Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy tak bedzie dobrze ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chdzi o to ze te 17 musza byc w tych kolumnach a wysokie to szukam czegos co by gralo jakos tak lepiej niz to ca mam , bo wiem jak graja alfredy i nie mam zamiaru ich wiecej miec, a o tym alfredzie to tak rzucilem do ocemy. Myslalem o czyms z glosnikow wyzszej klasy ale czy do STX jest sens pakowac lepsze wysokie ??

Skomentuj

tak, jest sens! i to duży! w dużej mierze to od jakości glośnikow wysokotonwych zalezy jakość dzwieku, przestrzeni i stereofonii... nic innego jak tylko Tonsil lub Tesla ARV, oczywiscie w tym przedziale cenowym, wyzej juz jest co wybierac :) ale z kolei to do STXów nie ma sensu pakować aż tak drogie tweetery :)
      Podsumowując: Tonsil lub TVM(Tesla)

Skomentuj

Dobrze ze przypomniales mi o TVM tam sa dobre wysokotonowki.
        Tylko teraz ktore beda lepsze ARV-104-63/8 czy ARV-104-04/8
        Bo z tonsila to moze GDWK 10/80/T - 8 Ohm albo GDWK 9/80/1 - 8 Ohm
        Pomoz mi cos wybrac bo sie juz glupi zaczynam robic siedze i bawie sie wykresami i wszystkie wychodza podobnie ale chyba te wysokie to trzeba by ciac na 3 kilo, bo bedzie dziura byc moze nie bedzie tego slychac ale nie wiadomo.

Skomentuj

Arvki mniej wiecej wszystkie są takie same, zostaw ch-styki, ch-styka moze byc rowna ale glosnik moze sypac piaskiem graz zbyt ostro itp. Bierz 11/100 Albo którąś arvke, nie ma znaczenia która i koniec kropka! :)

Skomentuj

bosze !!

dwa te stxy szeregowo w obudsowe zamkniętą 20 litrów i niewiecej !!

do tego 10/80/T lub 9/80/1 , obojętne, byle nie arv bo jest za słaba mocowo a takie stxy chca watów wiec i kopułka mocniejsza sie przyda a który tonsil to bedzie to już według gustów z wygladu no i brzmienia ale zapewne jedna i druga sie spodobaja, co do zwrotki to cięcie ja bym dał nawet przy 4000 i nieprzejmowałbym się jakąs dziurą u stxa, takie tanie głosniki i napewno każdy egzemplazr niema takich samych charakterystyk wiec miożna sobie te górki mniej wiecej olac, choć trzeba jako tako je brac pow uwage, ale te pae db róznicy praktycznie niebedzie w odsłuchu, wiec 4000 ciecie (teoretycznie) jesli to zwrotka liczona ebz pomiarów to wtedy przynajmniej bedziesz mógł podłączyć pod jakiś lepszy piec te kolumny bo wysoki bedzie lepiej zabezpieczony

Skomentuj

20 ? nie za mało jak na dwie 17'stki? z 30l przynajmniej i do niskostrojonego b-r mozna dac....

Skomentuj

Budzik, dzieki za konkretna odpowiedz, zwrotnice beda robione z pomiarow ale juz teraz to mi ostro namieszaliscie to jaka ma byc pojemnosc tych kolumienek no ja myslalem jakies 30 litrow, w WinIsd ladnie wychodzi i do tego w mojej obudowie znajdzie sie miejsce na dociazenie :-).Wysokotonowca to wezme chyba 9/80/1, mysle ze powiniem dobrze grac.
                souL, .B-R to ja robil chyba nie bede bo mam zamiar budowac pozniej jakiegos konkretnego suba na dobrym glosniku, a wiec mocny bas nie jest mi potrzebny, na razie mam łupacza na alfredzie i tez domem trzesie i schodzi dosc nisko.

Skomentuj

;] Ty jestes konstruktorem, tylko zastanów sie nad tym wysokotonowym, naprawde dzwięk z nich kapke kłuje w uszy, 11/100 jest łagodniejszy :/

Skomentuj

Nad wysokimi to sie zastanowie jeszcze, przejde sie po kolegch moze bedzie ktorys mial cos takiego u siebie to oslucham i wybiore to jest chyba najlepszy sposob, niom jutro zaczynam konstrukcje obudow, zabaczymy co to wyjdzie heh, litraz to dobiore experymentalnie bawiac sie jakas domontowana przegroda i sie zobaczy.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

wysokotonówki zobacz monacor
                      http://www.monacor.pl/reviews.phtml

Skomentuj

Glosniczki dobre tylko do tych STX chyba za dobre podobaja mi sie byc moze trafia do tej konstrukcji Napisz jak to gra czy nie wali po uszacz i czy dzwiek jest mily dla ucha.

Skomentuj

30 to za dużo między 20 a 30 niebedzie róznicy wiec poco aż 30 litrów, w closed starczy mu 10 na jednego czyli 20 an dwa, BR nietrzeba , te stxy majaw miare spl dobry wiec w closed se spokojniue poradza pozatym sa wytrzymałe mocowo dlatego można im dac duzego kopa i zagrają napewno bardzo głosno a obudowa 20 litrów umożliwi im własnie pobieranie poteznych mocy jak na takie małe padaczki :)

co do kopułki ja mam 9/80/1 i jestem zadowolony mi się świetnie jej gra podoba :)

Skomentuj

Budzik, jakiej muzyki sluchasz?? bo po opisie widze ze techno no ja tez jestem technomaniak wiec wezme te 9/80/1 no i obudowe zrobie taj jak mowisz ze 20 litrow i bedzie ok a mocy to ja im juz nie bede zalowal mam czym je zasilic 2x300 sinus estradowka , trzeba bedzie uwazac co by nie popalic.

Skomentuj

to moze lepiej zrób coś większego ?? mimo to te STX'y powinny dzielnie się spisywać :) wiem że jak byś dał 2x22/120 to przy 300watach ciały by jeszcze :) ale te mogą 300wat nie wytrzymać....

Skomentuj

Nie ja nie bede w nie 300 wat ladowal bo beda z nich wytwornice dymu robic, a tak swoja droga to te pudelka z mojego opisu to wytrzymaly galke volume na godzinie 4 ale juz w pokoju nie mozna bylo wytrzymac.
                                One beda tym zasilane do tego czasu az nie dostane wzmacniacza od kumpla 2x100w niestety uszkodzony.
                                Sound Wave jak myslisz jak to bedzie gralo ogolnie dobrze czy dupiato z ta kopulka 9/80/1 w jakichs 20-25 litrach

Skomentuj

myśle że przyzwoicie. no niewiem czy była by z nich wytwornica dymu :) ja 18/80/4SC ze starej serii potraktowałem 160watami i przezyła :) ale to tylko przez chwile ale tak 100-120 to spokojnie.

Skomentuj

A jeszce jedno pytanko na jakiej czestotliwosci ciac 3000 hz czy moze 3500hz.
                                    I jaka do tego paczke proponujesz.

Skomentuj

napewno bedzie to dorbze grało, bo własnie o takicm samym projekcie z SW rozmawialismy na priv bo miałe mcoś takiego robic tzn wymenic alfredy jak już mówiłem na te stxy ale zrezygnowalem bo kasy mało , a mowie ci ze kopułka bedzie sie nadawac bo elegancko sie sprawuje przy tej muzyce zrestza jak przy każdej, a 20 litrów to w closed to maks 20 litróe bo więcej sie nieopłaca poniewaz tylko spada efektywnośc powyzej f3 co niejest mile widziane akurat 10 litrów closed wydaje sie na jeden egzemplarz akuratnie :)

dodam ze sw testował na 160 W jeden taki a wytrzyma 100-120 wiec dwa wytrzymają ponad 200 :)

a co do cięcia moja propozycja to wyższe jak już mówiłem zeby uchronic kopułke przed większymi mocami, srednica i tak bedzie bez różnicy czy to 3000 czy 4000 wkoncu to stx wiec ta kczy tak to prawie identycznie z tą jego charakterystyką a powtórze sie ... hm setny raz ze warto zabezpieczyc kopułke bo dwoch takich stxów napewno nie mondutje sie poto żeby cicho sluchac

Skomentuj

Budzik, masz wlasnie wielka racje ja tego nie buduje do cichego sluchania, na jak to zacznie grac z tym co juz mam to moge sie znowu zaczac spodziewac wizyt sasiadow.
                                        A kopulke oczywiscie zabezpiecze np. zarowka no zastosuje ciecie na 3500 hz to bedzie tak posrednio i chyba ok.

Skomentuj

hehe niedawno o tej żarowie dyskutowałem z SW i jak NIETRZEBA to lepiej sie w to niepchac bo największym problemem będzie dorbanie zarówki a metoda prób i błędów chyba niehccesz bo kopułki troche kosztują

Skomentuj

Czaruję...
                                          X