Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer na głośniku 25/40/3 firmy tonsil czy się nada?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer na głośniku 25/40/3 firmy tonsil czy się nada?

Mój pierwszy post na forum ponieważ dziś się zarejestrowałem na tej stronie wiedz proszę o wyrozumiałość i pomoc w tym temacie o którym piszę.

Chciał bym zbudować jakiś subwoofer na tonsiloskim głośniku gdn 25/40/3 tylko za bardzo nie umiem obsługiwać programów obliczających kolumnę do głośnika. Po moich obliczeniach (na kartce i z kalkulatorem) wyszło mi by wymiary obudowy (zewnętrzne) wynosiły tyle: Wymiary
    :wys. 44cm, szer. 33cm, dłu. 51cm i do tego bas refleks o średnicy 10cm i 16/17cm bas refleks taki na oko.
    Kolumna będzie budowana z płyty wiórowej o grubości 18mm.

Głośnik ma być skierowany w podłogę. A wpadłem na pomysł zbudowania tego subwoofera ponieważ mam w pokoju dwa całkowicie zregenerowane altusy 110 i brakuje mi trochę basu w pokoju. Pierwszy raz obliczałem wielkość(litraż kolumny do głośnika) i pierwszy raz buduje. Proszę was byście powiedzieli czy to zagra czy wszystko pokręciłem. :)

Zbudowac z ciekawosci i dla nauki mozesz. Problem w tym ze z tego basu bedzie tyle zeby uzupelnic mikro wieze a nie altusy :/

Skomentuj

Z tego co słyszałem to ten głośnik w subie i małym pokoju potrafi zagrać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Wróbel Zobacz posta
        Z tego co słyszałem to ten głośnik w subie i małym pokoju potrafi zagrać.
        I co z tego,skoro te Altusy mogły by tak samo zagrać po korekcji? Po za tym,musiał byś mieć to tego suba wzmacniacz (czyt. panel),co kosztuje,i moim zdaniem nie ma sensu składać tego pod Altusy.

Skomentuj

to wtedy co mógł bym zrobić z tymi altusami? (chodzi o tą korekcje) I wtedy jakiego suba mógł bym do nich dołączyć?

Skomentuj

Za mało z Altusów masażu nerek?
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

to wtedy co mógł bym zrobić z tymi altusami? (chodzi o tą korekcje) I wtedy jakiego suba mógł bym do nich dołączyć?

---------- Post dodany o 00:03 ---------- Poprzedni post o 00:02 ----------

Jak dla mnie za mało:)

Skomentuj

Jak dla mnie za mał
                Sub tu nic nie da,jak lubisz ponapierdzielać to wymień kolumny na "większe",i podłącz mocniejszy wzmacniacz.

Skomentuj

Nie mam na to pieniędzy jak na razie. A po drugie podoba mi się dźwięk altusów 110 i bym ich nie chciał wymieniać tylko bym chciał troszkę więcej basu. To morze jakaś przeróbka tych tosili by mi dała trochę więcej basu jak pisał Marian? I na czym ona by polegała?

Skomentuj

Pobawił bym się strojeniem i wytłumieniem,co prawda wyższy bas zaniknie,co spowoduje przyciszenie basu,lecz jakościowo będzie lepszy. Wtedy korektorem podbijesz bas i powinno być OK.

Skomentuj

Kolumny są wytłumione gąbką o grubości 3cm na 5 ścianach. To pobawię się trochę tymi bas refleksami zobaczę czy coś to da.

Skomentuj

zeby uzupelnic altusy basem to potrzeba 10-15" suba o mocy 100-300w. i to nie byle jakiego suba
                        mysle ze bez 500-1000zl nie ma sensu podchodzic do budowy suba pod altusy

ale jak masz te glosniki to zachecam do zabawy

Skomentuj

Kiedyś jako mój pierwszy woofer zrobiłem dla zabawy pralke 110L z dwoma głośnikami gdn 25/40 8 ohm podpiąłem w szereg i do tego dawniej słynny panel 300w z allegro.

Powiem tak, chałupę chciało roznieść, a sąsiadce piętro niżej szklanki spadały ze stołu, auntentyk przyniosła potłuczoną.
                          Co prawda bas nie był nie wiadomo jak niski, ale do uzupełnienia altusów nadawał się. Jako eksperyment i pierwsza konstrukcje możesz spróbować

Te głośniki na prawdę potrafią zejść ( przy ogromnej obudowie ) i wiele zniosą, mi się wtedy podobało to i myślę że tobie powinno - przynajmniej na jakiś czas...

Skomentuj

A mógł byś mi pomóc z dobraniem obudowy litrażu do jednego GDN'a? Czy te wymiary co podałem są spoko? A i jaką wzrotnicę mógł bym użyć ? Do altusów 110 wsadziłem bas refleksy po dwa do jednej kolumny w te dziury co już miały (rurki pcv 5cm średnicy i 17cm długie ) po moich obliczeniach tak na oko to wystrojenie jest na tak oko 45hz ale nie jestem zbyt zaawansowany w tych obliczeniach wiedz pewnie się mylę. Ale szczerzę kolumienki dostały małego kopa :biggrin:

Skomentuj

objętośc mierzysz tak jak w podstawówce : p

Pole podstawy * wysokość. i liczy się tylko pojemność wewnętrzna, do tego pamiętaj że objętośc br i głosnika się olicza

Najpierw zrób sobie projekt na kartce. Bo różnie deski można na siebie pozakładać, np zrobić same ściany a potem tylko góre i dół dołozyć, albo wepchnąć do środka- projekt podstawą
                              Załóż sobie jaki kształt ma mieć Twoja obudowa. bo może być obojętnie jaka tylko żeby litraż się zgadzał. Przynajmniej przy gdn nie bedzie to miało żadnego znaczenia

Ja bym go wsadził w ok 50-55L. Strojenie/ dlugosc rury br i wymiary jej mozesz zasymulować w WinIsd.

Skomentuj

Ja nie korzystam z winisd bo sie zraziłem do tego programu strojenie wolę robić na ucho. Ale do tego głośnika to zazwyczaj bas refleks był 10cm średnicy i 17 cm długi i stroiło no 40 Hz ale jeszcze poobliczam sobie trochę. A jakaś propozycja zwrotnicy do tego suba?

Skomentuj

Ale do tego głośnika to zazwyczaj bas refleks był 10cm średnicy i 17 cm długi i stroiło no 40 Hz
                                  Strojenie jest zależne od głośnika i obudowy,a nie tylko od samego głośnika.

Skomentuj

Wymiary zewnętrzne kolumny podawałem na samym początku postu po odjęciu szerokości płyty miejsca na głośnik i bas refleks i około litraż kolumny wychodzi 56 litrów i po moich wyliczeniach z bas refleksem 10cm na 17cm wychodzi około wystrojenie na 43Hz. Jeśli źle liczę to powiedzcie.

Skomentuj

Ja nie korzystam z winisd bo sie zraziłem do tego programu strojenie wolę robić na ucho.

litraż kolumny wychodzi 56 litrów i po moich wyliczeniach z bas refleksem 10cm na 17cm wychodzi około wystrojenie na 43Hz.

Niby jak to obliczyłeś?

Skomentuj

matematyka + fizyka. a jak bym mial niby inaczej obliczyc?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X