Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duży subwoofer głównie do kina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A gdyby wybór ograniczyć do Beyma Power 15 (680zł) lub Eminence Lab 12 (875zł) i obudowy TL to co byście wybrali i dlaczego?
    Zauważyłem, że na PartExpress Lab 12 jest chwalony a Lab 15 to chyba taka wyżyłowana konstrukcja, bo parametry jakieś dziwne w stosunku do Lab 12.

Czym DIY można zasilić Lab 12? Te 6 Ohm :(

Ceny z PL, miejsce na dużą TL-kę jest.

Skomentuj

W czym przeszkadza Ci 6r?

Skomentuj

Odpowiednia koncowka z dobranymi napieciami nie bedzie miala problemu z oddaniem porzadanej mocy dla tych 6ohm.

Skomentuj

Na pierwszy rzut oka to LAB15 jest zrobiony pod małe budy, ma wydajniejszy napęd ale skuteczność i tak spadła (b.ciężka membrana). Zresztą producent piszę że zaleca go do małych obudów i jeżeli to nie priorytet to chyba sprawdzona 12 będzie lepsza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
            Odpowiednia koncowka z dobranymi napieciami nie bedzie miala problemu z oddaniem porzadanej mocy dla tych 6ohm.
            Jest w sieci jakiś schemat wzmaka, który by przy 6 Ohmach był w stanie zasilić Lab12?

Skomentuj

Poszukaj na amerykanskim diyaudio robia tam suby z 15 calowcami w duzych br jest troche projektów nawet

Skomentuj

Arturos ale ty kombinujesz. Kup od irka panel sub 450W. I ci styknie na pewno. Mam takiego i mocy nie brakuje, a przy wysoko efektywnym głośniku nie trzeba mocno odkręcać. Z diy jest ten problem, że puki sam nie kupisz się nie przekonasz. Inne pomieszczenia inaczej głośniki grają, mają swoje charakterystyczne cechy, ale inaczej grają w różnych kubaturach. Przykład taki ten mój dayton 10 w pokoju 11m2, był strasznie cichy i musiałem się z nim nalatać aby bas w miejscu odsłuchu był dobry, ten sam głośnik już w 18m2 przy ustawieniu obok jednego z monitorów grał subiektywnie głośniej, tak że musiałem na panelu wzmacniacza ściszyć.

image.jpg
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax tak sie sklada ze kontaktowalem sie z Irkiem i 450 to on narazie nie robi. Albo mi tak powiedzial. Nawet na 300 trzeba czekac. Wiem bo stoje w kolejce.

Skomentuj

Te mocniejsze ma 4 szt na warsztacie I juz zamowione,a ostatnie 2 szt 300W trafily do mnie:)
                    Takze moze byc problem...ale tu juz trzeba pytac samego Irka,napewno odpowie-choc chlop okrutnie zabiegany.

Skomentuj

Kondrax, ten mniejszy sub na fotce to Dayton a większy Beyma?
                      Co to za monitorki?

Jeśli chodzi o sprzęt to mi się za bardzo nie spieszy i nie ważne czy będę czekał na panel czy sam coś lutował. Najpierw muszę zrobić kilka remontów a jako ich uwieńczenie adaptacja garażu na kino, podejrzewam że nie uda mi się obejrzeć w nim nic wcześniej jak za 3 lata, więc mam trochę czasu na poszukiwanie, gdybanie, lutowanie czy bawienie się w stolarza.

Panel ma dla mnie tą wadę, że ja raczej nie będę miał dostępu do suba, bo będzie on albo wbudowany w "szafkę" pod ekranem albo będzie całkowicie za ekranem, więc idealnym rozwiązaniem jest wzmak stojący razem z pozostałym sprzętem audio, i tu też jeszcze nie wiem czy będzie to pod ekranem czy w rogu za widownią.

Skomentuj

Tak mały to Dayton w OZ około 35L, większy to Beyma w 55L. Obudowa po BSW Ravmaster, dużo za duża bo ma wielką komorę na panel w środku, obudowa by mogła być o 1/3 mniejsza. Więcej info na mojej nieskończonej stronie: http://www.kondrax.mayhem.net.pl
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                          Wiem bo stoje w kolejce.
                          Ja czekałem ponad pół roku i sie niedoczekałem:)
                          mysle ze mozesz sam spróbowac zmajstrowac panelik do suba:)
                          Koncówka mocy np 6ohm 400wat do tego spore trafo pojemny zasilacz jakies zabezpieczenie soft start i wedle uznania eq czy rozbudowane przedwzmaczniacze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                            Ja czekałem ponad pół roku i sie niedoczekałem:)
                            mysle ze mozesz sam spróbowac zmajstrowac panelik do suba:)
                            Koncówka mocy np 6ohm 400wat do tego spore trafo pojemny zasilacz jakies zabezpieczenie soft start i wedle uznania eq czy rozbudowane przedwzmaczniacze.
                            Ja jednak pokladam nadzieje w Irku ze sie uda :) zaluje ze nie wzialem w marcu jak mial gotowe (ale wtedy ja nie mialem kaski bo zamowilem glosnik). Obecnie mam juz wszystko i weekend majowy ruszam do dziela. Skladam suba na RSS315HF-4 12 takze jego panel by mi pasowal. Co do zrobienia samemu to w tym jestem noga straszna. Nawet sie nie podejmuje zaczynac bo bylby Epic Fail :) Nie kazdy moze takie rzeczy robic :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                              A gdyby wybór ograniczyć do Beyma Power 15 (680zł) lub Eminence Lab 12 (875zł) i obudowy TL to co byście wybrali i dlaczego?
                              Gdybym mial takie pieniadze na wydanie to zdecydowanie beyma power15 i klasyczny b-r. Eminence lab12 jest zdecydowanie za drogi jak na swoje mozliwosci. Glosnik razcej szybki niz mulowaty ale on ma tylko 12cali wiec jak mozna go porownac do beymy? I nie patrz na parametry efektywnosci bo wszystko zalezy od obudowy i strojenia. Mozesz nisko anstroic i bedziesz mial dobre rozciagneicie kosztem efektywnosci albo nastroic wysoko i bedziesz mial nawet kilka dB weicej kosztem nie wiele gorszego zejscia. W praktyce strojenia wyzsze sa odsluchowo lepsze. Audiofilskosc i darzenie do plaskich charakterystyk nie idzie w parze z zadawalajacym odsluchem. To w koncu ma byc sub a nie audiofilska pierdziawka.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                W praktyce strojenia wyzsze sa odsluchowo lepsze
                                Mam inne zdanie.

Skomentuj

Ja też. Wysoko strojone głośniki 15 czy 18 calowe uważam za marnotrawienie ich możliwości subniskotonowych. Ale co kto lubi.

Skomentuj

Shiver, gooralesko, możecie coś więcej napisać? Który przetwornik polecacie, w jakiej obudowie i dlaczego?

Skomentuj

Temat trochę zdechł ale może kolega jeszcze śledzi forum. Tak przyszło mi do głowy "to":

http://www.precision-devices.com/Product-Details/PD2150

Nie będzie trzeba kombinować z tl'kami i wynalazkami, zwykły niskostrojony BR i czapki z głów Panowie (dosłownie )

Skomentuj

Jakiej to skrzynki potrzebuje? I jaka mniej więcej cena? Dostępny w ogóle w Polsce?
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak się uprzesz to upchasz nawet w 150 litrów ze względu na niskie dobrocie ale drugie tyle mu nie zaszkodzi. Cena niestety nie zachwyca:

http://www.naw.com.pl/index.php?prod...ct&prod_id=818

Słyszałem jego mniejszego brata PD1850 i szatan z niego okrutny, niestety nie nadaje się do założonego projektu (a kosztuje połowę mniej).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X