Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera, mała pomoc?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera, mała pomoc?

Witam na wstępie chciałbym nadmienić iż posiadam małą wiedzę i niektóre z moich pytań bądź tekstów mogą być dziwne, dlatego z góry przepraszam :) Do tej pory przeglądałem fora i różnie się wypowiadali, może wątek ten był już gdzieś wałkowany dlatego też wybaczcie jeśli zaśmiecam forum
    Sprawa jest prosta i przejdę do rzeczy, chciałem zbudować subwoofer, aktywny a problem tkwi w tym co dokładnie zastosować i wgl jaki sens dać taki element, a nie taki etc. Miałby on pracować przez jakiś czas w domu, pokoju ok 12m2, potem jako element audio w samochodzie. Przetwornik zastosowany to byłby Peiying PY-BE300F2 500W. Czy zastosowanie woofera car audio to dobre rozwiązanie? Chciałbym go zasilać (jak się da) zasilaczem komputerowym 300 bądź 500W. Subwoofer miałby służyć do dopełnienia audio o dobry bass przy odsłuchu muzyki, najczęściej klubowej, electro tudzież trochę rzadziej rap
    pytanie m.in. jaki wzmacniacz do tego zastosować (do samodzielnego montażu, gotowe nie bardzo), jakie elementy byłyby dobrym rozwiązaniem, żeby to grało i to nie tak najgorzej, może zastosować inny przetwornik? Liczę na pomoc, porady z waszej strony. Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Może poczytasz.

Takich tematów było sporo.

Skomentuj

zazwyczaj jestem cierpliwy i kazdemu wytlumacze setny raz co i jak...
      ale twoj temat to idealny przyklad poziomu elektrody :/

1 - nienajlepszy glosnik. jak juz kupiles to wtopiles... jak nie kupiles to nie kupuj
      2 - poczytaj dlaczego uzywanie wzmacniacza samochodowego (takie zasilane sa 12-14v) w domu to nienajlepszy pomysl
      3 - zdecyduj sie czy do domu czy do samochodu. i podaj budzet na to wszystko

Skomentuj

Nie na temat...
        Paweł pewnie dzięki mnie tracisz cierpliwość :flapper:

Skomentuj

Nie, nie kupiłem głośnika jeszcze
          myślałem nad tym by był najpierw w domu, potem ewentualne zmiany i do samochodu
          budżet, myślałem że się zmieszcze w granicach 500zł

Skomentuj

lepiej zrobisz jak kupisz coś gotowego bo jak Ty chcesz zasilać to zasilaczem z kompa to nic dobrego z samodzielnego montażu nie wyjdzie.

Skomentuj

Zasilaniem nie musi być zasilacz kompa, może ale nie musi, nie pisałem że to musi być zasilacz

Skomentuj

A co?

Skomentuj

Akumulator? Zasilanie to akurat pikuś z którym jestem w stanie sobie poradzić i coś wykombinować w razie i na skale potrzeb

Skomentuj

Tak cudownie jak stoi gdzieś przy łóżku.

Przed chwilą pytałeś czy się da a teraz już bez problemu.

Tak trzymać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Black Hawk Zobacz posta
                      Akumulator? Zasilanie to akurat pikuś z którym jestem w stanie sobie poradzić i coś wykombinować w razie i na skale potrzeb
                      TDA 1554Q to wszystko co pasuje do tego zasilacza od kompa na 12V ,no chyba ze bedziesz budował przetwornicę symetryczną . tylko poco komu przetwornica pod zasilaczem w domu jak mozna taniej miec trafo

Skomentuj

Stałby w drugim końcu pokoju, pytałem czy da się tak, bo tak byłoby mi wygodniej, ale jak się nie da, to tak nie będzie i wtedy trzeba kombinować inaczej, stąd inny pomysł (patrz akumulator wyżej wymieniony)

Skomentuj

Śmiało użyj WYSZUKIWANIA.

Nie Ty jeden o tym myślisz.

Skomentuj

widzac poziom twoich wypowiedzi to musze zgodzic sie z kolegami

opcja nr 1. http://stx.pl/stx-s-250-n-kolor-czarny.html nie wywali ci szyb z okien ale zagra bardzo dobrze i nisko

jak juz musisz cos budowac sam to chyba faktycznie
                            opcja nr 2. zacznij od wzmacniacza stereo na przykladowej TDA1554Q ktory zbudujesz za max 50zl i mozesz go zasilic w/w zasilaczem komputerowym.
                            moc jest taka sama jak radia samochodowe wiec nie malo i nie cicho. na poczatek podlaczysz sobie jakies glosniczki od kolegow

jak nabierzesz wiedzy i wprawy to podam opcje nr 3

Skomentuj

Musisz cos zrozumiec , nie da sie z 12v bez przetwornicy uzyskac wiecej jak 10W przy 4ohm . Wystarczy tobie 10W mocy ?

Skomentuj

Czaruję...
                              X