Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

NOOO i co sądzicie o tym?????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

NOOO i co sądzicie o tym?????

Myśle nad zrobieniem czegoś takiego>>>>>>>>

Sekcja niskośredniotonowa 2x GDN 13/40/15 (podobno są to całkiem niezłe przetworniki) połączone równolegle , wysokotonowy GDWK 10/80/T w obódowie zamkniętej oddzielonej osobno od sekcji niskotonowej a na ściankach kliny trójkątne by nie powstawała fala stojąca obódowa 20L głośniki nisko-średniotonowe umieszczone pomiędzy wysokim.

Sekcja niskotonowa GDN 20/80/2 głośnik z boku bassreflex z tyłu obódowa 30 L.

dokładnie coś takiego

http://www.canton.de/www/index.php4?...karats8dc,2,en

co wy o ty sądzicie a podpięte to będzie pod YAMAHA RX-V450 oraz YAMAHA DVD 550

Z góry dzięki za wszystkie informacje lub korekty

EDIT: Coś mi się popieprzyło.

Skomentuj

ja bym dał br z przodu to bedzie mozna dosunąc do sciany

a bedzie to podobne do cantonów?

Skomentuj

tak będzie bardzo podobne nawet bym poiwedził że kopia, ale kolor inny srebny mi sięnie podoba.

A co do bassreflexa ja bym wolał z tyłu przynajmniej mam możliwość małej korekty basu. No i mam dość miejsca że kolumny nie muszą być dosunięte do ściany.

Skomentuj

Układy symetryczne (żeby nie powiedzieć d'appolito - nazwa chroniona patentem Josepha d'Appolito i nie można jej stosować gdzie popadnie , poza tym nazwa stosowana chyba tylko w przypadku filtracji układami nieparzystych rzędów ) są trochę trudne w realizacji.

Musisz stosować filtry o stromym zboczu, konstrukcja będzie dosyć wysoka - wysokotonowiec na wys. uszu - inaczej pojawią się zaburzenia cha-k kierunkowych...

Ale skoro chcesz się za to zabrać to myślę, że zaznajomiłeś sie z dokumentacją takich układów.

Pomysł jak najbardziej mi sie podoba. Te cantony są miodzik (szczególnie ta kolorystyka)

BTW: nawet się zastanawiałem kiedyś nad takim układem, ale z aktywną sekcją basową.

Skomentuj

Tak wiem że to nie jest łatwa konstrukcja.

Wiem też że konstrukcja musi być jak najcięsza a sekcja wysoko-nisko-średniotonaowa musi być na odpowiedniej wysokości a głośniki muszą być idealnie zgrane by nie zepsuć sterefoni.

Nie będe się spieszył będe sięgał po rady tak by nic nie zepsuć.

[ Dodano: 2004-12-25, 23:38 ]
            Tylko mam mały problem nie wiem jeszcze jaki podział będzie najbardziej odpowiedni:(:(:(:(

Skomentuj

napewno basowy musi byc bardzo nisko najnizej jak sie da :)

Skomentuj

Niskotonowiec - jak zostało wczesniej wspomniane - bardzo niskie cięcie - kolumna to praktycznie układ 2 drożny z dodatkowym modułem basowym - okolice 200Hz lub niżej wydają się najlepsze.

Kolejna sprawa - filtry - najlepiej 18dB/okt - wyższych rzędów raczej już nie potrzebne, pierwszego lub drugiego rzędu - NIE

Rozsunięcie MTM - mniejsza niż 2/3 długości fali przy częstotliwości podziału - wydaje mi się że również niskie cięcie.

Skomentuj

Czaruję...
                X