Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sony Model 1-825-378-11 jako nisko- średnio-tonowiec

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sony Model 1-825-378-11 jako nisko- średnio-tonowiec

Dzień dobry
    Jak w temacie czy ten przetwornik sprawdzi się w roli MW czy raczej jako mały sub-tonowiec . http://allegro.pl/najlepszy-sony-ory...065659299.html

A z czym chcesz to połączyć i do jakiej zwrotki ?

Skomentuj

jeśli by się nadawał na MW, to chciał bym spróbować zestawić go z jakąś wysokotonówką w rozsądnej cenie i zbudować monitory oparte na tym Sony

Skomentuj

Ja osobiście nie wierze w żaden z parametrów podanych przez sprzedawce, a już zwłaszcza Xmax-15mm po prostu wywołuje ironiczny uśmiech na twarzy. Jak dla mnie-nie warto.

Skomentuj

To może lepiej monacorSPM-165/8 lub dexon IRB 16/60/01,8 były by lepszym rozwiązaniem ?

Skomentuj

Z tego wszystkiego Monacor będzie najsensowniejszy. Nie mniej pozostanie Ci problem ze zwrotnicą. W ogóle jakimi kryteriami kierujesz się podczas doboru głośników? Masz jakiś plan na audio czy wybierasz po kolorze membrany?

Skomentuj

kryterium
              1, cena która jak wiadomo ogranicza
              2,jako takie zejście , (50Hz)
              3,muzykalność
              4,stereofonia

Skomentuj

To są głośniki z subwooferów kina domowego Sony, sam z ciekawosci planuje zakupic 2 takie i zbudowac jakies 2way na nich, 15mm xmax moga miec w 2 strony
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Może mają, może nie, zgaduj zgadula...

gnoti, ile kasy na całość, głośniki zwroty obudowy?

Skomentuj

to raczej 2+1 , bo w stereo chyba będzie ciężko to zgrać z jakąś wysokotonówką , no chyba że ten sony pracuje w dość szerokim zakresie częstotliwości .

---------- Post dodany o 15:50 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    gnoti, ile kasy na całość, głośniki zwroty obudowy?
                    MW 100 zł sztuka, tak samo wysokotonówki obudowy ze starych mebli czyli nie liczę, zwrotnice 200 zł

wypatrzyłem jeszcze te http://allegro.pl/unikat-hi-end-heco...051394767.html może to dobra alternatywa ?
                    Last edited by gnoti; 07.03.2013, 15:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                      To są głośniki z subwooferów kina domowego Sony, sam z ciekawosci planuje zakupic 2 takie i zbudowac jakies 2way na nich, 15mm xmax moga miec w 2 strony
                      Ja mam dwa takie: http://allegro.pl/sony-nr16-6om-142-...074566212.html

Oraz dwa takie: http://www.gumtree.pl/cp-sprzet-audi...6ohm-458951304

Parametry tak jak pisze Shiver wyssane z palca, owszem, są to głośniki z subwooferów sony, ew. kolumn gdzie grały w towarzystwie głośników typu Visaton TW70 czyli podział nisko - w okolicach 150-200Hz.

Ogólnie sprzedaje obie pary - jedna z nich uzupełnia u mnie pasmo od dołu do 50Hz, i radzi sobie dobrze w 12L/38Hz BR na głośnik.
                      Na średnich radzą sobie... tak sobie - dużo lepiej ten z wypukła kopułką - da się do podzielić w okolicach 2,5Khz tzn przy tylu go uciąc - mam. Zwrotka na ok 2,8-3kHz.
                      Basu jest mniej niż z tego z wklęsłą kopułką, zresztą oba potrzebują korektora impedancji by dało się je normalnie połączyć z tweeterem na wyższym cięciem.

TE z wklęsłą wyszły parametrami:
                      Fs 34Hz, Vas 22L, Qts 0,64.

Z wypukłą:
                      52Hz Vas 28L Qts 0,56.

Obie pary jak widać na sprzedaż - kupiłem 4 pary i po jednej sobie zostawiłem do budżetowego grania. Połowa cena z allegro - opłaca się.

Skomentuj

Padły chyba juz 3pytania o to czy pomiary sam wykonasz... Odpowiedzi zadnej... Ludzie poleca Ci glosnik, nie bedziesz umial go zaaplikowac i bedzie ble... Moze sie okresl i byloby lepiej gotowy zestaw do skopiowania polecic...?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Padły chyba juz 3pytania o to czy pomiary sam wykonasz... Odpowiedzi zadnej... Ludzie poleca Ci glosnik, nie bedziesz umial go zaaplikowac i bedzie ble... Moze sie okresl i byloby lepiej gotowy zestaw do skopiowania polecic...?
                          Już uściślam , pomiary to może za dużo powiedziane, ze zwrotkami na początek spróbuje zawalczyć przy pomocy generatora kalkulatora do liczenia zwrotnic i własnego słuchu tak aby nie powstała górka klującą w uszy . Później morzę zainwestuję w sprzęt pomiarowy .

Skomentuj

Zamieszczone przez gnoti Zobacz posta
                            Już uściślam , pomiary to może za dużo powiedziane, ze zwrotkami na początek spróbuje zawalczyć przy pomocy generatora kalkulatora do liczenia zwrotnic i własnego słuchu tak aby nie powstała górka klującą w uszy . Później morzę zainwestuję w sprzęt pomiarowy .
                            Daruj sobie... Tak nie wykorzystasz nawet 50% z głośnika... Lepiej poszedłbym w sprawdzony zestaw.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Daruj sobie... Tak nie wykorzystasz nawet 50% z głośnika... Lepiej poszedłbym w sprawdzony zestaw.
                              To jaki 2 wey na 16 -ce Pan proponuje w rozsądnej cenie ,muzyka jakiej słucham to rege soul trochę hip hopu na instrumentalnych samplach czasami chil-Qut pokój 3mx 3,5m
                              Last edited by gnoti; 08.03.2013, 08:59.

Skomentuj

Co znaczy rozsądna cena? Rozsądną ceną może być 500zł, może być 800zł a może być 200zł dla Ciebie rozsądne... A projekty znacząco się różnią w danej kwocie...

Skomentuj

Już pisałem ,około 600zł na przetworniki + zwrotnice bez obudów

Skomentuj

Powinno starczyć na zestaw z 15AWX na tanich elementach.

Skomentuj

http://www.audio.lutuje.se/?2.2-i-3way-awx-mb,33 (monitory)

Skomentuj

Tylko że te AWX-y strasznie ciężko dostać wysokotonówki też nie mają

Skomentuj

Czaruję...
                                        X