Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera pod panel Irka 150/8 do 400zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera pod panel Irka 150/8 do 400zł

Posiadam panel Irka 150 8 Ohm i szukam porady co do głośnika głównie do muzyki wszelkiego rodzaju by i nisko schodził i miał wykop gdy trzeba. Kilka wymogów co do wybory to ze 10'' (25cm) i nie ukrywam ze wygląd tez ma znaczenie gdyż nie przewiduje maskownic. Myślę ze 400 to wybór już jakiś będzie ale gdyby zdarzyło się dołożyć do jakości to rozwarze propozycje. Myślałem o SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X ale raczej za mocny pod ten panel racja? Z góry dzięki za wszelkie propozycje.

Masz 4stówki na głośnik czy na głośnik+obudowę?

Skomentuj

Twój tok myslenia jest anormalny jak to panel za mocny??Nie rozumiem tego stwierdzenia...
      Jest tyle ciekawych okazji na allegro co chwile sie cos pojawia ja dla przykładu upolowalem mds12dvc za 250zł.
      Szukaj jakiejś okazji na allegro i tyle.

Skomentuj

tutaj sub na wspomnianym STX

http://diyaudio.pl/showthread.php/20...500-8-F-A-FC-X

Skomentuj

Jeśli masz panel 150w/8r to możesz brać SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X ,kolega JanekZ ma go i testował też z końcówką na 2 parach toshib (ok.100w/8r) i dawała radę ,ktoś inny napędza końcówką h250 (jak pamiętam to zasilana mniejszym napięciem)także
          na pewno nie ma 150w/8r i opisywał też pozytywnie, nowego głośnika to nie ma innego do wyboru, godnego polecenia w podobnej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Masz 4stówki na głośnik czy na głośnik+obudowę?
            na głośnik. Pracuje na stolarni wiec materiał i narzędzia wszystkie są dostepne

---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post o 19:11 ----------

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Twój tok myslenia jest anormalny jak to panel za mocny??Nie rozumiem tego stwierdzenia...
            Jest wyraźnie napisane ze wymieniony głośnik jest za mocny POD ten panel.
            ale koledzy wyjaśnili ze jednak nie.

Skomentuj

A mi przy panelu 300 Irek zasugerował żebym szukał głośnika 4 ohma a też chciałem tego awxa

Skomentuj

Irek wie co mówi. Sam to składa wiec na pewno wie jakie obciążenie wytrzyma jego wzmacniacz. Ja mam wersje 8 ohm i tego muszę się trzymać. Myslalem tez nad Visatonem Tiw ale 10'' grubo przekracza budżet.

Skomentuj

10" AWX może zrobić zadymę i do suba się na pewno nadaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    10" AWX może zrobić zadymę i do suba się na pewno nadaje.
                    dlaczego AWX? co masz na mysli?

Skomentuj

Zamieszczone przez woocash1987 Zobacz posta
                      dlaczego AWX? co masz na mysli?
                      SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X

Ten głośnik jest potocznie zwany AWXem bo, pomimo innej nazwy, należy do serii zapoczątkowanej przez 18cm modwoofery z AWX w nazwie.

Skomentuj

teraz rozumiem:) doczytałem ze cieżko u niego z ''wykopem'' czy da się to jakoś wyregulować/wyśrodkować filtrem lub BRem?

Skomentuj

Gdzie wyczytales jak prawie nikt go nie ma? Luszti pokazal mi go w TL i troche sie go balem, po tym co robil w 12m... :)

Skomentuj

Bo takie głośniki (Ze świetnymi parametrami qts, qms, bl i fs) w TLce nisko strojonej robią niezłe zamieszanie w małych pokojach. Mój XLS10 w subostoliku jest tego najlepszym przykładem.

Skomentuj

Ja również się skusiłem na projekt podany wyżej z tym głośnikiem i powiem szczerze, że trochę mam mieszane uczucia co do Irkowego panela 150W/8om . Nie wiem czy to kwestia nie wygrzania głośnika ( jeśli jest coś takiego przy niskich dźwiękach) ale trochę mi mało tego basu, szczególnie że pokój to tylko 16m2. Prawda jest też taka że miałem tylko rurę 75mm i od razu ostrzegam i powiem że jest to zdecydowanie za mało bo strasznie świszczy powietrze. Może też basu jest tak mało. Później zmienie na 90mm i zobaczymy czy pomoże.
                              Pozdr

Skomentuj

jak widzę wg nie wchodza w grę inne opcje jak tylko ten głośnik wiec trzeba brać i budować.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                                  Prawda jest też taka że miałem tylko rurę 75mm
                                  Ale jakiej długości? Bo sama średnica jeszcze o niczym nie decyduje. Jak zmienisz na średnicę 90mm to długośc będzie oscylowała wokół 60-70cm jeśli strojenie miałoby być niskie (czyli w okolicach 30Hz).

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                    Ale jakiej długości? Bo sama średnica jeszcze o niczym nie decyduje. Jak zmienisz na średnicę 90mm to długośc będzie oscylowała wokół 60-70cm jeśli strojenie miałoby być niskie (czyli w okolicach 30Hz).
                                    Tak jak podpowiedział WinISD - 23cm / 30hz . Przy rurze 90mm długość wychodzi 40cm przy 30Hz

Skomentuj

Jest wyraźnie napisane ze wymieniony głośnik jest za mocny POD ten panel.
                                      ale koledzy wyjaśnili ze jednak nie.
                                      Jak głosnik może być za mocny? jego moc ciagla to 300wat twój panel osiaga 1/2 tej mocy...

Skomentuj

teraz jestem w malej kropce. bo jedni twierdza ze wzmacniacz powinien być tej samej mocy lub nawet mocniejszy niż głośnik by miał dobra kontrole nad nim a tu kolega twierdzi ze głośnik jednak za mocny nie może być. Jak to jest?

Skomentuj

Czaruję...