Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2drogi z wykorzystaniem 8" woofera?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2drogi z wykorzystaniem 8" woofera?

Zastanawiam się nad 2drożną konstrukcją z 8" wooferem.
    Na pierwszy ogień analizuje projekt z RS225
    http://www.audioheuristics.org/proje...ence_rs225.htm
    Wolałbym jednak zastosować inny wysokotonowy - były HDS tweeter lub coś z seasa dxt..
    http://audiodrivers.eu/prest/pl/65-s...08-913000.html

Zastanawia mnie głównie fakt, czy pchać się w 2way oversized czy może lepiej wykonać klasyczne 2drogi na 18cm wooferze.
    Z jednej strony taka konstrukcja ciekawi, z drugiej boję się że nie wypali biorąc pod uwage fakt, że na basie najmniej mi zależy w tym momencie.
    Nie mniej do dyspozycji obudowa ok 22-24litrowa w formie monitora.
    Budżet na tego typu konstrukcje (na przetworniki plus ew.zwrotnicę) ok 1000zł, ale nie chciałbym tego naciągać.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad 2drożną konstrukcją z 8" wooferem.
    Na pierwszy ogień analizuje projekt z RS225
    http://www.audioheuristics.org/proje...ence_rs225.htm
    Wolałbym jednak zastosować inny wysokotonowy - były HDS tweeter lub coś z seasa dxt..
    http://audiodrivers.eu/prest/pl/65-s...08-913000.html

Zastanawia mnie głównie fakt, czy pchać się w 2way oversized czy może lepiej wykonać klasyczne 2drogi na 18cm wooferze.
    Z jednej strony taka konstrukcja ciekawi, z drugiej boję się że nie wypali biorąc pod uwage fakt, że na basie najmniej mi zależy w tym momencie.
    Nie mniej do dyspozycji obudowa ok 22-24litrowa w formie monitora.
    Budżet na tego typu konstrukcje (na przetworniki plus ew.zwrotnicę) ok 1000zł, ale nie chciałbym tego naciągać.

Będę wdzięczny za wskazówki.
    Wydaje mi sie ze jesli nie zalezy Ci na lepszym Basie niz w 18cm ani na extra wyższej efektywności(Hurricane) to nie ma sie co pchać w takie rozwiązanie. Chodx nie ukrywam ze Połączenie RS225 z DXT jest ciekawe.

Skomentuj

a dla czego nie rs 28 , podział musi być niski
      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
      http://www.rane.com/note160.html
      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Bas to jedno, drugie że taki zestaw zwykle zagra głośniej dzięki większej mocy 8mki i skuteczności (sam głośnik nie musi być dużo sprawniejszy od 6,5 cala, ale mniej straci przy kompensacji).

Skomentuj

Dla mnie 18cm w monitorze to maksimum jezeli idzie o estetyke:-)

Skomentuj

Zrob cos czego po prostu nigdy nie miales. Przeciez i tak nie zostaniesz z tym na wieki, tylko spylisz po chwili. Przynajmniej jakies nowe doswiadczenie bedzie :)

Skomentuj

Jeżeli nie zależy Ci na niskim basie to może coś ala Eminence Alpha 8a lub Beta 8a ? Średnica istna bajka

Skomentuj

Powiem szczerze jakoś tego nie widzę. Oczywiscie polączenie jest możliwe i wykonalne ale czy będzie dobre? W końcu kopulka musi grać od bardzo niskiej czestotliwości, co nie jak powszechnie wiadomo nie jest za dobre. Niestety z aluminiowym wooferem nie pociągniesz wyżej, co innego jakby to była jakaś papierowa 20tka. Z drugiej strony aluminium gwarantuje w użytecznym pasmie niskie zniekształcenia.

Nie wiem co chcesz uzyskać taką koncepcją bo opcji jest kilka. Chodzi o 2 drożność czy wsadzenie 20tki w obudowę monitorową? Bo możeby dodać tam kopułkę średniotonową i zrobić 3 wayowego monitorka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                  Jeżeli nie zależy Ci na niskim basie to może coś ala Eminence Alpha 8a lub Beta 8a ? Średnica istna bajka
                  Masz jakieś fajne projekty?

Skomentuj

Model Classic:
                    http://www.humblehomemadehifi.com/download.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Nie wiem co chcesz uzyskać taką koncepcją bo opcji jest kilka. Chodzi o 2 drożność czy wsadzenie 20tki w obudowę monitorową? Bo możeby dodać tam kopułkę średniotonową i zrobić 3 wayowego monitorka.
                      Generalnie najbardziej zastanawia mnie granie 8" w konstrukcji dwudrożnej i może dlatego to zamieszanie. Z drugiej jednak strony widze, że najbardziej pasuje mi na dzień dzisiejszy podział w okolicach 2,5kHz +- 500Hz przy 2drogach... Automatycznie dochodzą duże obawy o dobre granie kopułki poniżej zakładanych 2,5kHz..
                      Jest lista głośników która mnie bardzo ciekawi i dlatego nie mogę się zdecydować na nic konkretnego.
                      Np SB29RDC, 15NRX, HDS tweeter, RS180, RS225, CA18RNX.. No i na pewno będą to monitory..

Co do 3dróg Yoshi. Też myślałem o takim rozwiązaniu ale ciężko będzie dobrać głośniki tak, aby jakościowo dorównało to 2drożnej konstrukcji. Można by dać coś pokroju 22SCX na bas, na górę coś w okolicach 200zł/szt (np HDS lub 29RDC) i zostaje niecałe 200zł na średniaka jeśli liczymy wysyłki. A koszta zwrotki znacznie większe, sam nie wiem..

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                        Pomysłowość ludzka nie ma granic. Seas budżetowy okraszony droga kopułka scan speaka, kosmicznie drogimi kondami i cewkami taśmowymi. Przecież to zupełny bezsens, jak koleś tyle kasy wydał to mógł kupić 20cm seasa nextelowego i miałby prawdziwie hi endowy głośnik a nie budżetowy substytut.

Skomentuj

http://www.loudspeakerbuilding.com/M...en,900972,4363
                          a może nowy projekt seasa, tylko kasa
                          http://www.seas.no/index.php?option=...323&Itemid=277

Skomentuj

http://www.loudspeakerbuilding.com/M...en,900972,4363
                            tak tylko jeden wofer kosztuje 1kPLN a budżet ma być do 1000PLN .

http://www.seas.no/index.php?option=...323&Itemid=277
                            znowu... same kopułki to 1600PLN...

DXT + 8133 budżetowa propozycja :)

Skomentuj

Nie nie.. Same głośniki oscyluje w 800-1000zł max.

Skomentuj

Bocian ma na sprzedaż USHER AUDIO 8137A.

Skomentuj

Nic mi nie daje ten głośnik.
                                  Rozważam 3drogi na FW146 FW200 i TW30 wavecora, ale nie wiem czego się spodziewać na basie. Dodatkowo pytanie czy uwzględniając koszty zwrotnicy, nie lepiej byłoby zrobić 2dróg w tym budżecie.

Zakładając, że poszedłbym w 3drogi na fountekach i wavecorze, dochodzi jeszcze kwestia techniczna umieszczenia basu na bocznej ściance, bo rozważam taką opcję.

Skomentuj

FW200 nie nadaje się do kompaktowej obudowy monitorowej. Chyba, że zrobisz OZ. Należaloby szukać czegoś z mniejszym Qts i niezbyt dużym VAS. Wiadomo basu będzie mniej niż z typowych 20tek ale w końcu to ma być w miare małe a nie mieć 40-50L. Paradoksalnie może byc tak, że w OZ będą niegorsze parametry jak w małym BR. Generalnie duży głośnik w małej obudowie może wypaść gorzej niż mniejszy głośnik w tej samej obudowie, po prostu będzie mniej basu i dając większy głośnik suma sumarum zyskujemy ewentualnie tylko na odpowiedzi impulsowej bo zejście może być nawet gorsze. Trzeba po prostu siąść do WinISD i rozważyc kilka opcji.

Umieszanie basu na boznej sciance może przynieść sporo klopotów z filtracją tego ustrojstwa. Pasywny filtr na niski podział jest trudny w wykonaniu, może nie udać sie tak jak zakładasz. Ja bym wolał mieć głośnik na froncie z wyższym podziałem. No i koszt zwrotnicy w tkaim układzie jest dużo niższy, cewka np 3mH to nie 6mH, szczególnie gdy walczymy o niską szeregową rezystancję i koszt tej drugiej przy tym samym R będzie ze 3x wyższy.

Faktycznie można dojśc do wniosku że typowe 2 way w tej cenie będzie lepsze. Ale to nic nowego, tego typu dziwaczne konstrukcje, "koszmarki" odchylajace sie od przyjętych norm zwykle są albo bez sensu albo nieekonomiczne.

Dlatego od razu pisałem, że zastosowanie głośnika aluminiowego który jest typowym glośnikiem do normlanych 3 drożncyh podłogówek to nie jest zbyt szczęśliwy pomysł. Co innego jakbyś robił monitor z przedośniętym basem a byłyby to głośniki pokroju beymy gdzie mała obudowa jest normalnym środowiskiem pracy ich 8 calówki bo te głośniki nastawione sa na SPL a nie zejście.

Jako alternatywę rozpatrywałbym koncepcję zminiaturyzowanego 3 way. Czyli schodzisz o rozmiar w dół, bas 18tka, średni 12 lub kopułka no i jakiś wysokotonowiec, niekoniecznie do niskich podziałów skoro średniak będzi emieć w miarę szerokie pasmo. Przy umiejętnej konstrukcji zwrotnicy i doborze głośników zagra dużo lepiej niż 2 way w obudowie 2 waya i w niczym nu nie będzie ustępować

Skomentuj

FW200 miałby pracować w OZ jak już, ale jestem zdania, że jak mam nie wykorzystać potencjału głosnika, to bez sensu się na nim skupiać.
                                      Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Jako alternatywę rozpatrywałbym koncepcję zminiaturyzowanego 3 way. Czyli schodzisz o rozmiar w dół, bas 18tka, średni 12 lub kopułka no i jakiś wysokotonowiec, niekoniecznie do niskich podziałów skoro średniak będzi emieć w miarę szerokie pasmo. Przy umiejętnej konstrukcji zwrotnicy i doborze głośników zagra dużo lepiej niż 2 way w obudowie 2 waya i w niczym nu nie będzie ustępować
                                      Tylko pytanie o dobór o takiego średniaka i głosnik niskotonowy, masz jakiegoś asa w rękawie? Jeżeli nie będę miał pewności, że może to zagrać od typowego 2way, to zwyczajnie pozostanie mi konstrukcja na 18cm wooferze bez wspomagania średniakiem, ale za to większy budżet będzie na niego.

Skomentuj

A o jakim budżecie mówimy ? Nie oszukumy się, to co wybrałes (founteki) to najtańsze co może być co ma jakieś ręce i nogi. Inne alternatywne 3 way to na czym mozna zrobic w tej kwocie? Chyba tylko na STXach bo nie wiem czy sie dyton załapie. Jeżeli kwota jest sztywna to dalesze dyskusje nie mają sensu bo nie kupisz niczego dobrego w cenie ok 350zł za bas i średni.

Co mogłbyś zrobic, na srednie nap dyton RS100/RS125 , średniaki kopułkowe (idealna sprawa do łaczenia z 18tką) tu masz dytona, ushera, visatona, i chyba vife/ss discovery.
                                        Na bas niezłym kandydanem wydaje sie być usher 8935a , ale przyjżałbym się monacorom. Tak tak, miałem model 135C i mial niesamowity bas jak na takie maleństwo, jeżeli 165C to będzie to samo ale więcej to może być hit. Dyton rs180 o ile pameitam ma dość dziwne parametry, nie wiadomojak go w ten br wsadzić. Seas L18 pewnie bedzie poza zasiegiem finansowym (?)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X