Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co nowego do 2-way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co nowego do 2-way?

Witam wszystkich,

jeszcze nie skończyłem zabawy z moimi Usher'ami czyli 9950 + 8948A, które są dalej w obudowach testowych i zwrotnica jest jeszcze dopracowywana i tutaj pewnie będę potrzebował pomocy mądrzejszych osób w tym zakresie ale już myślę o czymś nowym, także 2-way w monitorkach (czyli maksymalnie gdzieś 20 litrów - tyle mam w Usher'ach i jest to raczej maksimum) a jeszcze jak powstał serwis http://audiodrivers.eu to wolę coś zakupić na przyszłość póki ceny są przystępne :)

Na początku zastanawiałem się jeszcze nad takimi przetwornikami:
    http://audiodrivers.eu/prest/pl/43-s...luminator.html
    +
    http://audiodrivers.eu/prest/pl/59-s...luminator.html

Ale z drugiej strony przypomina mi się temat Yoshiego, który użył w swoim 3-way Morel'ów i bardzo je zachwalał:
    http://audiodrivers.eu/prest/pl/120-morel-st-728.html

I czemu by ich nie użyć tylko z czym na dole?

Może ma ktoś jakieś propozycje do tego dołu lub całkowicie inny zestaw?

http://audio.lutuje.se/?ss-illuminator,35 :)
    Albo Morel Supremo i magnezowy Excel W18 http://seas.no/index.php?option=com_...d=68&Itemid=92
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli dół ten sam co w moim pierwszym zestawie, zastanawia mnie różnica między kopułkami, który by tutaj "ciekawiej" zagrał :P

Co do Seas'a I Morel'a to dlaczego by nie? Chociaż przyznam, że dołem nie powala ale myślę, że to naprawdę mogłoby być coś ciekawego.

Skomentuj

Ja akurat nie jestem fanem kopułek pierścieniowych dlatego zaproponowałem 9700, słyszałem go i to naprawdę fajna kopułka i fajny zestaw z tym Illuminatorem na dole. Stroiłem go też z Revelatorem na dole i Illuminator podobał mi się dużo bardziej.
        A muszą być 2 drogi? Bo w sumie to zawsze taki półśrodek.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No niestety inaczej nie będzie niż 2 drogi, jeszcze mam ponad 2 lata do zakończenia studiów a raczej nie spodziewam się w tym czasie zmienić miejsca zamieszkania i takie monitory blisko-polowe buduję zazwyczaj na biurko do komputera :)

Zawsze można jeszcze w dalszej przyszłości wykorzystać przetworniki z tego 2-way.

Skomentuj

Jeśli tak to zaproponuję coś innego. Morel Supremo lub ET338 i do tego magnezowy Seas Excel W15CY001 lub nextelowego W15LY001. Później dołożysz sobie do tego Seasa L26 albo Scana 26W i będziesz miał zestaw na lata.

Skomentuj

W takim wypadku raczej na pewno będzie Morel ST 728 Supreme + jakiś z Seas'ów, świetnie się będą komponować z czarnym skajem na froncie:

Tutaj jest bodajże lakier ale i tak to świetnie wygląda dla mnie :)

Skomentuj

Wszystko ładnie pięknie tylko nie Morel :P
                Ja chyba będę robił w18 + T35.

Skomentuj

Dlaczego nie Morel? Nie pasuje kolorystycznie czy problem z samym przetwornikiem? Dla mnie właśnie to pięknie wygląda :P

Skomentuj

Raven lubi ostre granie (z tego co pamiętam to podobały Ci się Harpie a dla mnie drą się i kaleczą uszy :P), Morel jest łagodniejszy.

Skomentuj

No to w takim wypadku też wolę Morel'a :P

Skomentuj

Morele są mdłe :P
                        Możesz jeszcze zaryzykować SB A. SATORI .
                        Potem napisać czy są dobre :P

---------- Post dodany o 19:01 ---------- Poprzedni post o 18:57 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Seasa L26
                        do 10 cali lepiej w16 może , w 2 drogach poradzi sobie jako tako z basem.
                        W15 się zaraz kończy i nie ma co marzyć o basie z niego.

Skomentuj

To ja polecę podobnie jak Luszti na górę illuminatora lub morela + środek W18 + dół L26 lub scana :).
                          Z tym mdłym morelem to tez bym nie przesadzał :)
                          Tyle, że wychodzi z tego jakby nie patrzeć 3 drogi.
                          Tylko w takim przypadku nie lepiej poczekać, dołożyć niż pchać się w 2 way?
                          Skrzynki i tak podobnie wyjdą cenowo.

Skomentuj

W 15 ma całkiem niezły bas, wiadomo, że większy będzie mógł więcej. Problemem W15 jest jego niska efektywność, nie da się połączyć z L26 .

Raven jak chcesz ostre granie to weź revelatora ze szpilką . Nie wiem jak T35. Jak dotąd miałem do czynienia z jedną kopułka excela (ta prawie najtańśza F003 czy jakoś tak) i powiem tylko tyle, ze to była najłagodniejsza w brzmieniu kopułka jaką słyszałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                              Tylko w takim przypadku nie lepiej poczekać, dołożyć niż pchać się w 2 way?
                              Za 2-3 lata to uwierz, na pewno inne nowe przetworniki kupię a mój pomysł z przejściem z 2-way na 3-way powiedzmy, że na wiatr rzuciłem.

SB A. SATORI - gdzie ja miałbym to dostać? :P

Yoshi_80 - Mam nadzieję, że nie jesteś na mnie obrażany za temat z procesorami bo w danej chwili jesteśmy na Twoim terenie i tym razem ja liczę na Twoją pomoc :)

W danej chwili mam chrapkę na to co LuSzTi zaoferował jako dół do Morel ST 728 Supreme czyli Seas W18EX001, z jednej strony wielkiego zejścia tu nie będzie ale można by to wypełnić jakimś (sub)wooferem osobnym.

Yoshi_80, napisałeś w swoim temacie, że ten Morel świetnie brzmi - czy dalej utrzymujesz takie zdanie? Czy może jesteś w stanie coś innego zaoferować jako góra? Albo w ogóle całkowicie inny ciekawy zestaw? Nie jestem jak raven1985 zainteresowany ostrym graniem ponieważ nie słucham takiej muzyki :P

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                SB A. SATORI - gdzie ja miałbym to dostać? :P
                                http://www.audiowitowa.pl/pl/c/SB-Acoustics/2

Skomentuj

I o którą tu kopułkę chodziło? Niestety nie widzę tam niczego sensownego.

Chyba, że Raven miał na myśli woofer jakiś?

Ups, chodziło o to chyba:
                                  http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SATORI-TW29R/126

Skomentuj

Tak, satori są tylko dwa, jednak kopułka i jeden midwoofer :) Midwoofery podobno stosowane są w Wilsonach. Kopułki jeszcze nigdzie nie widziałem.

Skomentuj

http://www.madisound.com/loudspeaker...RI%20TW29R.pdf

Hmm, może by warto nad tym się zastanowić bo na pewno wygląda ciekawie.

Skomentuj

W danej chwili mam chrapkę na to co LuSzTi zaoferował jako dół do Morel ST 728 Supreme czyli Seas W18EX001, z jednej strony wielkiego zejścia tu nie będzie ale można by to wypełnić jakimś (sub)wooferem osobnym.

Yoshi_80, napisałeś w swoim temacie, że ten Morel świetnie brzmi - czy dalej utrzymujesz takie zdanie? Czy może jesteś w stanie coś innego zaoferować jako góra? Albo w ogóle całkowicie inny ciekawy zestaw?
                                        Oczywiście podtrzymuję swoją opinie o morelu. W zamian za niego możesz śmiało brać illuminatora ze szpilką. Moim zdaniem lepiej gra od revelatora, który jest droższy ale gra ostrzej. Illuminator jest bardziej ugrzeczniony i bardziej uniwersalny od revleatora.

Jeżeli chodzi o połączenie z magnezową 18tka seasa to wybrałbym morela. Łączyłem tego seasa i z morelem supreme 1048 jak i illuminatorem i z tym pierwszym zestawem od strony zwrotnicowej nieco lepiej mi sie pracowało. A jeżeli chcesz mieć dobry bas to weź model W18E001 , z jego parametrami na niedobory basu nie będziesz nażekać. Model W18EX001 jest pod mniejsze obudowy, chyba typowo pod monitor i tu wielkich osiagów nie będzie, bo w koncu czego się spodziewać z ok 15L obudowy? Duży bas = duża obudowa i tego bez elektronicznych korekt nie da się oszukać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X