Witam.Chciałbym zbudować kolumny w układzie d'appolito na polskich (Tonsil-owskich) głośnikach z białymi kewlarowymi membranami.Pojawiły się ostatnio GDN 13/50/9 6 w cenie 138 zł za sztukę, nie wiem tylko czy nie jest to przesadna cena w stosunku do GDN 15/40/5 i GDN 17/40 które kosztują w granicach 80 zł sztuka.Które głośniki byście polecali?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wybór wooferów do d'appolito
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postapolskich
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta138 zł za sztukęZamieszczone przez Oskar29 Zobacz postabiałymiZamieszczone przez Oskar29 Zobacz postamembranamiZamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaukładzie d'appolito
http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html
-
Rozczaruję Cię i powiem że gdybyś poczytał forum, to byś wiedział że oryginałów nowych nie spotkasz. Odradzam zakup gdyż rozrzut parametrów jest ogromny, i każda sztuka inna i nie ma to nic wspólnego poza wyglądem z oryginalnymi głośnikami.
Radze wybrać inne, np. STX 15 AWX, z biegu, nie sprawdzałem czy się sprawdzą w d'appollito, a poza tym, wolałbym jeden lepszy niż dwa średnie głośniki.
Skomentuj
-
Zastanawiałem się właśnie nad tymi tonsilami ponieważ miałem już na 2x17/40 DIY w obudowie około 36 litrów całkiem nie źle to basowało.Tyle że niestety na uniwersalnych zwrotnicach.Wtedy jeszcze nie znałem gościa który zaprojektował by mi zwrotnice na miejscu(bez ciągłego wysyłania w tą i z powrotem) i dlatego głośniki sprzedałem i zostały mi się tylko obudowy.
O jednym ale lepszym wooferze nie myślałem bo mam klony STX MX-140.No i myślę że moje Pioneery HPM 60 mają też jeden a porządny woofer.
Myślałem natomiast też o 15 AWX ale niestety nie ma ich teraz w ofercie.
Nie mam konkretnie zaplanowanej kwoty na woofer ponieważ ma to być "zabawa" rozłożona w czasie i mogę dokupować sobie głośniki po woli(nie wszystkie na raz).Oczywiście w granicach rozsądku,bo ktoś może zaproponować Rewelatory SEAS-a (niestety już nie na moją kieszeń).
Skomentuj
-
Ja już byłem o krok od kupienia kitu Visatona,tym bardziej,że znalazłem w bardzo dobrej cenie...ale na razie mi przeszło i wziąłem dla zabawy Dali Concept 8 :)
I z tego co czytałem to zwrotnica w nich raczej już nie jest pod d'appolito w temat się nie zagłębiałem ale wiem że experience mają dobre opinie więc może kiedyś je zrobię.
http://www.visaton.com/en/bauvorschl...v20/index.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBAMTM jest spoko git ale to nie D'appolito.
Skomentuj
-
Glosniki wg wytycznych D'appolito posiadaja scisle okreslone cechy, takie jak np liniowe ustawienie offsetow glosnikow, czy specyficzne filtrowanie dajace okreslone przez Josepha unkcje.
Mozna przeciez zbudowac kolumne w konfiguracji MTM ze zwrotnica 1 rzedu czy 2 rzedu i czy to bedzie D'appolito Josepha? Oczywiscie, ze nie. MTM to tylko potoczna nazwa. Pytanie co autor tematu tak naprawde chce zbudowac?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postascisle okreslone cechy
Sugerował jedynie pewne wybory co do konfiguracji zwrotnicy przy zastosowaniu konfiguracji MTM będącej głównym tematem jego opracowania :)
Skomentuj
-
Nie wiem gdzie to wyczytałeś :???:
Joseph pisał o nieparzystych filtrach Butterworth-a - ze względu na stałą 90 stopniową różnice w fazie niezależną od częstotliwości między przetwornikami optymalną dla MTM (najmniejsze zmiany w charce kierunkowej) - a szczególnie 1 rzędu bo dają najbardziej płaską charakterystykę off-axis w około częstotliwości podziału. (1 i 3 rząd są jednak najczęściej używane z przyczyn czysto praktycznych :) )
Ale nie jest to "warunek konieczny" i bierze pod uwagę optymalizację charakterystyki kierunkowej nie znaczy że takie podejście jest jedynie słuszne.
MTM to konfiguracja zaproponowana przez Joseph-a dlatego jest nazywana jego nazwiskiem żadnej większej filozofii tutaj nie ma .
Taka konfiguracja rozwiązuje problem asymetrycznej odpowiedzi kierunkowej (tzw. lobing error) nie ważne z jaką zwrotką.
Można uzyskać to samo robiąc wyrównanie czasowe i oszczędzając kasę
Skomentuj
-
O ile pamietam warunkiem tez było to aby częstotliwosć podziału była nie wyższa niż częstotliwosć wynikajaca z długości fali o wartości odległosci miedzy centrami głośników. Nie pamiętam czy chodziło o cała czy ćwiartkę fali, trzebaby policzyć. W każdym razie warunek ten był bardzo trudny do spełnienia bo przy typowych głośnikach np 2x 15cm + 10,5cm kopułka częstotliwość podziału była już w okolicach jak nie poniżej 2kHz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNie wiem gdzie to wyczytałeś
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaKrajeński też w swojej książce pisze o filtrach 3 rzędu które, w całym tym zestawie mają wpływ na kierunkowość.
Ale cz. podziału owszem ma być niska.
Skomentuj
-
Wlasciwie w kazdej publikacji na temat D'appolito jest napisane wyraznie o 3 rzedzie. W cookbooku tez o tym wspomina autor ksiazki lecz dodaje, ze w pozniejszych opracowaniach stosowano LR4, jednak zrodlowe prace Josepha mowia wyraznie o butter 3 rzedu.
Wyrownanie czasowe glosnikow bez MTM raczej nie daje tego samego. Filtry wysokiego rzedu sa przeciez praktycznie niewrazliwe na wyrownanie, dzieki czemu nie jest ono konieczne. Dla 6db wyrownanie wcale znaczaco nie poprawie pasma poza osia. Natomiast stosujac MTM z 6db i wyrownaniem mozna miec dodatkowe korzysci wzgledem MT. Tutaj klaniaja sie rozwiazania Johna Dunlavy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaKrajeński też w swojej książce pisze o filtrach 3 rzędu które, w całym tym zestawie mają wpływ na kierunkowość.
niestety nie poradzę nic na to że niektórzy czytają wybiorczo .
---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post o 15:25 ----------
(...)The odd-order Butterworth crossover networks have a constant
interdriver phase difference of 90 ° independent of frequency
and thus are ideal for the (3,2) driver configuration when
smooth off-axis response is desired. As shown in Fig. 3 this
class of networks produces a polar response ripple of only
3 dB at Wc, which is substantially more uniform than that of
the Linkwitz-Riley or symmetric constant voltages crossovers.
Polar response variations through the crossover region
obtained with the (3,2) driver configuration are shown in
Figs. 5, 6 and 7, respectively for three popular crossover
networks; the first- and third-order Butterworth crossovers
and the fourth-order Linkwitz-Riley (LR4) network. The firstorder
Butterworth crossover, which is also a constant voltage
network, exhibits exceptionally smooth off-axis response through
the crossover region. The third-order Butterworth response is
also relatively smooth. The character of the off-axis response
obtained with the LR 4 filter, however, changes sharply through
the crossover region. In the octave below w c the LR4 crossover
displays an off-axis null in the 35°-40 ° region. Above wc the
polar response transitions to omnidirectional, but not as quickly
as with the Butterworth crossovers. Given the steeper slope
of the LR 4 crossover, the slower transition to omnidirectional
response is unexpected. It is, however, a direct consequence
of the (3,2) geometry. (...)
http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=11762
---------- Post dodany o 15:52 ---------- Poprzedni post o 15:32 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaFiltry wysokiego rzedu sa przeciez praktycznie niewrazliwe na wyrownanie
To czemu Stefan L. stosując 4 rząd meczy się z all-passmi a nawet twierdzi że bez nich zwrotnice są prawie nie użyteczne , jak wysokie rzędy są nie wrażliwe :???:
... nie temat na takie dyskusje zresztą nie ma sensu...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTo ciekawe.
To czemu Stefan L. stosując 4 rząd meczy się z all-passmi a nawet twierdzi że bez nich zwrotnice są prawie nie użyteczne , jak wysokie rzędy są nie wrażliwe
Nie twierdze, ze nie ma sensu robic wyrownania przy wyzszych rzedach, tylko przypominam, ze nikt tego nie robi, poniewaz te filtry dzialaja dostatecznie dobrze bez wyrownania czasowego.
Skomentuj
-
Tematu wyrównania nie będę kontynuował bo to zupełnie nie na temat (po cześć)
Jeszce jeden cytat samego wstępu pracy Josepha który rozwiewa wątpliwości myślę co do konieczności stosowania filtra 3 rzędu lub jakiegokolwiek konkretnego filtra z MTM aby konfigurację tą móc nazwać "D'appolito".
In this paper a simple
geometric arrangement of three drivers in a two-way loudspeaker
is shown to eliminate lobing error independent of interdriver
phase relationships, thereby removing this error from consideration
in crossover selection.
---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post o 16:16 ----------
I jeszcze na marginesie dodam że "lobing error" jest właśnie spowodowany brakiem "wyrównania czasowego".
Skomentuj
Skomentuj