanie polecam superiory.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X