Witam. Wpadł mi w ręce głośnik LW800. Chciałbym na nim zrobić subwoofer. Niedużej mocy do kina domowego do cichego słuchania filmów. Mam końcówkę AVT2762 i do tego filtr A-140. Powinno być ok. W winISD wychodzi fajnie tylko zmniejszyłbym obudowę do jakichś 45l. Proszę napisać co o tym sądzicie. Pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ALPHARD LW800 i subwoofer aktywny
Collapse
X
-
LW 800 to głośnik 8 cali a ty chcesz go zapakować do 45 litrów? to dwa razy za dużo. Daj mu 20 litrów br albo widziałem gdzieś kiedyś jak sie nie mylę obudowę zamkniętą do niego i to w bardzo małej obudowie. Kiedyś czytałem ,że na pałę można dać obudowy do głośnika 8 cali do 25litrów 10 cali do 45 litrów i 12cali do 65 litrów i w zasadzie nie powinno się przekraczać tej objętości,chyba ,że głośnik faktycznie jest zaprojektowany do większej obudowy.
Skomentuj
-
Kazdy glosnik mozna wsadzic w kazda obudowe! Tylko trzeba wiedziec jakie sa tego konsekwencje.
Dla 8calowcow stosuje sie 20-30litrow. Ten glosnik ma wysokie QTs wiec jest mala roznica miedzy obudowa zamknieta a b-r. Glosnik ma niska efektywnosc wiec b-r zawsze dodaje troche cisneinia ale trzeba umiec go nastroic. Niestety symulatory zupelnie nie ''dzialaja'' w przypadku alpiardow.
Skomentuj
-
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że głośnik jest (czy może był) dostępny w dwóch wersjach - 4 i 8 omowej. Ta pierwsza ma mniejszą dobroć i była faktycznie aplikowana w obudowie BR i jakoś tam grała basem (podobno, bo nie słyszałem tego ustrojstwa). Wersja 8-omowa, którą ja miałem nieprzyjemność mieć, miała Qts coś na poziomie 0,7 i w obudowie BR jedynie buczała, a w OZ nie grała w ogóle basem. Wspominam o tym dlatego, że kolega nie podał wersji przetwornika, a wersje te bardzo różniły się od siebie parametrami i w konsekwencji "optymalną" aplikacją. Jedno co je łączy, to, o czym Irku wspomniałeś, słabiutka efektywność.
Skomentuj
-
Robiłem kiedyś znajomemu skrzyneczkę zamkniętą pod ten głośnik, i pewnie miałem wersję 4 ohmową ponieważ fajnie to grało, wręcz byłem zdumiony że taki tani alpierd tak fanie gra.
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaJedno co je łączy, to, o czym Irku wspomniałeś, słabiutka efektywność.
Skomentuj
-
Niestety nic go nie uratuje bo ma mala moc przy ktorej i tak sie spali a przy niskiej efektywnosci i tak go nie bedzie slychac :)
Zanim posluchamy czegos lepszego to kazdy glosnik dobrze gra. Kiedys kupilem LW80C41 czyli nastepce LW800 i jakis czas u mnie to gralo ale oddale go za darmo bo kupilem tylko zeby przesterowac nowy projekt panela na TDA :)
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPorównywałem go z GDN-22-140
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaMam nadzieje ze nie chodzi ci o 22-140-8SCX bo to juz mercedes dorownujacy kultowemu tonsilowi 20/80/2.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTen glosnik moze uratowac tylko linia transmisyjna.Zamieszczone przez irek Zobacz postaNiestety nic go nie uratuje bo ma mala moc przy ktorej i tak sie spali a przy niskiej efektywnosci i tak go nie bedzie slychac
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta
Może i tak, ale za 40zł nic lepszego się nie dostanie. Porównywałem go z GDN-22-140 i przyznam szczerze że jak bym miał mało kasy to zdecydowanie wybrał bym alpierda, ponieważ dużo się nie różnił jeśli chodzi o bas.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTak, właśnie o nim mowa. W obudowach w jakich je testowałem wielkiej różnicy nie było jeśli chodzi o ilość basu, a nawet LW800 lepiej zagrał w mniejszym litrażu obudowy zamkniętej niż GDN-22-140.
Skomentuj
Skomentuj