Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mocne fronty do salonu diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mocne fronty do salonu diy

Witam, planuję zbudować kolumny frontowe do salonu. Używane będą 50/50 muzyka/film. Salon ma wymiary 6m x 4,5m i wysokość 2,80m. początkowo myślałem o budowie FX300 ale nie wiem czy wystarczy. Dodam że wolę mocne fronty bez subwofera niż słabsze z subem. Co proponujecie? Czy budował już ktoś kolumny 2x 8'' awx na kolumnę? Dzisiaj w media markt moją uwagę przyciągnął dźwięk ze stoiska audio, początkowo myślałem że gra tam jakiś mocny sub ale okazało się że były to dwie kolumny JBL ES100. Niskie tony mocne i ładnie schodzące ale niestety średnica praktycznie nie istniała a wysokie tony jakby zasłonięte ręką niby były ale jakby ich nie było. Pozatym cena około 1400zł za sztukę moim zdaniem za wysoka.
    Co proponujecie zbudować do mojego salonu?
    Pozdrawiam

Może: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...l=1#post343859
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Widziałem ten projekt wcześniej ale jakoś do mnie nie przemawia, może przez ten stary i już nie modny dobór wielkości głośników - mały większy i duży. Sory za określenie. Pozatym w opisie jest napisane że tylko bas jest mocny, a średnie mało detaliczne a na nich bardzo mi zależy bo lubię słyszeć detale średnich tonów. Wiadomo że przy mocnym basie ważne jest by nie zagłuszał on reszty pasma. Może jeszcze jakieś propozycje?

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxiiiii Zobacz posta
        a średnie mało detaliczne
        tal ale porównanie było do magnezowego seasa excela :P

Skomentuj

z forumowiczow chyba tylko ja sluchalem 3 drogi na 8" AWX
          i zamiast dawac 2szt/kolumne bym uzyl w/w TLki na 10". dlaczego? dlatego ze oszczedzasz stowke na glosniku, a i tak gra mocniej i lepiej

w tym tygodniu zabieram sie za budowe TLki na 10" - za jakis czas bede mogl porownac te obie konstrukcje. ale nie bedzie to szybko

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            tal ale porównanie było do magnezowego seasa excela :P
            Do magnezowego Excela W12, do 18'stki Illuminatora, do Auruma AC130Mk2 i do typowego midrange'a Illuminatora.
            Każdy z tych głośników jest co najmniej 3 razy droższy więc nie ma co porównywać.
            Za tą kasę co autor wątku chce wydać to raczej lepszej konstrukcji z potężnym dźwiękiem od dołu nie kupi ani nie znajdzie na sieci.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            z forumowiczow chyba tylko ja sluchalem 3 drogi na 8" AWX
            Z Delfinem zrobiliśmy przeróbkę monitorów na 15 AWX i GDW AWX do 3 dróg z 8 AWX z wykorzystaniem elementów ze zwrotnicy do monitora.
            Można zobaczyć schemat tutaj http://audio.lutuje.se/?2.2-i-3way-awx-mb,33
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Z Delfinem zrobiliśmy przeróbkę monitorów na 15 AWX i GDW AWX do 3 dróg z 8 AWX z wykorzystaniem elementów ze zwrotnicy do monitora.
              fakt, zapomnialem o tym. ale to 3 drogi z GDNem a nie GDMem

co nie zmienia faktu ze nadal bym wolal 10"

Skomentuj

Słuchajcie, słyszał ktoś kiedyś głośniki Dayton RS225s użyte między innymi w projekcie Sonaria z linku? http://www.diyaudio.com/forums/multi...ria-tower.html Widziałem gdzieś projekt 2,5 drogi na tych głośnikach ciekaw jestem jak wypadają na tle AWX-ów i FX300?

Skomentuj

a ile chcesz wydać??

Skomentuj

Wiadomo, jak najmniej :) ......powiedzmy nie więcej niż koszt budowy pary FX300

Skomentuj

To na Daytony Ci na pewno nie starczy :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Co Ty gadasz, są tańsze od AWX-ów (niewiele ale tańsze) a poza tym są dostępne, ile można czekać na głośniki??? parodia!!!

Skomentuj

Daytony z serii RS na pewno nie są tańsze od AWX'ów. Sprawdź u polskiego dystrybutora - Polink Wilkowo

Skomentuj

Gdzie są tansze?

Skomentuj

...u polskiego na pewno nie kupię ale fakt, dolar podskoczył więc wyjdą nieznacznie drożej od AWX-ów, nie liczę przesyłki ze stanów bo mam tam szwagra który w sierpniu przybywa do Polski...
                              Więc jak, są lepsze od AWX-ów?

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxiiiii Zobacz posta
                                Więc jak, są lepsze od AWX-ów?
                                zalezy pod jakim wzgledem. slyszalem tylko RS180 i jak dla mnie ma wiecej charakteru niz AWX

jak mozesz miec tanio to kupuj

a 22cm mozesz posluchac w harpiach http://www.harpia.pl/page/pol/amstaff.html
                                najtaniej na audioshow posluchac, ale to dopiero pozna jesienia

Skomentuj

No właśnie o to mi chodziło, dzięki Paweł. Amstaff Mikro lub Mini to jest to czego szukam, jest do tego projekt diy?

edit: sory mój błąd, Mikro i Mini są na mniejszych RS180, Amstaff to jest to co chciałbym zbudować.
                                  Last edited by Maxiiiii; 06.04.2013, 20:11.

Skomentuj

Ktoś ma jakieś doświadczenia ze sprowadzeniem z USA Daytonów RS 180?
                                    W polinku ponad 240 zł...
                                    Gdzieś w Europie taniej?

Skomentuj

Pogadaj z firmami co sprowadzają samochody ze stanów, zapłacisz grosze. Sam w przyszłym roku będę sprowadzał auto ze stanów więc na pewno nie będzie płynąć puste (elektronika itp.)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxiiiii Zobacz posta
                                        pogadaj z firmami co sprowadzają samochody ze stanów, zapłacisz grosze. Sam w przyszłym roku będę sprowadzał auto ze stanów więc na pewno nie będzie płynąć puste (elektronika itp.)
                                        polak potrafi!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X