Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe 7.2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe 7.2

Mam garaż o wymiarach 4x9,2m. Za jakiś czas planuję jego adaptację na salkę kinową. Po adaptacji zostanie pewnie jakieś 3,8m szer. Wykorzystanie pokoju (i systemu audio) to będzie 70/30 (kino/muzyka, czasami wielokanałowa).

Chcę zrobić system 7.2 zasilany z odpowiedniej ilości UniAmpów, nie wiem co jeszcze zasili subwoofery. Obecnie korzystam z Jamo Classic 8, które nie są złe, więc chciałbym aby nowe kolumny były zauważalnie lepsze.

Kolumny L,C,R (3 identyczne) będą najprawdopodobniej za transparentnym akustycznie ekranem i myślałem aby były to jakieś podłogówki, może w obudowie TL. Pozostałe kanały (4szt.) najlepiej gdyby były monitorami z zastosowanymi tymi samymi (lub bardzo podobnymi) przetwornikami w obudowach dających zbliżoną charakterystykę dźwięku do kolumn głównych.

Planuję zrobić dwa subwoofery. Nie wiem jednak jaką obudowę wybrać: OZ, TL czy coś jeszcze innego?
    Myślałem o wykorzystaniu przetworników Daytona. Ten polecił mi ktoś w wątku o TL:
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-514
    Jego wadą dla mnie jest 2ohm-y i docelowo musiałbym kupić aż 4 przetworniki, więc wolałbym któryś z poniższych, który?
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-468
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-472

A może warto cały system oprzeć o Daytona?

Czy znajdę na tym forum lub gdzieś w sieci projekty, które po niewielkich przeróbkach (a najlepiej jeśli wystarczyłoby je wykonać wg gotowe dokumentacji) będą odpowiadały moim wymaganiom?

primo - po co ci 7.2? ile masz filmow/koncerotw zrealizowanych w 7.1? zdecydowana wiekszosc jest w 5.1
    secundo - ten sub ma 2x2r wiec wypadkowo 1 lub 4ohm
    tertio - tak, sa projekty kolumn na daytonach. calkiem przyjemne glosniki. jedynie wysokotonowki nie slyszalem bo kazdy (na tym kontynencie) zastepuje je sesami :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      primo - po co ci 7.2? ile masz filmow/koncerotw zrealizowanych w 7.1? zdecydowana wiekszosc jest w 5.1
      Wiem, ale mam nadzieję, że za jakiś czas będzie więcej, można też zawsze je zasymulować ProLogic-iem. Z tego co rozmawiałem z kilkoma osobami to w tych filmach co jednak mają ścieżkę 7.1 to różnica jest warta dodatkowych kosztów.

secundo - ten sub ma 2x2r wiec wypadkowo 1 lub 4ohm
      więc na każdego suba trzeba 2 takie głośniki :(

tertio - tak, sa projekty kolumn na daytonach. calkiem przyjemne glosniki. jedynie wysokotonowki nie slyszalem bo kazdy (na tym kontynencie) zastepuje je sesami :/
      No nad daytonami się nie upieram :) Chociaż te duże wyglądają zacnie, więc może jednak ograniczę się do suba lub subów.
      Domyślam się że sesy są tańsze? :) Czy równie dobre?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
        więc na każdego suba trzeba 2 takie głośniki
        dlaczego? czym masz zamiar to zasilac?

akurat na daytonach kino byloby ciekawe. przykladowo dj_zibi zaczyna budowe malego kina na RS125
        glosniki ciekawe, malo jeszcze popularne u nas, ale niestety podrozaly ostatnio :/

tak sie tez zastanawiam nad slusznoscia uzycia uniampow na cale kino. zeby bylo sens je wykozystac to bys musial robic kolumny 4r
        przy kolumnach 8r lepiej kupic drozszy amplituner. teraz moce sa calkiem spore i jakosc zadowalajaca

Skomentuj

Domyślam się że sesy są tańsze? Czy równie dobre?
          W niektórych kręgach alu seasy są uznawane za najlepsze i jedyne słuszne, więc po prostu co kto lubi

Skomentuj

akurat w przypadku wysokotonowki dayton jest drozszy. ale tylko chyba jeden model z serii RS jest tak drogi

Skomentuj

więc na każdego suba trzeba 2 takie głośniki
              dlaczego? czym masz zamiar to zasilac?
              Już znalazłem błąd, w mojej głowie , czyli o tym problemie zapominamy

akurat na daytonach kino byloby ciekawe. przykladowo dj_zibi zaczyna budowe malego kina na RS125
              glosniki ciekawe, malo jeszcze popularne u nas, ale niestety podrozaly ostatnio :/
              Co dokładniej rozumiesz pod pojęciem ciekawe?
              A czy do stereo te Daytony też są ciekawe?

tak sie tez zastanawiam nad slusznoscia uzycia uniampow na cale kino. zeby bylo sens je wykozystac to bys musial robic kolumny 4r
              przy kolumnach 8r lepiej kupic drozszy amplituner. teraz moce sa calkiem spore i jakosc zadowalajaca
              A trudniej będzie to zrobić w 4r ? mniej dostępnych przetworników czy co?

A z ampli się już wyleczyłem, chcę zrobić wmaka DIY i zasilić to procesorem 7.1 od Emotivy, np. UMC-200 lub coś innego co się uda może upolować używanego (czasu mam dużo).

Skomentuj

Co dokładniej rozumiesz pod pojęciem ciekawe?
                A czy do stereo te Daytony też są ciekawe?
                tak, to dobre glosniki o specyficznym charakterze. czy ci sie spodobaja? musisz sam sie przekonac. mnie te glosniki zainteresowaly - szkoda ze tak pozno i ceny poszly mocno w gore :/

A trudniej będzie to zrobić w 4r ? mniej dostępnych przetworników czy co?
                standardem jest to ze domowe kolumny robi sie w 8ohm. i to jest glownym problemem w przypadku amplitunerwo - malo ktore obsluguje 4r.
                ale zebys uzyl uniampow to nadal potrzebujesz nie taniego amplitunera z PRE-OUT. tak wiec wydaje mi sie ze lepiej dolozyc do mocniejszego amplitunera

A z ampli się już wyleczyłem, chcę zrobić wmaka DIY i zasilić to procesorem 7.1 od Emotivy, np. UMC-200 lub coś innego co się uda może upolować używanego (czasu mam dużo).
                szukalem czegos takiego i szczerze mowiac to jest najtansze co do tej pory widzialem. ile chodza uzywki? sa tansze modele 5,1?

Skomentuj

tak, to dobre glosniki o specyficznym charakterze. czy ci sie spodobaja? musisz sam sie przekonac.
                  Można ich gdzieś posłuchać w gotowych konstrukcjach komercyjnych?

standardem jest to ze domowe kolumny robi sie w 8ohm
                  A dużym problemem jest zrobić 4ohmowe?

szukalem czegos takiego i szczerze mowiac to jest najtansze co do tej pory widzialem. ile chodza uzywki? sa tansze modele 5,1?
                  Jest jeszcze starszy model UMC-1 ale to też 7.1, na razie to rzadko spotykane sprzęty na allegro/ebay ale pewnie jak Emotivie uda się wreszcie wypuścić na rynek XMC-1 to pewnie pojawi się kilka sztuk.

Skomentuj

u harpi
                    http://www.harpia.pl/page/pol/mini.html

Skomentuj

A dużym problemem jest zrobić 4ohmowe?
                      zrobic kolumny 4r to nie problem. problem jak juz pisalem to wzmacniacz do takich kolumn. ale jak robisz uniampa to problem rozwiazany

Skomentuj

Proponuję najpierw samemu posłuchać czy jest różnica pomiędzy 5.1 a 7.1 a nie opierając się na opinii innych. Sam słuchałem i praktycznie nie ma żadnej różnicy, szału nie robi a koszty dużo większe. Aczkolwiek także dużo zależy od pomieszczenia, moje nie było zaadoptowane pod typowe 7.1. Polecam zrobić Tobie testy.

Skomentuj

Testy pewnie zrobię, tylko najpierw muszę złożyć UniAmpy i dorwać tanio procesorek Emotivy, lub odwiedzić kogoś kto podobny zestaw ma.
                          Viggos, jakiej wielkości miałeś pomieszczenie do tych testów?

Skomentuj

Przemysl pomysł modułów niskotonowe zasilane z osobnych wzmaczniacz panelowych.
                            A co do zasilania kolumn to przemysl może konćówke duza koncówke mocy i cyfrowy preamp.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                              Przemysl pomysł modułów niskotonowe zasilane z osobnych wzmaczniacz panelowych.
                              Jeśli będę chciał użyć 15 czy 18 calowych głośników Daytona to będę musiał użyć jakichś mocnych wzmacniaczy, bo standardowy UniAmp to będzie za mało, ale czy panelowe to nie wiem, bo suby będą ukryte, więc do standardowych końcówek (też ukrytych :) ale z całą resztą sprzętu ) miałbym jednak lepszy dostęp.

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                              A co do zasilania kolumn to przemysl może konćówke duza koncówke mocy i cyfrowy preamp.
                              Jako preamp ma być procesor 7.1, a czy jako wzmak UniAmp jest za słaby? Chyba wystarczy?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                u harpi http://www.harpia.pl/page/pol/mini.html
                                Czy tylko w tym modelu są Daytony czy też w każdym, który ma podobny opis:

Glosniki basowe i średniotonowy. Produkowane na Tajwanie, z aluminiową membraną i odlewanym koszem głośnika. Zastosowane są miedziane pierścienie w układzie magnetycznym glośnika. Wyróżniają się one bardzo niskimi zniekształceniami.
                                ------

I kolejny cytat z Harpii:
                                Głośnik wysokotonowy. Stosowany przez nas Seas...
                                Czyli to sugeruje, że nie ma sensu szukać alternatywy dla Seasa jeśli chodzi o wysokotonówki?

Skomentuj

Czyli to sugeruje, że nie ma sensu szukać alternatywy dla Seasa jeśli chodzi o wysokotonówki?
                                  Zależy za jakie pieniądze i co kto lubi :)

Skomentuj

cala seria amstaff to daytony + niezmiennie seas na gorze

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                      Zależy za jakie pieniądze i co kto lubi :)
                                      Czy lepiej znaczy dużo drożej?

Czy dźwięk Seasa jest jakiś bardzo charakterystyczny? Czym będą się w tej kwestii różnić równie dobre lub lepsze przetworniki konkurencji?

A czy może wiecie czy w W-wie w Audiofilu można posłuchać tych Amstaffów?
                                      Last edited by Arturos; 10.04.2013, 10:10.

Skomentuj

Czy lepiej znaczy dużo drożej?

Czy dźwięk Seasa jest jakiś bardzo charakterystyczny? Czym będą się w tej kwestii różnić równie dobre lub lepsze przetworniki konkurencji?
                                        niestety musisz sam posluchac
                                        im mniej doswiadczona osoba tym mniej wymaga. z czasem jak sie wiecej osluchasz to zaczniesz wiecej wymagac

Skomentuj

Czaruję...
                                        X