Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy tak bedzie dobrze ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy tak bedzie dobrze ??

Mam zamiar budowac kolumy podlogowe , chcem wsadzic 2szt. STX GDN 17/80/4 SC do tego jakas kopulke tylko nie wiem jaka moze cos TONSILA lub STX. Wszystko ma byc w obudowie 38l.Na symulacjach w WinISD wychodzi mi to przyzwoicie tylko nie wiem czy zrobic cloused czy bass-reflex.W bass-reflex strojenie na 40 hz. Maja to byc kolumny dosc nisko budzetowe. Z zwrotnicami nie bedzie problemu bo mam dostep do sprzetu pomiarowego.
    Doradzcie w jakiej aplikacji te STX czy cloused czy bass-reflex i jaka kopulke do tego.
    Kolumienki maja byc do kina ale czasami tez do muzyki.

Obudowa do tego głośnika to raczej zamknięta a wysokotonowy tylko tonsil.

Skomentuj

jak tylko Tonsil to ja myslalem o GDWK 9/80/1 - 8 Ohm lub GDWK 10/80/19 - 8 Ohm

i teraz to juz nie wiem, ktory bedzie lepszy. Te STX to dam na 100% w zamknietej i bedzie ok.

Skomentuj

Te STX'y to na sile do b-r mozna dać, zyskasz pare db, tak gdzieś ~ 35-38 litrów na 2 sztuki i strojenie na ~39-41 hz :)
        Zawsze mozesz zrobic najpierw zamkniętą, a jak nie bedziesz zadwolony zrobc wtedy port b-r.

Co do wysokotonowca to o STX nawet nie myśl, Tonsil bedzie lepszym rozwiązaniem, 9/80/1 ma bardzo ostry i wg. niektorych nieładny porostu dzwiek :) sam je mialem i te zdanie podzielam, ja bym polecal 11/100 Tonsila oczywiście

Pozdrawiam

Skomentuj

No ok tak mialem zamiar na poczatku b-r ale pomyslalem wlasnie tak ze jak mi nie podpasuje to wytne dziure i b-r wstawie a co do tej 11 Tonsila to gdzie to mozna kupic bo na stronce Tonsila nie ma max to 10. I ile kosztuje ta 11 Tonsila ??

Skomentuj

około 50zł/sztuka na allegro

Skomentuj

Mam teraz jeszcze takie pytanie jak polaczyc te niskotonowki tzn. jak bedzie lepiej czy kupic 2-4omowe i w szereg je cze 2-8 i rownolegle ale ta 4 omowe maja lepsze parametry a czy na wyjsciu bede mial 4 czy 8 omow to obojetnie moj wzmak obsluguje i 4 i 8 ohm.
              Jak mozesz daj mi namiary na goscia co te wysokotonowki sprzedaje.
              dzieki

Skomentuj

bierz 4 omowe i w szereg, maja nizsze Qts i wieksze SPL.
                co do GDWK to ...
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37579738
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37964405

Skomentuj

Wszystko ok ale podzial zwrotnicy na jakichs 4 kilo i do niskotonowek 12db/okt a do wysokich 18db/okt bedzie ok no i przy wysokich jakas zarowka w celu zabezpieczenia.
                  Obudowy mam zamiar robic 20/20/100 szer/gleb/wys wychodzi jakies 38,9 l po odjeciu glosniika i wzmocnien, plyta MDF 18 mm chyba ok. bedzie.

Skomentuj

nie widze sensi dawania 18db/oct przy 4khz 12db/oct wystarczy w zupelnosci, polecalbym nawet niżej, ~3,5khz
                    20/20/100 to wymiary zewnętrzne? bo jak tak to to 32 litry wychodzi.. pamietaj o podliczeniu do tego grubości płyty.

Skomentuj

20/20/100 to wymiary wewnetrzne nie wiem na jakiej czestotliwosci tem wyskoktonowiec moze byc ciety bo nie moge znalsc parametrow ale mysle ze 3,5 to bedzie chyba optimum zreszta jak sie pomierzy parametry to sie zoboczy jak to wyjdzie.12db/okt to do wysokiego nie za malo?, a niskotonowe to 12db/okt to jest optimum nawet 6 by chyba wystarczylo ??
                      Moze slyszales te STX w podobnej konstrukcj ?
                      Wypowiedz sie jak to gra i jak jest z basem i wysokimi , ogolnie jak to gra

Skomentuj

niestety nigdy nie slyszalem tych STXow, sa to dosyc nowe glosniki... 12db/oct to nie bedzie za malo... a o tym Tonsilu na tym forum bylo juz bardzo duzo i 3,5khz bedzie ok.

Pozdrawiam

Skomentuj

Dzieki bardzo mi pomogles jutro zaczynam konstrukcje, to co wyjdzie to moze zamieszcze na forum i prawdopodobnie bede wykanczal fornitem
                          Dzieki za porady Pozdrawiam.

Skomentuj

tylko zobacz charakterystyki stx jak chcesz ciac kopulke przy 3500Hz bo bedziesz mial dziure w srodku

Skomentuj

to jaka czestotliwosc bys proponowal a moze jaks inna kopule.
                              Tylko jaka jest bezpieczna czestotliwosc dla tej wysokotonowki bo nie chcial bym jaj zaraz spalic. Wlasnie ogladalem charakterystyki i troszke lipa wystapila bo nie chcial bym robic 3-way.

Skomentuj

no niestety, zreszta ta dziurka jest blisko f-podzialu i nie bedzie az taka duza... kopolka powinna dodac nieco SPL do tej dziurki :) a GDWK nizej raczej nie da rady bo moga sie zaczac problemy...

Skomentuj

Przegladajac glosniczki STX natknalem sie na GDWK11/200/8/AJ. Pasowal by idealnie jak by go przyciac na 3 kilo tylko jak to gra , bo z tego co slyszalem to kicz z tych wysokotonowek STX.
                                  Daje link go ch-k tego glosniczka http://www.stx.pl/charakterystyki/GD...0-8-AJ-ALL.jpg ,
                                  nakladalem charakterystyki 17 i tego wysokotonowca na siebie i calkiem calkiem wychodzi tylko jak to gra ??
                                  Slyszal to ktos wogule??

Skomentuj

nieeee :) wysokotonowce z STX'a graja żle :) nie warto pchac w to kasy ... lepiej dozbierac do tonsili! ;]

Skomentuj

Tu nie chodzi o kase a o to zeby to jakos gralo i nie bylo tak ze srednich 0 a od wysokich uszy wysiadaja.
                                      W konstrukcji FppFan http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=1446 jest alphars TW401SX i ciekawe jak to gra bo charakterystyk to do alphardow ze swieca szukac

Skomentuj

skoro nie chodzi o kase to po co szukasz po Alfredach i STX?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X