Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

30m2, skos i problem z akustyką... brak basu - tak jakby go nie było

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z tego co zauważyłem w 1 kolumnie brakuje wysokotonówki. Jeżeli nie jest ona oddzielona przegrodą od sekcji basowej to ta kolumna nie ma prawa grać należycie :)

Skomentuj

Tweeterek sie schrzanił i nie dziala... niedawno mi w serwisie cos tam i sie znowu popsulo cos tam :) i musze kupic jakas uzywke (na allegeo jest jedna sztuka) bo nigdzie nie ma tych tweeterow w sprzedazy

Skomentuj

No dobra, ale czy jest przegroda oddzielająca głośniki niskotonowe od tej dziury? Bo jeżeli nie ma to to nie ma prawa grać basem :)

Skomentuj

jest :/

Skomentuj

Zamieszczone przez poncio Zobacz posta
            Tweeterek sie schrzanił i nie dziala... niedawno mi w serwisie cos tam i sie znowu popsulo cos tam :) i musze kupic jakas uzywke (na allegeo jest jedna sztuka) bo nigdzie nie ma tych tweeterow w sprzedazy
            Ale zaraz, zaraz. Włączałeś te kolumny od czasu gdy wymontowałeś tego zepsutego tweetera?

Skomentuj

tak... a to coś złego?

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=r2yg29lDRfQ :o Ktos wie co to za utwór z bebnami ?
                Last edited by Amadeus11; 03.03.2013, 01:40.

Skomentuj

Za słaby ,mało wydajny prądowo piec do tych kolumn, w tym ampli jest chyba pre out na fronty ,więc jeśli chcesz system wielokanałowy to podłącz końcówkę mocy ,a jak Ci wystarczy stereo to porządny wzmak i musi być bas.Podałeś lokalizacje z W-wy więc
                  powinien znaleść się jakiś ochotnik ze wzmacniaczem na przetestowanie tych kolumn.Ciekawe w jakim stanie elektrolity w zwrotnicy (jeśli są)?
                  A jeśli chodzi o bas z tego suba to sprawdź czy jest na materiale z dźwiękiem dts lub ac3 ,bo ze źródła stereo przy ustawieniu frontów na large to ampli może nie puszczać sygnału na fronty, żeby puszczał trzeba zaznaczyć opcje subwoofer - plus(VSX-AX3 a
                  w innych firmach może to się inaczej nazywać).

Skomentuj

Sub na bank schodzi niżej od kolumn, z resztą nowy w 2000r kosztował mnie 2 tys zł. Pomijam fakt ze jest popsuty bo nie działa jak powinien (tylko przepotwornie buczy jak gain ustawie na min 80% bo ponizej tego w ogole nie dziala)
                    Teraz wychodzi ze twój sub nie przyswaja sygnału ze wzmacniacza . Podłącz inny wzmacnicz czy jakies radio. Nie znam twego sprzętu od srodka. Piszesz ze masz go od 2000r to znaczy ze tak słuchasz 13lat ? Czy wczesniej miałeś inny wzmacniacz ? Wzmacniacze dzielą sie na różne rodzaje koncowek. Ale raczej przedwzmacniacz ma wescie kompatybilne . Zrób fotki przyłaczenia panela i wyscia koncówki mocy . Moze ktoś cos napisze wiecej .

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                      Teraz wychodzi ze twój sub nie przyswaja sygnału ze wzmacniacza .
                      Takie rady tylko pogarszają sytuacje, a jak to się czyta to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.Tu raczej sub nie dostaje sygnału lub dostaje ale jest uszkodzony.

Skomentuj

poncio mam wrażenie, że nie umiesz obsługiwać swojego sprzętu RTV. I tu jest problem a nie z akustyka pomieszczenia, czy co tutaj zostało jeszcze wymyślone. Ewentualnie uszkodzony sprzęt/błędne wnioski.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          poncio mam wrażenie, że nie umiesz obsługiwać swojego sprzętu RTV.
                          Jeśli tak uważasz to mnie naucz... czekam na instrukcje obsługi jak włączyć bas w głosnikach i jak uruchomic uszkodzony subwoofer :)

Skomentuj

Jeśli tak uważasz to mnie naucz... czekam na instrukcje obsługi jak włączyć bas w głosnikach i jak uruchomic uszkodzony subwoofer :)
                            Jak włączyć bas w głośnikach?
                            Odsuń kolumny od ściany. W tych kolumnach jest wylot bass-reflex z tyłu obudowy!

http://www.audiostereo.pl/yamaha-rx-...ana_97530.html
                            Last edited by tomek2209; 03.03.2013, 23:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek2209 Zobacz posta
                              Jak włączyć bas w głośnikach?
                              Odsuń kolumny od ściany. W tych kolumnach jest wylot bass-reflex z tyłu obudowy!
                              I co z tego? Po pierwsze,jak jest z tyłu to tym bardziej powinien być bas,ponieważ robi się podbicie na basie,a po drugie,nawet jak by jakimś cudem zatkał te bas reflexy ścianą (hehehe),to uważasz że z kolumny zamkniętych nie ma basu? :)

Zadałem pytanie na które nie uzyskałem odpowiedzi (no może i na końcu nie postawiłem znaku zapytania,ale autor powinien coś napisać). Czy w rogach pomieszczenia jest bas? czy w jakimkolwiek miejscu w pokoju jest ten bas czy go nie ma w ogóle? sprawdzałeś,czy tylko sprawdzasz w miejscu odsłuchu,czyli na kanapie?

Skomentuj

i jak uruchomic uszkodzony subwoofer
                                kolumny uszkodzone, subwoofer uszkodzony.
                                "Dlaczego nie ma basu?" No litości...
                                Teraz instrukcja już Ci się nie przyda, zresztą zapewne była dodana do zakupionego sprzętu.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Zadałem pytanie na które nie uzyskałem odpowiedzi (no może i na końcu nie postawiłem znaku zapytania,ale autor powinien coś napisać). Czy w rogach pomieszczenia jest bas? czy w jakimkolwiek miejscu w pokoju jest ten bas czy go nie ma w ogóle? sprawdzałeś,czy tylko sprawdzasz w miejscu odsłuchu,czyli na kanapie?
                                  Więc tak, bas z samych kolumn jako taki jest ale jest on zbyt słaby (praktycznie go czuc tylko jak sie stanie bardzo blisko kolumny), postawilem jedna kolumne w rogu - efektem było straszne dudnienie nie do strawienia ale basu było wiecej

postaram sie nagrac filmik jak chodzi subik

---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post o 17:17 ----------

Za pare minut bedzie filmik suba... nie wiem co moze byc z nim nie tak ale ewidentnie jest kaszana (zanim powstal ten temat nie przypuszczalem ze w ogole sub moze byc popsuty)

http://www.youtube.com/watch?v=XnIiX...ature=youtu.be

Skomentuj

Łooo,szykuje się głośnik do wymiany.

To teraz nagraj jeszcze jak grają kolumny :)

Skomentuj

A zdejmij maskownice i zobacz w jakim stanie jest głośnik, wygląda jakby nie miał zawieszenia lub nie pracował liniowo. Ew. tak samo jakby wzmacniacz w subie był przesterowany.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                        A zdejmij maskownice i zobacz w jakim stanie jest głośnik
                                        próbowałem ale nic z tego... chyba jest to przyklejone a boje sie bardziej ingerować w to

---------- Post dodany o 19:14 ---------- Poprzedni post o 19:07 ----------

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        To teraz nagraj jeszcze jak grają kolumny
                                        Tutaj kolumny na bank nie sa zepsute :) wiec mysle ze chyba nie ma sensu nagrywac bo raczej po czesci spelniaja swoja role tylko teraz pytanie:

Brakuje im mocy?

kolumny same z siebie maja mało basu?

akustyka jest do dupy?

Po czesci na pewno to ostatnie - bo w niektorych miejscach jest ten bas mocniejszy a w niektorych w ogole nie ma... najgorsze jest na srodku pokoju przed kolumnami - widac ze membrany sie ruszaja i tyle :)

Skomentuj

To od drugiej strony - odkręć panel, odepnij kabel od głośnika i go wykręć i sprawdź w jakim jest stanie/pokaż zdjęcia.

Brakuje im mocy to raz, dwa akustyka jest do dupy - teoretycznie w okolicach rogu pokoju powinieś mieć najwięcej basu, najmniej właśnie na środku jak opisujesz.
                                          Przez skos w pomieszczeniu bardzo ciężko jest walczyć z akustyką pokoju. W takich pomieszczeniach raczej jedynym ratunkiem dla subwoofera jest obudowa w której głośnik nie promieniuje od razu przednią częścią membrany, tylko bas zostaje "ukierunkowany" a zarazem skumulowany jak w np. BandPassach, lub tubach/liniach transmisyjnych.

Jeszcze spróbuj zatkać szczelnie jakąś koszulką czy czymś z materiału port BR w subwooferze i zobacz jaki przynosi to efekt.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X