Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.5 drogi na awx 5.1"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.5 drogi na awx 5.1"

Chciałbym złożyć kolumnę 2.5 drożną na WM.STX.5.1.160.16.F.A.FC.X (stary awx 15) x2 + T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX).
    Albo jakaś inna wysokotonówka.
    Chciałem zapytać czy zwrotnica z kolumn stx fx-300 się nada czy muszę mieć inną jak tak to jaką?
    Jaki wymiar kolumny muszę mieć? Zależy mi na wąskim przodzie.

Może zaproponujecie inny głośnik niskotonowy ( może też być mniejsza średnica) z dobrym niskim basem w podobnej kasie i tak samo do tego zwrotnice.
    Last edited by marins; 04.04.2013, 16:35.

Zamieszczone przez marins Zobacz posta
    Chciałem zapytać czy zwrotnica z kolumn stx fx-300 się nada czy muszę mieć inną jak tak to jaką?
    Nie nada się, musisz mieć inną... a jaką? odpowiedź brzmi "pomierzoną". Z tego co się orientuję jeszcze nikt nie robił 2.5way na tym głośniku.

Skomentuj

Odpowiednik fx-300 na mniejszych glosnikach jest w planach stxa od jakiegos juz czasu. Na jakim etapie? Nie mam pojecia. Zapytaj stx lub misiomora

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Z tego co się orientuję jeszcze nikt nie robił 2.5way na tym głośniku.
        ale coraz więcej osób o to pyta wiec może projekty się posypia. Napiszcie od razu marins-owi kto może mu wykonać takowa zwrotnice bo pewnie takie będzie następne pytanie:P A o zamiennik do tego AWXa będzie cieżko są to chwalone spikery w przystępnej cenie.

Skomentuj

Mam 15 AWX 16R w domu, mam też Wavecore'a TW30 i GDWK AWX.
          Mógłbym taką zwrotkę zrobić (przy czym chyba bardziej z Wavecorem, za darmo w ramach promocji forum), przy czym prawdopodobnie zrobiłbym projekt na coś w stylu Siest Tonsila, czyli oba midwoofery w oddzielnych komorach, inaczej strojonych.

Zainteresowani?
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zainteresowani:) Tylko nie zakatuj moich głosników

Skomentuj

Zainteresowani. Wstaw je w 18-20 litrów aby się nie marnowały :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Zainteresowani. Wstaw je w 18-20 litrów aby się nie marnowały :)
                Tutaj się nie zgodzę Monitory mam w 12 litrach, wiec proponuje minimum 20-22 litry na parkę tak by urwac kilka Hz na zejściu.

Skomentuj

Pewnie że zainteresowani. Kiedy premiera?:)

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post o 10:03 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  ...prawdopodobnie zrobiłbym projekt na coś w stylu Siest Tonsila, czyli oba midwoofery w oddzielnych komorach, inaczej strojonych...
                  A jaka będzie różnica jak by to było 2.5way jeśli chodzi o niski ton?

Skomentuj

Pewnie że zainteresowani. Kiedy premiera?:)
                    Jak się zrobi to będzie...nie wiem...zobaczymy.

A jaka będzie różnica jak by to było 2.5way jeśli chodzi o niski ton?
                    A nie wiem, coś będzie inaczej bo to specyficzna konstrukcja. Zawsze chciałem ją sprawdzić i jest okazja.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

mozesz tez zrobic 2,5 drogi jak fx-300. jak stx pokaze swoje to bedzie mozna porownac twoje zdolnosci i misiomora

Skomentuj

Jestem za :)

Skomentuj

Raczej będą to dwie drogi w sensie zwrotnicy. Chodzi mi o niski koszt a taka zwrotnica jest tańsza. Generalnie to już nie będzie tania konstrukcja a zwykle o takie pytają się ludzie na forum. 600zł na głośniki to już za dużo.

Skomentuj

Ja mam pomysł na te głośniki, tylko że właśnie 2.5way. Kurde, jak byś dał radę takową zwrotnicę zrobić to bym był zainteresowany.

Skomentuj

I jak jest jakieś posunięcie w sprawie zwrotnic ?

Skomentuj

Na razie brak czasu na ogarnięcie projektu skrzynki, zbudowanie jej itp.
                                Co więcej zastawiamy się nad zasadnością takiego projektu, bo głośniki wychodzą ok 800zł a to już sporo dla wielu użytkowników.

Skomentuj

Wiadomo, że trzeba zapłacić aby coś dobrze grało a 800zł to chyba i tak nie tak dużo jak za mały tak dobrze grający sprzęt.

Skomentuj

Wiadomo, że trzeba zapłacić aby coś dobrze grało a 800zł to chyba i tak nie tak dużo jak za mały tak dobrze grający sprzęt.
                                    Zauważ że w cenie 2*15cm masz już całkiem niezły wybór ciekawych 18cm które magom zagrać lepiej.

Skomentuj

w tym przypadku nie chodzi o logiczny wybor glosnikow. w tym przypadku chodzi o "tak mi sie podoba i tak ma byc"
                                      i wielu wlasnie tak wybiera kolumny, wiec jest sens zrobic taka konstrukcje

Skomentuj

To niestety muszą być 15 ( mniejszy front)

czy ta gotowa zwrotnica głośnika centralnego z http://diyaudio.pl/showthread.php/39...nikowych/page5
                                        z postu Pawl S. nie zagra podobnie? (tam są inne głośniki wysokotonowe)

Ja wołałbym żeby to było 2.5way ale jak już zrobisz swój projekt to i tak będzie fajnie :) ( jeśli zrobisz :P)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X