Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompletowanie sprzętu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kompletowanie sprzętu.

Witam serdecznie, jestem świeży na forum jak i w temacie DIY dlatego z góry przepraszam za wszelkie błędy i proszę o wyrozumiałość (sam prowadziłem forum i wiem jakie uciążliwe jest poprawianie świeżaków )

Do rzeczy!
    Skompletowałem ostatnimi czasy sprzęt który lekko mówiąc zupełnie do siebie nie pasuje i kombinuję właśnie co z nim zrobić...
    rozpiszę wszystko przejrzyście jak tylko mogę i będę wdzięczny za każdą pomoc bo sam w gąszczu informacji które próbuje przyswoić już się gubię.

Pokój-po odjęciu spoorej szafy w zabudowie zostaje 7,5 m2

Zastosowanie audio- głównie filmy dlatego też zdecydowałem się na sys 5.1 ale zależy mi też na przyzwoitym dźwięku stereo lub 2.1
    Gusta muzyczne- ciężka sprawa bo słucham wszystkiego...oczywiście ze smakiem muzyka filmowa:Ennio Maricone, Clint Mansell ;RAP- z polskim staram się być na bieżąco ,zagraniczny raczej stare kawałki NAS'a, WTC, Naughty By Nature, Jay-Z, cięższa muzyka(przepraszam za wrzucenie wszystkiego do jednego wora ale nie chce rozwodzić się na temat gatunków nu, heavy, grunge, thrash, hard, black itd)- Metallica , RATM ,Behemoth, Audioslave, Rammstein, Korn, Pantera, Elekroniczna- Crystal Castles, Benga, Calvin Harris, The Crystal Methood, Nero...do tego uwielbiam Sade, Stinga, Dire Straits ,Queen...to tak na szybko co mi przychodzi na myśl...

Sprzęt a raczej zbieranina którą chcę w końcu ogarnąć:
    Marantz SR7000
    STX C-200 n
    2x STX E-250 n
    4xpodłogówki Alpha 100 SKART'a (nie ma ich już w katalogu nawet) na głośnikach Tesla ARN 188-03/8 8ohm + Philips AD 1160 T8 (prod. Belgijskiej)
    totalnie bez sensu sklepana buda posiadająca 2x STX GDN 25-150-8 SW (obudowa 2xBR)
    Onkyo A-M50 (jako wzmak dla budy wymienionej wyżej) http://www.manual-buddy.com/p/onkyo/...ce-manual.html
    YAMAHA AX-350 leży i się kurzy.(2 x 30 WATT / 8 OHM MOCY ZNAMIONOWEJ RMS PRZY ZNIEKSZTAŁCENIACH HARMONICZNYCH 0,05% THD, 20 - 20KHZ
    2 x 40 WATT / 4 OHM MOCY ZNAMIONOWEJ RMS PRZY ZNIEKSZTAŁCENIACH HARMONICZNYCH 0,7% THD, 1 KHZ)

PYTANIE czy widzicie sens kombinowania w tym sprzęcie ,czy lepiej się go pozbyć i inwestować w zupełnie inny?

POMYSŁY pierwszy to zmostkować yamahe, i dorzucić do niej pasywną skrzynię z STX GDN 25-150-8 SW a 4x Alpha 100 przerobić na 2x w/w tesla+ philips AD
    drugi to zmontowanie kolumn 1x STX z filtrem dolnoprzepustowym + 2x tesla ARN + philips
    trzeci takim sam jak 2gi bez filtra z dorzuconym subem opcji 1wszej :P

Obawiam się że wszystkie próby będą rzeźbieniem w g** ale pomyślałem że może coś doradzicie...wszelkie działania dodatkowe wiążące się z kupnem komponentów w rozsądnej cenie mile widziane...mam nadzieję że nie zanudziłem a temat jest w odpowiednim miejscu :)

A mozesz napisac jakie sa twoje wrazenia z odsluchu posiadanego sprzetu? Wtedy bede mial poglad co robic

Skomentuj

Pokój bardzo mały, jedyne wyjście to monitory, gdybyś sprzedał wszestkie kolumny to pewnie miałbyś kase na sensowne głośniki, myślę że MX-140 do tej muzyki będą ok.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Paweł S- Odsłuch? Tragiczny...bas ze skrzyni buczy i sprawdza się tylko przy filmach i to też bez rewelacji (powinienem raczej wystawić ją w całości na jakimś forum dla beemkowiczów)
        fronty alpha 100 są raczej słabym sprzętem w konstrukcji 2w...brakuje mi szczegółowości i przestrzeni...ogólnie zakochałem się w dźwięku starych Duali CL 730 które są dla mnie wyznacznikiem tego co chciałbym uzyskać (nie uwzględniając basu bo ten i tak wolałbym podać z suba o zamkniętej obudowie)...obawiam się że do tego nie dojdzie bo odsłuch był na sprzęcie za jakieś 60tys. co do filmów to central i surrund't spisują się dobrze.

Bumpalump trafiłeś w 10tkę bo do nich się przymierzałem ale...chce zrobić wszystko sam i pomyślałem że pierwszy projekt powinien być jak najprostszy i padło na klony totemów robione przez tktomek oczywiście mógłbym kupić w STXie gotową zwrotnicę do mx-140 i wszystko tylko zamknąć w pudle ale to właśnie elektronika sprawia mi najwięcej trudności i z tym chce się zmierzyć bo w dalszych planach mam prosty wzmacniacz lampowy 1-1,5 który spokojnie dałby rade pod te klony :) Obawiam się tylko że mogą nie sprostać moim wymaganiom dlatego szukałem konstrukcji 3W ale wszystkie są raczej za duże do takiej przestrzeni...do tego klony totemów są na słabych głośnikach a chciałbym szarpnąć się na coś lepszego...i tu pojawił się projekt użytkownika kondrax na Seas ER18RNX i
        Seas 27TBFC/G...aleee czy poczuję tą ogromną różnicę? czy nie spieprze drugiego projektu i będzie grał co najwyżej miernie a wydam ponad 1,5k? pisząc to ,zaczynam sam odpowiadać sobie na pytania ale proszę o wszelkie sugestie

Skomentuj

w takim razie przejdz sie do STXa i odsluchaj MX-140 lub moze jak sie dogadasz to i kolumn na GDN 15 AWX
          jak pogadasz z panem slawkiem to moze jakies prototypy da odsluchac i bedziesz wiedzial na co zbierac kase

zostaw sobie obecnie jakies stereo, marantza a reszta na allegro!

Skomentuj

tak myślałem :P do stx'a mam blisko więc jutro tam będę i obadam

Skomentuj

Mały OT, jak myślicie, jest możliwość odsłuchu STXów na śląsku gdziekolwiek?
              Sklep / osoba prywatna z forum ? :)

Skomentuj

Szukaj i pytaj

Skomentuj

Paweł a jak myślisz która konstrukcja będzie grałą lepiej? Wspomniane klony totemów, mx-140 czy projekt na seasach? sklaniam sie najbardziej do klonow totemow...to bedzie zaprawa przed monitorami na lepszy, sprzecie...do tego zastanawialem sie czy jezeli tak bardzo chce szczegolowosci to nie lepiej bylyby monitorki 3w?

Skomentuj

Zaprawa :) kopiując gotowy projekt nie możesz popełnić wielu błędów o ile poradzisz sobie ze stolarką to poradzisz ze wszystkim.

Moim zdaniem szkoda czasu i pieniędzy na Totemy, bierz sie za MX-140 po ich uprzednim odsłuchaniu.
                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez xxxMaNiekxxx Zobacz posta
                      Seas ER18RNX i
                      Seas 27TBFC/G
                      albo + DXT bo metalowiec może Ci nie spasować :)

To co najmniej półka wyżej niż MX-140.
                      http://www.audioheuristics.org/proje...XT/ER18DXT.htm

Skomentuj

Totem mite byly tak popularne bo przyjemnie graly, ladnie wygladaly i byly tanie. Przy obecnej cenie glosnikow raczej bym dolozyl 50-100zl do czegos lepszego.

Mx-140 to najtansze kolumny jakie graja na przyzwoitym poziomie. Dlatego idz je posluchac i dopiero wtedy sam zdecydujesz czy to wystarczy czy idziesz polke wyzej.
                        Jak zbudujesz mite to wielkiej roznicy nie uslyszysz

Skomentuj

raven zachowam ten projekt bo wyglada niezle ale cena jest tez niezla ok 500$

Pawel S. piszesz o dolozeniu stówki, ok nie ma sprawy ale nie widziałem dobrego projektu na tym pułapie cenowym...zawsze zbliżone do totemów albo już na setach seasa/vify i to już jest spory koszt. Na poczatek chciałem spłodzić coś co pogra u mnie 3msc i pchne dalej za cene komponentów tylko :)

bylem w STXie dzisiaj i niestety mx-140 będą dopiero za ok 2 tyg.

Skomentuj

Pawel S. piszesz o dolozeniu stówki, ok nie ma sprawy ale nie widziałem dobrego projektu na tym pułapie cenowym...
                            bo obecnie nie ma zestawu za te pieniadze o ktorym moglbym napisac "smilo buduj, bedziesz zadowolony"
                            kazdy z projektow w tym przedziale ma jakies wady

Na poczatek chciałem spłodzić coś co pogra u mnie 3msc i pchne dalej za cene komponentów tylko
                            jakbys odzyskal to co wlozyles to bylby sukces!

bylem w STXie dzisiaj i niestety mx-140 będą dopiero za ok 2 tyg.
                            mecz ich co tydzen bo inaczej tego nie posluchasz

Skomentuj

raven zachowam ten projekt bo wyglada niezle ale cena jest tez niezla ok 500$
                              Bez przesady.
                              1kPL za głośniki (stereo) w audiodrivers.eu

budka i zwrotka zawsze będzie Cie kosztować podobnie nie zależnie od projektu.
                              A będziesz miał raz a dobrze bo na MX-140 się nie skończy pewnie
                              Za jakiś czas będziesz chciał coś lepszego i ostatecznie wydasz więcej :)
                              Szkoda kasy na półśrodki

Skomentuj

jeżeli założymy że koszt zwrotek będzie podobny to faktycznie nie ma co się zastanawiać bo różnica w cenie będzie nie tak duża ... 122+164=286 za kpl. STX i 285+170=455 dla Seas'ów...ok 338 zł za półę wyżej to dobry interes

Skomentuj

tylko teraz pytanie czy uslyszysz roznice. dlatego warto pierw posluchac MX-140 zeby wiedziec na jakim poziomie jestes
                                  bo poczatkujacym nie podobaja sie np scny itp

Skomentuj

No właśnie pytanie czy docenisz lepsze głośniki :)

Skomentuj

okaże się za jakieś 2 tyg

napisałem też do firmy zajmującej się montażem zwrotek pod projekt...do seasow w w/w konstrukcji chca ok 340 zł. na elementach Jantzen,Visaton,Monacor.

Skomentuj

napisałem też do firmy zajmującej się montażem zwrotek pod projekt...do seasow w w/w konstrukcji chca ok 340 zł. na elementach Jantzen,Visaton,Monacor.
                                        A po co im płacić ?
                                        Kup i zlutuj sobie sam :) To naprawdę nie takie trudne

Skomentuj

Czaruję...
                                        X