Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytłumnianie Kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytłumnianie Kolumn

Witam, nie wiedziałem gdzie umieścić tego posta więc wrzucam tutaj.
    Zakupiłem ostatnio używane kolumny Tonsil ZG 30 C 114 w wersji 4Ohm'owej.
    W środku jest totalnie sparciała pomarańczowa gąbka, którą trzeba wymienić na nową.
    I tutaj jest moje pytanie, czym wytłumić te kolumny i w jaki sposób?

Wrzuc do srodka welna mineralna lub szklana. Jesli sie boisz pylenia i pracy z tym materialem, to polecam welne Knauf Ecose. Jest bardzo delikatna, nic nie kuje, nie pyli. Doskonaly material do tlumienia obudow glosnikowych, szczegolnie zamknietych jak ZG 30. Po poprawnym wytlumieniu nie poznasz glosnikow.

Skomentuj

czyli po prostu watę mineralną mam wrzucić do środka ?
      Ile tej waty tam upchać ?

Skomentuj

Wrzut tyle ile Ci sie spodoba na sluch.

Skomentuj

czyli nie muszę tego jakoś specjalnie układać ?

Skomentuj

cos tam trzeba ulozyc, nie byle jak nawrzucac.

Skomentuj

Tak się składa, że mam takie same kolumny Tutaj masz instrukcję serwisową: http://chomikuj.pl/Paniki/Elektronik...kcja+Serwisowa na 4 stronie jest zdjęcie jak ułożyć gąbkę, trzeba zrobić taką przegrodę z wytłumienia między głośnikami. Ja wymieniałem na zwykłą gąbkę tapicerską gr. na 3cm . Dobrze by było gdybyś uszczelnił połączenie głośnika wysoko tonowego z frontem bo strasznie tamtędy dmucha, ja zmieniałem fornir i zrobiłem nowe frezy pod głośnik.

Skomentuj

Wielkie dzięki. Proces wygłuszania został przeprowadzony pomyślnie. Lecz będzie przeprowadzany jeszcze raz gdyż teraz użyłem skrawków i przy lekkim wstrząsie mogą się wysypać.
                A co do głośnika wysoko tonowego to masz rację, słychać gwizd gdy przyciśnie się nisko tonowca. Myślę o zalaniu jakąś gumą tego aluminiowego pierścienia, ewentualnie silikonem, lub tym klejem na gorąco.
                Wielkie dzięki za pomoc.

Skomentuj

Gabka to sie nadaje do tlumienia kanapy, a nie obudowy zamknietej :>

Skomentuj

Mozesz tam nawalic nawet wełny owczej...
                    Odpusc gabki i wsadz wełne mineralna.

Skomentuj

Jak coś takiego zrobić wełną mineralną ?
                      Do ścianek kolumny czymś to przykleić? czy po prostu wsadzić o większych wymiarach i docisnąć ?

Skomentuj

Zostaw jak jest, szkoda roboty i kasy na te kolumny. gabka jest uzywana od stu lat i dziala jak nalezy. Co prawda powinna to byc gabka z tzw otwartymi porami czyli taka co tonie w wodzie ale zwykla tapicerska tez dobrze tlumi w przeciwienstwie do taniej pseudo welny. Taka biala czesto spotykana w kolumanch tylko ladnie wyglada ale zupelnie nic nie tlumi.

Skrawki gabki mozesz poskaljac czy przykleic do obudowy. Ta falda z gabki nie jest tak bardzo potrzebna. Wazne zeby wytlumienie bylo za glosnikiem niskosredniotonowym i na gorze i lub dole a najlepiej jeszcze po boku/ bokach.

Skomentuj

Wielkie dzięki, za odpowiedź. Więc zostawiam tak jak jest, a skrawki już podkleiłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukax123 Zobacz posta
                            Jak coś takiego zrobić wełną mineralną ?
                            Do ścianek kolumny czymś to przykleić? czy po prostu wsadzić o większych wymiarach i docisnąć ?
                            Przeciez nie musisz tego tak ukladac jak na obrazku. Jesli masz welne, to zrob kawalki-platy odpowiadajace mniej wiecej wymiarom kazdej ze scianek wew obudowy. Jak je ulozysz, to ukladaj warstwami na tylna scianke tyle ile uwazasz za sluszne. Zadna gabka nie da Ci wlasciwosci tlumienia czestotliwosci i rezonansu glosnika jakie posiada welna mineralna. Wynika to ze specyficznej budowy tego materialu. Gdyby gabka miala takie tlumienie jak welna, to by sie z gabki robilo panele akustyczne, a z gabki to sobie mozesz zrobic co najwyzej pseudo panel do tlumienia odbic z wyzszych czestotliwosci, a nie basu i srednich. Kompletnie inne materialy.

Skomentuj

Ehh no panowie, ale każdy materiał tłumi w odpowiednim zakresie, jego ilość wpływa na wartość tłumienia. To też trzeba zmierzyć i uwzględnić przy projektowaniu zwrotnicy. Więc zwracajcie uwage na to co wkladacie do kolumny i jaki to efekt przynosi, bo na razie to robicie na pałę, jakby robić zwrotnice z kalkulatora.

Skomentuj

Light, co ma tlumienie piku rezonansowego glosnika, do zwrotnicy? Szczegolnie w ukladzie dwudroznym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Light, co ma tlumienie piku rezonansowego glosnika, do zwrotnicy? Szczegolnie w ukladzie dwudroznym.
                                  Tzn? rozwiń swoją myśl - bo pierwsze co mi naszło na myśl, to właśnie to że materiałem możemy wytłumić, i to będzie i słychać i widać na pomiarach.

Skomentuj

Napisales, ze wytlumienie nalezy uwzglednic przy projektowaniu zwrotnicy. Pytam wiec co masz na mysli i jak to korygowac w ukladzie dwudroznym, bo chyba nie masz na mysli baffle step? Sama obudowe oblicza sie, nie biorac pod uwage materialu tlumiacego. Nie jest on uwzgledniany.

Skomentuj

i rezonansu glosnika jakie posiada welna mineralna.
                                      A od kiedy to material wytlumiajacy ma wytlumic rezonans glosnika?? Cos kolego nie masz pojecia o czym piszesz!

to by sie z gabki robilo panele akustyczne,
                                      Panele akustyczne robi sie z gabki.

Poducz sie troche zanim zaczniesz udzielac rad!!

Sama obudowe oblicza sie, nie biorac pod uwage materialu tlumiacego. Nie jest on uwzgledniany.
                                      Owszem jest i jest to dobroc obudowy o ktorej amatorzy nawet nie maja pojecia. Przyjmuje sie tez ze material wytlumiajacy powiekszy odbudowe o tyle ze dobroc glosnika spadnie o tyle ile wzrosnie przez rezystancje cewki zwrotnicy. W praktyce sa to tak marginalne sprawy ze rozrzut parametrow glosnika ma duzo wieksze znaczenie.

Jak juz chcecie pogadac o wytlumieniu to najpierw trzeba sie zastanowic do czego ono sluzy. Nadal na forum panuje przekonanie ze trzeba wytlumaic subwofery co a to nie prawda.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                        A od kiedy to material wytlumiajacy ma wytlumic rezonans glosnika?? Cos kolego nie masz pojecia o czym piszesz!
                                        Po czesci wlasnie ma tlumic pik rezonansowy glosnika. Podobnie jak stosuje sie otwor stratny, ktory ma dzialac pozornie jak wieksza obudowa zamknieta, redukujac dobroc i wyplaszczajac pik rezonansowy. To samo robi sie poprawnym tlumieniem w obudowach zamknietych.

Panele akustyczne robi sie z gabki.

Poducz sie troche zanim zaczniesz udzielac rad!!
                                        Naucz sie czytac ze zrozumieniem. Panele z gabki sie robi, ale ich pochlanianie jest na tyle mizerne, ze dzialaja tylko na srednie i niskie tony. Gabki do tlumienia basu sie nie stosuje.

Taki panel tlumi tylko srednie i wyzsze czestotliwosci. Do tlumienia basu uzywa sie plyt z welny mineralnej i pulapek basowych. W zyciu zadna gabka nie bedzie miala takiego pochlaniania niskich czestotliwosci jak welna przy tej samej powierzchni i grubosci materialu.

Owszem jest i jest to dobroc obudowy o ktorej amatorzy nawet nie maja pojecia. Przyjmuje sie tez ze material wytlumiajacy powiekszy odbudowe o tyle ze dobroc glosnika spadnie o tyle ile wzrosnie przez rezystancje cewki zwrotnicy. W praktyce sa to tak marginalne sprawy ze rozrzut parametrow glosnika ma duzo wieksze znaczenie.
                                        No wlasnie, sa tak marginalne, ze nie bierze sie ich pod uwage. Sam to potwierdziles

Jak juz chcecie pogadac o wytlumieniu to najpierw trzeba sie zastanowic do czego ono sluzy.
                                        Yhym

Nadal na forum panuje przekonanie ze trzeba wytlumaic subwofery co a to nie prawda.
                                        Bo trzeba, jesli sa to obudowy zamkniete.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X