Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumy estradowe od pocztku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumy estradowe od pocztku

Chciałbym wykonac samodzielnie kolumny estradowe na głośnikach STX czyli
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=3&vSubPage=29
    + jakiś dobry wysokotonowy.

Nie mam jeszcze wzmacniacza ale planuej kupić 2X250 lub 2X200 (nigdzie na mieście nie moge dostać nawet z lewego frątu)

Licze na wasz pomoc w obliczeniu obudowy i jaka zwrotnce ma urzyć/
    z góry dzieki

ale do tego musial bys dac jeszcze sredniotonowy bo inaczej to nie zagra!!

[ Dodano: 2004-12-25, 23:53 ]
    ten glosnik przenosi dobrze do 1 kHz dalej nie pociagnie, a zwrotka w estradowce jest przerabana a i zabespieczenie zarowkowe przed wyssokotonowym

Skomentuj

ale to juz zwieksz koszty (zwrotnica + głośnik)

[ Dodano: 2004-12-26, 00:00 ]
      http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=64
      BO JESZE MYŚLAŁEM O TYM
      ALE NIE WIEM CZY BEDZIE SIE NADAWAŁ NA "ESTRADE"

[ Dodano: 2004-12-26, 00:02 ]
      NIEWEIEM CZY DOBRZE MYŚLE ALE CZYTEŁM NA FORUM ZE ZIOMUŚ DAŁ FILT NA WYSOKOTONOWY + ZARÓWKE A NA BASOWY NIE. TO DZIAŁA?

Skomentuj

zarowka (specjalna) jest potrzebna na wusokotonowy bo czasami mozep ujsc za durza moc i sie spali tylko zarowka a nie glosnik

[ Dodano: 2004-12-26, 00:11 ]
        a ten 2 glosnik nie zabardzo bedzie sie na dawal na estre bo ma za mala efektywnosc i zawieszenie gomowe

Skomentuj

TO JAK MYŚLISZ JEŚLI BYM DAŁ TEN 1 GŁOŚNIK I JAKIŚ DOBRY WYSOKOTONOWY
          I OCZYWISCIE DOBRA ZWROTNICĘ WYSZŁO BY COŚ Z TEGO

AHA I JESZCZE WZMACNIACZ OKOŁ NO 2x200-250???????

Skomentuj

raczej nie gralo by to rewelacyjnie nie bylo by srednicy musi byc glosnik sredniotonowy!!!!

Skomentuj

zarówka się nie spali tylko zapali w tym cały urok rozwiązania :) co tam z tego wyjdzie..... tylko musiał byś kupić dobrą tube która wytrzyma cięcie na 1000Hz.....

Skomentuj

no tak ale ten dzwiek byl by taki suchy :P w srednich, wiec lepiej dac sredniotonowy... ale jak to maja byc kolumienki na dyskoteki gdzie jest techno to starczy takie cos

Skomentuj

i zarowa to chyba halogenowa taka samochodowa a nie jakas wydumana. (mi ostatnio rozswietlila caly odsluch od srodka na imprezie ale wysokotonowka cala :)]

Skomentuj

Przeraża mnie tylko 50mm cewka w tym głośniku (38cm). 50mm cewki daję się w dobrych 20-kach i 25, a nie 38cm w dodatku estradowych.

Skomentuj

Kuba napisz mi na pw ile masz kasy ale ja bym sobie odpuscił tego stxa bo z ceweczką 50 mm to zaraz zadymi pozatym on ma tylko 93dB!!! szukaj głonika pod 100dB i z pasmem do 1,5 khz wtedy mozna dołożyć dobrego drivera z tubą i po krzyku
                      moc i średnica głosnika to praktycznie dalszy plan najpierw szukaj o wysokiej sprawnościsą teraz dobre 25 o sprawnosci ponad 100db z dużą cewką napedową -a wiec szybciej oddają ciepło i na większej pow. do tego duża cewka= stabilniejsza membrana a przy tych mocach nie ma mientkiej gry- albo głosnik się wyrabia albo cewka puchnie jeśli jest za mała i ulega wyrwaniu lub klinuje sie w szczelinie i robi za wytwornicę dymu- co dla mnie jest dość kozystne..głosniczek do naprawy - hehehe
                      przemyśl sprawę i nie sugeruj się cenami sprzętu na alegro- na spalenie cewki nie ma gwarancji a spalić mozna kazdy głośnik nawet 10 watowym wzmacniaczem

Skomentuj

aha
                        a jaki głośnik byś mi polecił do takiego zestawu?
                        tak zeby łądnie czysto grało i głośno ale tak do 200zł sztuka głośnik.
                        coś z Tonsila?

Skomentuj

ladnie czysto i glosno to beyma i niedrogo ale w 200 ciezko bedzie sie zmiescic choc mozesz popatrzec na elmuzie czasem robia jakies promocje...

Skomentuj

a bodasz mi jaka strone z tymi głośnickami

Skomentuj

www.elmuz.com.pl wojewodztwo konskie wiec blisko bys mial:P

Skomentuj

dzięki

[ Dodano: 2004-12-26, 16:41 ]
                                lipa to nie umnie u nie jest Konińskie a nie końskie :(

[ Dodano: 2004-12-26, 16:46 ]
                                cenią sobie te głośniczki chyba zostane przy tym stx

ale naprawde ta srednica cewki jest za małą?

Skomentuj

nie ocenia się głośnika jedynie po średnicy cewki.... 300wat wtrzyma.

Skomentuj

to muwisz ze będzie dobry ?

Skomentuj

czy dobry to inna sprawa napewno będzie pancerny.... jak wszystkie STX'y :P jeden problem że musiał byś dokupić dobry driver który mozna nisko przycinać....

Skomentuj

np..........

Skomentuj

Czaruję...
                                        X