Z tego co zauważyłem w 1 kolumnie brakuje wysokotonówki. Jeżeli nie jest ona oddzielona przegrodą od sekcji basowej to ta kolumna nie ma prawa grać należycie :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
30m2, skos i problem z akustyką... brak basu - tak jakby go nie było
Collapse
X
-
Zamieszczone przez poncio Zobacz postaTweeterek sie schrzanił i nie dziala... niedawno mi w serwisie cos tam i sie znowu popsulo cos tam :) i musze kupic jakas uzywke (na allegeo jest jedna sztuka) bo nigdzie nie ma tych tweeterow w sprzedazy
Skomentuj
-
http://www.youtube.com/watch?v=r2yg29lDRfQ :o Ktos wie co to za utwór z bebnami ?Last edited by Amadeus11; 03.03.2013, 01:40.
Skomentuj
-
Za słaby ,mało wydajny prądowo piec do tych kolumn, w tym ampli jest chyba pre out na fronty ,więc jeśli chcesz system wielokanałowy to podłącz końcówkę mocy ,a jak Ci wystarczy stereo to porządny wzmak i musi być bas.Podałeś lokalizacje z W-wy więc
powinien znaleść się jakiś ochotnik ze wzmacniaczem na przetestowanie tych kolumn.Ciekawe w jakim stanie elektrolity w zwrotnicy (jeśli są)?
A jeśli chodzi o bas z tego suba to sprawdź czy jest na materiale z dźwiękiem dts lub ac3 ,bo ze źródła stereo przy ustawieniu frontów na large to ampli może nie puszczać sygnału na fronty, żeby puszczał trzeba zaznaczyć opcje subwoofer - plus(VSX-AX3 a
w innych firmach może to się inaczej nazywać).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez poncio Zobacz postaSub na bank schodzi niżej od kolumn, z resztą nowy w 2000r kosztował mnie 2 tys zł. Pomijam fakt ze jest popsuty bo nie działa jak powinien (tylko przepotwornie buczy jak gain ustawie na min 80% bo ponizej tego w ogole nie dziala)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaTeraz wychodzi ze twój sub nie przyswaja sygnału ze wzmacniacza .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaponcio mam wrażenie, że nie umiesz obsługiwać swojego sprzętu RTV.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez poncio Zobacz postaJeśli tak uważasz to mnie naucz... czekam na instrukcje obsługi jak włączyć bas w głosnikach i jak uruchomic uszkodzony subwoofer :)
Odsuń kolumny od ściany. W tych kolumnach jest wylot bass-reflex z tyłu obudowy!
http://www.audiostereo.pl/yamaha-rx-...ana_97530.htmlLast edited by tomek2209; 03.03.2013, 23:27.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomek2209 Zobacz postaJak włączyć bas w głośnikach?
Odsuń kolumny od ściany. W tych kolumnach jest wylot bass-reflex z tyłu obudowy!
Zadałem pytanie na które nie uzyskałem odpowiedzi (no może i na końcu nie postawiłem znaku zapytania,ale autor powinien coś napisać). Czy w rogach pomieszczenia jest bas? czy w jakimkolwiek miejscu w pokoju jest ten bas czy go nie ma w ogóle? sprawdzałeś,czy tylko sprawdzasz w miejscu odsłuchu,czyli na kanapie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez poncio Zobacz postai jak uruchomic uszkodzony subwoofer
"Dlaczego nie ma basu?" No litości...
Teraz instrukcja już Ci się nie przyda, zresztą zapewne była dodana do zakupionego sprzętu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZadałem pytanie na które nie uzyskałem odpowiedzi (no może i na końcu nie postawiłem znaku zapytania,ale autor powinien coś napisać). Czy w rogach pomieszczenia jest bas? czy w jakimkolwiek miejscu w pokoju jest ten bas czy go nie ma w ogóle? sprawdzałeś,czy tylko sprawdzasz w miejscu odsłuchu,czyli na kanapie?
postaram sie nagrac filmik jak chodzi subik
---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post o 17:17 ----------
Za pare minut bedzie filmik suba... nie wiem co moze byc z nim nie tak ale ewidentnie jest kaszana (zanim powstal ten temat nie przypuszczalem ze w ogole sub moze byc popsuty)
http://www.youtube.com/watch?v=XnIiX...ature=youtu.be
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaA zdejmij maskownice i zobacz w jakim stanie jest głośnik
---------- Post dodany o 19:14 ---------- Poprzedni post o 19:07 ----------
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTo teraz nagraj jeszcze jak grają kolumny
Brakuje im mocy?
kolumny same z siebie maja mało basu?
akustyka jest do dupy?
Po czesci na pewno to ostatnie - bo w niektorych miejscach jest ten bas mocniejszy a w niektorych w ogole nie ma... najgorsze jest na srodku pokoju przed kolumnami - widac ze membrany sie ruszaja i tyle :)
Skomentuj
-
To od drugiej strony - odkręć panel, odepnij kabel od głośnika i go wykręć i sprawdź w jakim jest stanie/pokaż zdjęcia.
Brakuje im mocy to raz, dwa akustyka jest do dupy - teoretycznie w okolicach rogu pokoju powinieś mieć najwięcej basu, najmniej właśnie na środku jak opisujesz.
Przez skos w pomieszczeniu bardzo ciężko jest walczyć z akustyką pokoju. W takich pomieszczeniach raczej jedynym ratunkiem dla subwoofera jest obudowa w której głośnik nie promieniuje od razu przednią częścią membrany, tylko bas zostaje "ukierunkowany" a zarazem skumulowany jak w np. BandPassach, lub tubach/liniach transmisyjnych.
Jeszcze spróbuj zatkać szczelnie jakąś koszulką czy czymś z materiału port BR w subwooferze i zobacz jaki przynosi to efekt.
Skomentuj
Skomentuj