Posiadam panel Irka 150 8 Ohm i szukam porady co do głośnika głównie do muzyki wszelkiego rodzaju by i nisko schodził i miał wykop gdy trzeba. Kilka wymogów co do wybory to ze 10'' (25cm) i nie ukrywam ze wygląd tez ma znaczenie gdyż nie przewiduje maskownic. Myślę ze 400 to wybór już jakiś będzie ale gdyby zdarzyło się dołożyć do jakości to rozwarze propozycje. Myślałem o SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X ale raczej za mocny pod ten panel racja? Z góry dzięki za wszelkie propozycje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głośnik do subwoofera pod panel Irka 150/8 do 400zł
Collapse
X
-
Jeśli masz panel 150w/8r to możesz brać SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X ,kolega JanekZ ma go i testował też z końcówką na 2 parach toshib (ok.100w/8r) i dawała radę ,ktoś inny napędza końcówką h250 (jak pamiętam to zasilana mniejszym napięciem)także
na pewno nie ma 150w/8r i opisywał też pozytywnie, nowego głośnika to nie ma innego do wyboru, godnego polecenia w podobnej cenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaMasz 4stówki na głośnik czy na głośnik+obudowę?
---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post o 19:11 ----------
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaTwój tok myslenia jest anormalny jak to panel za mocny??Nie rozumiem tego stwierdzenia...
ale koledzy wyjaśnili ze jednak nie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta10" AWX może zrobić zadymę i do suba się na pewno nadaje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez woocash1987 Zobacz postadlaczego AWX? co masz na mysli?
Ten głośnik jest potocznie zwany AWXem bo, pomimo innej nazwy, należy do serii zapoczątkowanej przez 18cm modwoofery z AWX w nazwie.
Skomentuj
-
Ja również się skusiłem na projekt podany wyżej z tym głośnikiem i powiem szczerze, że trochę mam mieszane uczucia co do Irkowego panela 150W/8om . Nie wiem czy to kwestia nie wygrzania głośnika ( jeśli jest coś takiego przy niskich dźwiękach) ale trochę mi mało tego basu, szczególnie że pokój to tylko 16m2. Prawda jest też taka że miałem tylko rurę 75mm i od razu ostrzegam i powiem że jest to zdecydowanie za mało bo strasznie świszczy powietrze. Może też basu jest tak mało. Później zmienie na 90mm i zobaczymy czy pomoże.
Pozdr
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czarecki Zobacz postaPrawda jest też taka że miałem tylko rurę 75mm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaAle jakiej długości? Bo sama średnica jeszcze o niczym nie decyduje. Jak zmienisz na średnicę 90mm to długośc będzie oscylowała wokół 60-70cm jeśli strojenie miałoby być niskie (czyli w okolicach 30Hz).
Skomentuj
Skomentuj