Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sony Moc znamionowa 120W + WESTRA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sony Moc znamionowa 120W + WESTRA

Witam , jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość ; > . Miałem troche do czynienia z DIY więc proszę o poradę co do głośnika czy ktoś go słyszał może ? link http://allegro.pl/sony-nr21-6om-144-...074565734.html z parametrów wypada bardzo dobrze , proszę o opinie . Chcę skonstruować diy właśnie na nim + wysokotonowy http://allegro.pl/westra-glosnik-wys...128938350.html . Pozdrawiam ; >
    Last edited by komar159; 29.03.2013, 14:29.

Co do sony nie bierz ich parametrów na poważne, są zmyślone. Ostatnio było trochę o nich na forum, prześledź tematy.

Wybór głośników dobry, jednak skąd weźmiesz zwrotnice? Sony wymagają dopracowania, i uniwersalna się nie sprawdzi. Trzeba pomiar zrobić, masz zestaw pomiarowy?

Skomentuj

Zwrotnicami prowdopodobnie zajme sie ja, sprzet pomiarowy i zaplecze elementów jest.
      Jeśli chodzi o parametry, tak znacząco chyba nie odbiegały.
      Last edited by Bumpalump; 29.03.2013, 14:51. Powód: literówka
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Niestety nie ale nie oczekuje od tych kolumn jakości , chcę by grały dosyć głośno i z basem : > na początek tnę koszta jak sie da czyli na gdw kond 2,2 z żarówką i gdn pełnym pasmem potem sie pomyśli . Planowałem dać do 35l i strojenie 33hz w br

Skomentuj

Zamieszczone przez komar159 Zobacz posta
          Niestety nie ale nie oczekuje od tych kolumn jakości , chcę by grały dosyć głośno i z basem : > na początek tnę koszta jak sie da czyli na gdw kond 2,2 z żarówką i gdn pełnym pasmem potem sie pomyśli . Planowałem dać do 35l i strojenie 33hz w br
          Chory pomysł - głośniki w obudowie większej jak 20L się topią, to raz. Dwa, zwrotnica jak pisałeś nie zda egzaminu, bo sony żeby grały basem, to trzeba dobrze zwrotnice zaprojektować, gdyż przeważnie mają uwypukloną średnice przez impedancje, co powoduje że wybija się na pierwszy plan i nie słychać basu.

Przemyśl to dwa razy, bo będziesz nie zadowolony.

Skomentuj

jak pisał pan "Bumpalump" możliwe że on sie tym zajmie ale to kwestia czasu , narazie nie śpieszy mi się do realizowania tej konstrukcji

Skomentuj

Nawiasem mówiąc musiał byś dać też l-pad do wytłumienia głośnika wysokotonowego... Co do BR to ciężko powiedzieć, ja bym dał go do zamkniętej (ok. 10l).
              Najlepiej jakbyś podał budżet, oraz jakie materiały np. MDF masz...

Skomentuj

Zamieszczone przez womperm Zobacz posta
                Nawiasem mówiąc musiał byś dać też l-pad do wytłumienia głośnika wysokotonowego... Co do BR to ciężko powiedzieć, ja bym dał go do zamkniętej (ok. 10l).
                Tu nie chodzi o Lpad, a o to że głośnik ma od 500-4kHz górkę, która przytłacza resztę pasma, czyli bas. Dlatego wymaga niskiego podziału i korektora impedancji, lub zintegrowanego z niskim podziałem. I te sony w zamkniętej wgl nie grają.

Skomentuj

Może i nie grają, ale dobrego bass reflexa bez pomiarów nie zrobisz. Także pozostaje tylko zamknięte, ew. pomierzyć głośnik.
                  Aha i przy okazji ten tweeter zagra, bardzo słabo, celował bym w jakieś najtańsze kopułki...
                  Last edited by womperm; 29.03.2013, 15:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez womperm Zobacz posta
                    Może i nie grają, ale dobrego bass reflexa bez pomiarów nie zrobisz. Także pozostaje tylko zamknięte, ew. pomierzyć głośnik.
                    Aha i przy okazji ten tweeter zagra, bardzo słabo, celował bym w jakieś najtańsze kopułki...
                    Brednie piszesz, port dostroić możesz nawet generatorem. Wcale nie pozostaje tylko zamknięta, wręcz odradzam jej zastosowanie do tego głośnika.

Skąd pewność że zagra bardzo słabo i gorzej np od PJtki czy missiona?

Skomentuj

Mam te tweeterki w jednych DIY i grają na moje ucho dobrze, a cena jest śmieszna, bezpośredniego porównania z kopułkami nie miałem jednak uważam że do budżetowych monitorków są w sam raz.
                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
                      X