Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór kolumn do wielkości pomieszczenia - fakty i mity

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór kolumn do wielkości pomieszczenia - fakty i mity

Witam Panowie
    Pozwolę sobie założyć kolejny wątek ponieważ trapi mnie cały dzień pewna rzecz,
    Mam w 13 metrach FX300 i przez dwa lata używania tych kolumn ( wcześniej miałem jeszcze podłogowe Siesty i różne monitory Dali, Heco, Acoustic Energy itp) i zawsze z przymróżeniem oka patrzyłem na kwestię doboru rodzaju konstrukcji do warunków lokalowych. Mówiąc inaczej nie wierzyłem w sytuacje, kiedy podłogówki dudnią i duszą sie w zbyt małym pokoju i szczerze mówiąc nie mam podstawy by nadal w to wierzyć poniewarz bas mi nie dudni z 2.5 way a i z suba na 12" Mivocu jest przepiękny, kontrolowany bas i super przestrzeń.
    Jednak zauważyłem, że w wielkim salonie mojego kolegi moje AWXy grały jakby o klasę lepiej pod względem przestrzeni niz u mnie w pokoju. I tutaj zrodziło mi się własnie to pytanie. Na ile powodoem tej sytuacji jest po prostu fakt, że większe pomieszczenia są lepsze pod względem budowania przestrzeni i innych dzwiękowych atrybutów, a na ile to może mieć wpływ ze złym doborem przetworników. Chodzi mi o to aby podjąc ten stereotypowy model jakim jest myślenie o tym, że w małych pomieszczeniach to tylko monitor, a w dużych podłogówka. Na AS są całe poematy na temat tego jak to wspanioale monitory budują przestrzeń scene i trata ta ta, a podłogówki nie umieją tego orbić itp. Proszę o konkretne wyjaśnienie w odniesieniu do jakichś prawideł fizyki jeśli takie rzeczy rzeczywiście mają miejsce. Ja na chłopski rozum tak sobie to rozumuje, że ok, na bas może mieć to wpływ bo są te długości fal, które muszą mieć możliwość aby zagrać, ale góra i średnie przecież chyba nie podlegają temu twierdzeniu?
    Bardzo proszę o argumenty bo jestem niesamowicie ciekawy jak to na prawdę jest. Do dziś chciałem aby moje kolumny były 3-way z racji bezkompromisowości tej konstrukcji, ale po dzisiejszym dniu i rozmowom z paroma głowami nie od parady nawet myslałem o monitorku na 15cm ale muszę mieć na to jakieś potwierdzenie ludzi osłuchanych i obeznanych w tej kwestii. Interesują mnie konkretne fakty, jakbym chciał poetyckiego tłumaczenia to ten wątek założyłbym na Audiostereo
    Pozdrawiam

. Na AS są całe poematy na temat tego jak to wspanioale monitory budują przestrzeń scene i trata ta ta, a podłogówki nie umieją tego orbić itp.
    Tratatatata. Scena zależy od charke kierunkowych głośników i dobrego zgrania głośników ze soba w zwrotnicy. Dobre zgranie głośników - tzn. czoła fal dźwiękowych się nakłądają. Pierwsze kilka akapitów z tego postu http://www.audiostereo.pl/aza24_9075...0#entry2569785 to wyjaśnia.

Co do podłogówk to jedyną rzeczą która może mieć tu jakieś znaczenie jest ilość pasożytniczych fal generowanych przez front konstrukcji. Ale to nie znaczy, ze podłogówki są "be", tylko, że solidniej trzeba sie przyłozyć do tego, zeby scianka przednai nie drgała=grala. Akurat tu na forum większość userów przykłada się do wyglądu olewając jakieś tam dragania ścianek, ale to szczegół. Ważne, żeby zdjęcia dobre zrobić :)

Przykładając rękę do forntu można odnieśc mylne wrażenie, ze drga ledwie wyczuwalnie, wiec to nie moze miec znaczenia. Proszę wiec przytłożyć reke do memrbany głośnika średniotnowego lub wysokotnowego - wtedy można zauważyć, ze drga jeszcze mniej wyczuwalnie. I te niemal nie wyczuwalne dgrania generują dźwięk. I to zarówno drgania głośnika jak i drgania frontu kolumny. A skoro jest więcej źródeł dźwieku niż powinno być (oprócz głosników także front) to i o dobrą scenę trudniej, bo wszystko sie rozmywa.

Skomentuj

Jeśli chodzi o scenę , to w małym pomieszczeniu jest gorzej z rozproszeniem dźwięku i odbiciami.
      Sam to zauważyłem, jak miałem meblościankę i bardziej zagracony pokój to stereofonia i scena były lepsze a teraz jak mam meble nie zasłaniające ściany to jest gorzej w tej kwestii.

Monitory grające na podstawkach to nie to samo co postawione na meblach. To słychać i na basie i na scenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        Jeśli chodzi o scenę , to w małym pomieszczeniu jest gorzej z rozproszeniem dźwięku i odbiciami.
        Sam to zauważyłem, jak miałem meblościankę i bardziej zagracony pokój to stereofonia i scena były lepsze a teraz jak mam meble nie zasłaniające ściany to jest gorzej w tej kwestii.
        Znowu będzie że się czepiam, ale chyba przeczysz sam sobie - Mówisz że w małym pomieszczeniu jest gorzej z rozproszeniem dźwięku i obiciami, owszem zgadzam się, ale pod spodem piszesz, że w bardziej zagraconym i z meblościanką pokoju (a więc mniejszym, jednak z większa ilością odbić, pokoju miałeś lepszą scenę) niż w optycznie większym, z mniejszą ilością odbić, bo mniej gratów. Możesz doprecyzować?

Ja uważam że w małych pokojach nie ma co szarpać się na duże głośniki, i dopracować konstrukcje do odsłuchu bliskiego.
        W większym jest pole do popisu, wtedy jest pole do manewrowania o którym pisał tomq88 z którym się całkowicie zgadzam, a dodam jeszcze że ważnym czynnikiem jest szerokość frontu, oraz jego kształt.

Skomentuj

Dzięki za podjęcie tematu.
          Czyli jak rozumiem winowajcą czy to w podłogówkach czy to w monitorach z dużym basowcem jest drganie frontu, który to pobudza wysokotonówkę, a w przypadku podłogówek także średniotonowca do generowania dzwięków niezgodnych z fazą?
          Czyli jesli to tylko tyle to można zrobić nie drgający front i na dobrą sprawę 3 way nawet wpakować? Notabene zrobienie dwusegmentowej kolumny tak jak robił np Dolphin z AWXami bardzo pomoże w tej kwestii bo doły nie będą interferować z resztą?
          Jakie są jeszcze inne techniki umożliwiające przeciwdziałanie tym drganiom? Zazwyczaja każdy robi podwójny front - czy to nie wystarczy?
          Ciekawe są też słowa Lightsounda o szerokości frontu. Czy masz na myśli jego wpływ na "odrywanie" się dzwięku od kolumn i leopsze rozchodzenie na boki czy chodzi o coś innego?
          Ostatnie moje pytanie wiąże się z wypowiedzią Scyte1123. Mianowicie czy może być tak, że po prostu kolumny podłogowe w małym pokoju po prostu zmniejszają jego że tak powiem mertaz, litraż dla dzwięku przez co ma on mniej swobody?
          Trochę się w tym gubię no i nie mam za bardzo możliwości sprawdzić tych tez wstawiając coś innego do mojego pokoju. Gdybym miał jakieś dobre monitory podobnej klasy jak FX300 to posłuchałbym je u siebie a potem u znajomego i wterdy czarno na białym miałbym odp czy po prostu jego pomieszczenie jest lepsze, czy to kwestia kolumn. także Panowie liczę na Wasze doświadczenie.
          A bardzo mi zależy na rozwiązaniu tego dylematu bo pozwoli ona wybrać mi rodzaj konstrukcji moich nowych kolumn.
          Na razie słyszałem kilka podpowiedzi, że do takiego metrażu to tylko monitor, ale dopóki nie dostanę potwierdzenia ostatecznego o ich wyższości w małym pokoju to nadal będę brał pod uwagę i podłogówki.

Pozdr
          Last edited by fcbarca86; 22.03.2013, 06:28.

Skomentuj

Ja jestem zdania, że większe pomieszczenie daje porpawę ale wielkośc kolumny nie ma znaczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
              Co do podłogówk to jedyną rzeczą która może mieć tu jakieś znaczenie jest ilość pasożytniczych fal generowanych przez front konstrukcji. Ale to nie znaczy, ze podłogówki są "be", tylko, że solidniej trzeba sie przyłozyć do tego, zeby scianka przednai nie drgała=grala. Akurat tu na forum większość userów przykłada się do wyglądu olewając jakieś tam dragania ścianek, ale to szczegół. Ważne, żeby zdjęcia dobre zrobić
              Za dużo czytasz audiostereo i bardziej przykładasz się do pierdół niż do rzeczowych elementów. Piszesz o drgającej frontowej ściance a za chwilę zasilasz całość gainclonem... Ze skrajności w skrajność...
              A to, że człowiek robi kolumny, które mają mu się podobać, chyba nic w tym dziwnego...
              Sorry, ale jak podchodzisz aż tak detalistycznie do budowy kolumn to zaprezentuj coś co powali tutejsze kolumny, z których człowiek jest zadowolony.. Byłyby to kule i bas w obudowie ślimakowej...?

Skomentuj

No własnie ja tez jestem takie zdania, ale z racji powtarzanych na forach niczym mantra fraz, że podłogówki się duszą w małym pokoju, że tylko monitory tam mają racji bytu pytam. Pytam tutaj bo tu są konstruktorzy i operują technicznymi faktami, a nie wykreowanymi przez wyobraźnię krasomówczymi esejami
                pozdr

Skomentuj

Witaj.Myślę że opinia iż do małego metrażu tylko monitor jest trochę na wyrost.Problemem jest to że 3 way potrzebują więcej "powietrza"Miałem przyjemność słuchania dobrego zestawu 3 way będąc w łodzi:)Grało to w podobnym pomieszczeniu jak Twoje i grało cudnie.Myślę jednak że w moim pomieszczeniu tzn ok 35m2 dopiero pokazały by swoją klasę,tam się bidulki marnują:lol:Wracając do tematu uważam że powinieneś posłuchać nawet gdzieś w salonach audio innych głośników(kolumn)Nie mam nic przeciw awx,to dobre głośniki w swojej cenie ale dobry monitor na dobrych głośnikach niestety zdeklasuje awx-a.Z gotowców proponuję odsłuchać np monitorów Xavian,na dole jest 15 revelator a sam się zdziwisz co ten głośnik potrafi:biggrin:i nie rozglądaj się podejrzanie po salonie szukając gdzie oni ukryli suba:flapper:

Skomentuj

LightSound, źle napisałem. Chodzi mi o to, że w zagraconym jest lepiej niż z odkrytymi ścianami ale to nie wyklucza tego, że w większym pomieszczeniu jest lepiej.

Po prostu chciałem zaznaczyć, że kwestia odbić jest ważna. Akustyka pomieszczenia jest często pomijana,a ma spory wpływ.

A duszenie się dużych kolumn może wzięło się z faktu gdzie w małym pokoju postawić takie podłogówki, które często mają np BR z tyłu i jeżeli taka kolumna stoi blisko ściany to niestety nie gra to zbyt dobrze. Z resztą tak samo jest z BR z przodu, kolumny potrzebują trochę miejsca by pooddychać.

Chętnie sam bym postawił moje monitory na podstawki gdyby nie fakt, że nie mam gdzie. A podstawka podstawce nie równa, jeżeli to będzie prostopadłościan o podstawie równej podstawie monitora, to w zasadzie będzie podobnie jak z podłogówką. Dźwięk membrany głośnika odbija się przecież od frontu. A zazwyczaj podstawki są robione na dość chudej nodze i myślę, że to też ma wpływ.

Problemem odsłuchu w małym pokoju może być sam brak miejsca by się oddalić od kolumn. Słuchanie kolumn z 1,5 metra to nie to samo co z 3 metrów.
                    Last edited by scythe1123; 22.03.2013, 09:51.

Skomentuj

A zazwyczaj podstawki są robione na dość chudej nodze i myślę, że to też ma wpływ.
                      Też myslałem o miejscu pod kolumną, bo niejako ta chuda noga podstawki zapewnia mniej odbić i daje więcej miejsca , więc może stąd mniejsze wrażenie punktowości dzwięku.

pozdr

Skomentuj

Akustyka pomieszczenia jest często pomijana,a ma spory wpływ
                        Ja bym nawet stwierdził, że wpływ pomieszczenia jest decydujący.
                        To samo nagranie usłyszymy całkowicie inaczej w pustej betonowej oborze i w zacisznej zastawionej regałami bibliotece. Pomiędzy tymi skrajnościami mamy stopnie pośrednie z rozmaicie zafałszowanym obrazem dźwiękowym, w zależności od wystroju i zdatności akustycznej tego pomieszczenia, ale niestety większość z nich da radę każdemu, nawet najwspanialszemu zestawowi grającemu.
                        Niedobry zestaw zagra wszędzie nędznie, dobry zestaw zagra dobrze jedynie w dobrym pomieszczeniu. Całkiem średni zestaw zagra lepiej w akustycznie takim sobie pomieszczeniu, niż wypasione High Endy z wysokiej półki postawione całkiem byle gdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez fcbarca86 Zobacz posta
                          Ciekawe są też słowa Lightsounda o szerokości frontu. Czy masz na myśli jego wpływ na "odrywanie" się dzwięku od kolumn i leopsze rozchodzenie na boki czy chodzi o coś innego?
                          Tak, szerokość ścianki i kształt ma wpływ na to co będzie od niej odbite. Używamy po coś przecież symulatora EDGE :) Porównaj sobie choćby missiona bez panelu, i potem z panelem 104mm, nie dość że słychać to i widać na pomiarach. Przekłada się to też na kierunkowość kolumny, a zarazem na jej charki kątowe.

Nie na temat...
                          Sam buduję teraz nową budę do swoich paczek 3drożnych, z lepszym uwzględnieniem tego o czym piszemy.

Projekt na szybko, pierwszy raz otwarłem Sketchupa, więc masa niedociągnięć wyszła, ale mniej więcej tak to będzie wyglądało, to tylko projekt poglądowy.

Krawędzie na wooferze też będą zaokrąglone, i TW będzie 104mm, więc nie patrzcie na to że są tak daleko od siebie. I będzie zwrotka aktywno/pasywna w biampie, tak jak teraz

LightSound, źle napisałem. Chodzi mi o to, że w zagraconym jest lepiej niż z odkrytymi ścianami ale to nie wyklucza tego, że w większym pomieszczeniu jest lepiej.
                          Zdarza się, nic się nie dzieje, dało się domyśleć o co chodziło.

I też podpiszę się pod tym co napisałeś, bo to prawda.

Czyli - mierzymy i dopasujemy charki by z 1m wyglądały jak złoto, a słuchamy ich z 2-3m + akustyka pomieszczenia i charka wygląda już całkiem inaczej niż w miejscu odsłuchu. Gdzie tu sens? :P

Skomentuj

Z doświadczenia wiem, że wielkośc pokoju ma znaczenie, kolumny na 30cm wooferach wstawione do 12m2 nie zagraja poprawnie, bas staje sie dudniacy i to jest fakt a nie mit.
                            Wynika to z faktu iż nie mamy możliwości poprawnie rozstawić kolumn, zwykle są wciskane miedzy meble pod samą ścianę, kolejna sprawa to długość fal akustycznych i tutaj znów problemem jest odległośc miejsca odsluchowego od kolumn która w tak małym pokoju jest bardzo mała.
                            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Ja jestem zdania, że większe pomieszczenie daje porpawę ale wielkośc kolumny nie ma znaczenia.
                              Dokładnie. Jeśli chodzi o dźwięk nie wliczając w to basu,czyli średnie,wysokie,stereofonia,przestrzeń itp. to zawsze w większym pomieszczeniu kolumny zagrają lepiej,czy będą małe czy duże. Odwrotnie może być na basie w zależności jak duża różnica w wielkości będzie tych pomieszczeń,kolumny 3way z dużym basem zagrają lepiej w większym pokoju,mniejsze zaś gorzej.

Skomentuj

Bumpalump, małe kolumny źle ustawione w pomieszczeniu też potrafią dudnić.

Skomentuj

Pewnie że tak, ale mając małe w małym masz większe pole manewru niż większymi kolumnami.
                                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                    Z doświadczenia wiem, że wielkośc pokoju ma znaczenie, kolumny na 30cm wooferach wstawione do 12m2 nie zagraja poprawnie, bas staje sie dudniacy i to jest fakt a nie mit.
                                    A u mnie się to nie sprawdza U mnie 18cm bardziej dudnią w 12m^2.

Skomentuj

Tylko czy to "dudnienie"kolumn?czy mod-y pokoju?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                                        czy mod-y pokoju?
                                        + strojenie kolumny, które trafia w ten mod.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X