Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze i budowie kolumn. Laik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze i budowie kolumn. Laik

Witam na forum, mam na imię Łukasz mam 16 lat:) Obecnie posiadam wzmacniacz Pioneer A-229 + Tonsil Zgc 40. Sprzęt nie wygląda już najlepiej więc postanowiłem uzbierać kasę na nowy sprzęt. Chciałbym aby ktoś doradził mi co kupić aby nie przepuścić kasy na marne. Pokój ma 9m2 słucham dużo hip-hopu. Myślałem nad budową małych monitorów na biurko (szerokość 120cm postawić na rogach), zmienił bym też wzmacniacz cena jaką mogę przeznaczyć to 400zł na wzmacniacz i 1000zł na głośniki + zwrotnice obudowy będę mieć za friko razem z fornirem:biggrin: Od głośników oczekuje nisko schodzącego basu i czystych wysokich tonów. Myślałem także nad dwoma monitorami podłączonymi do subwoofera aktywnego.
    Proszę o pomoc bo nie wiem jak dobrać głośniki i litraż obudowy, najtrudniejsze dla mnie będzie zrobienie zwrotnicy. Pozdro :)

według mnie jak zawsze na początek odradzam projektowania zwrotnicy. Potrzebny gotowy projekt, jak nikt nie podpowie to poszukaj w dziale gotowych konstrukcji.

Skomentuj

proszę o pomoc ;D

Skomentuj

Do hip hopu polecałbym jakiś zestaw 2.1, małe monitorki na biurku nie dadzą odpowiedniego basu.

Skomentuj

dobrze by było tylko ja nie potrafię sam dobrać głośników a nie chce przepuścić zarobionej kasy na marne.

Skomentuj

Tylko musisz brać pod uwagę że do takiego subwoofera potrzebujesz osobnego wzmacniacza-dość spory koszt. Ewentualnie suba kupić gotowego i do niego zbudować monitorki. No chyba że te monitory wcale nie muszą być aż takie małe, to wtedy wymyśli się coś sensownego.

Skomentuj

a nie ma możliwości podłączenia monitorów do suba i bez osobnego wzmacniacza?

Skomentuj

Jest, jak wstawisz wzmacniacz stereo do suba. Każdy kanał musi mieć swoją końcówkę mocy... Można całość zamknąć w jednej obudowie i zasilić jednym transformatorem aby koszt był mniejszy..

Skomentuj

to podał byś mi nazwę dobrego takiego wzmacniacza i głośnika niskotonowego do pomieszczenia 9m2 na wszystko bez płyt mdf, forniru mam 1400zł.

Skomentuj

a czy do tego schematu od wzmacniacza tam gdzie jest mixer potrzebny jest drugi wzmak czy mogę odrazu kablami podłączyć pod kompa

3079349588_4.jpg3079349588.jpg zdjęcia tylko podgladowe

Skomentuj

nie rozumiem pytania, ale mikser jest nie potrzebny. Jeżeli masz regulację wzmocnienia w subwooferze. Komputer robiłby za źródło sygnału i tam mozesz sobie "miksować" programowo .

Skomentuj

Czaruję...
                      X