Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kilka pytań dotyczących budowy suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kilka pytań dotyczących budowy suba

Drodzy Forumowicze
    Od jakiegoś czasu planuję zabranie się za pierwszą w życiu konstrukcję audio. Chciałbym zacząć od subwoofera, który wykorzystywał będę głównie do muzyki (10% filmy). Pomieszczenie około 20m2.
    Przejrzałem sporo tematów tu na forum, poczytałem sporo także gdzie indziej i teraz potrzebuję rozwiać swoje wątpliwości. Dlatego pytam:

1. wybór głośnika. cały czas planowałem budowę suba na 10'' SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X, na wzór chociażby tego http://diyaudio.pl/showthread.php/20...500-8-F-A-FC-X
    zastanawiam się jednak czy nie lepiej było zastosować większy głośnik. czy w cenie powiedzmy do 500zł znajdę coś lepszego od tego STXa?

2. panel. popularne na forum panele od Irka są aktualnie dostępne tylko w najsłabszej wersji, podejrzewam, że za słabej do wymienionego wyżej głośnika. czy panel dostępny w STX (http://stx.pl/wzmacniacz-a-138.html) jest dobrą alternatywą? problemem który sam widzę, jest brak wejść wysokopoziomowych. czy możecie mi polecić dobry panel w przystępnej cenie?

3. konstrukcja samej skrzynki. tu mam kilka pytań także.
    3a. niektórzy umieszczają głośnik na dolnej ściance, jak wpływa takie rozwiązanie na pracę suba?
    3b. gdzie najlepiej umieścić otwór br - przód czy tył? a może w dół? jak wpływa położenie br na brzmienie?

z góry dzięki za pomoc.

Zamieszczone przez ptr111 Zobacz posta
    zastanawiam się jednak czy nie lepiej było zastosować większy głośnik. czy w cenie powiedzmy do 500zł znajdę coś lepszego od tego STXa?
    dobrze kombinujesz. wiekszy i mocniejszy znajdziesz. czy lepszy? tego bym sie obawial :/ trzeba by mocno uzywki przeszukac zeby trafic na cos dobrego jakosciowo

2. panel. popularne na forum panele od Irka są aktualnie dostępne tylko w najsłabszej wersji, podejrzewam, że za słabej do wymienionego wyżej głośnika. czy panel dostępny w STX (http://stx.pl/wzmacniacz-a-138.html) jest dobrą alternatywą?
    irkowy panel to nadal 150w/8r lub 150w/4r. to z stxa to niestety ledwo 70w

problemem który sam widzę, jest brak wejść wysokopoziomowych.
    a podobno nikt z tego nie kozysta...

czy możecie mi polecić dobry panel w przystępnej cenie?
    nie ma niestety konkurencji. trzeba robic samemu lub placic kosmiczne sumy

3a. niektórzy umieszczają głośnik na dolnej ściance, jak wpływa takie rozwiązanie na pracę suba?
    3b. gdzie najlepiej umieścić otwór br - przód czy tył? a może w dół? jak wpływa położenie br na brzmienie?
    najlepiej wszystko z przodu - najmniej problematyczne
    sam glosnik w dol niewiele zmieni. b-r w dol trzeba dostrajac na sluch bo odleglosc sub-podloga tez wplywa na strojenie

Skomentuj

Mi sie udalo znalesc nowy dziesiecio calowy peerless xls10 na ebay'u za 80 euro + 20 za przesylke. chociaz slyszalem ze dla niektorych jest troche za wolny do muzyki. Ja glownie uzywam do kina domowego i nienarzekam. Polecam dobrze poszukac ebaya, najlepiej angielskiego. Moze uda ci sie znalesc cos dobrego za rozsadna cene

Skomentuj

Ale kiedy ci się go udało znaleźć? Ja śledzę ebay'a raz po raz i od dobrych kilku miechów na hasło XLS 10 nie wyświetlają się już te głosniki. Przed chwilą zrobiłęm wyszukiwanie worldwide na UK ebay'u i nie ma tych głośników. W dobrej cenie XLSa10 można spotkać jeszcze na loudspeakershop - 612zł czy coś w ten deseń.

Jak ktoś nie ma za dużo siana to nie ma co bawić się w XLSy 10 tylko wziąć warto dwa razy tańszego AWX10, wsadzić go w BR 50 litrowy. Też dobry nisko schodzący subwoofer, podobno.
        Last edited by gooralesko; 21.04.2013, 14:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          na hasło XLS 10 nie wyświetlają się już te głosniki.
          szukaj moze po zdjeciach. przeciez te glosniki byly robione tez dla innych marek

tylko wziąć warto dwa razy tańszego AWX10, wsadzić go w BR 50 litrowy. Też dobry nisko schodzący subwoofer, podobno.
          tak, ale to inny charakter

Skomentuj

szukaj moze po zdjeciach. przeciez te glosniki byly robione tez dla innych marek
            Nie, Peerlessy XLS10 były sprzedawane pod marką peerless na ebay/u. Sam kupowałem w ten sposób swojego. Nie ufam niby temu samemu głośnikowi pod inna marką bo może być tak jak z XXLSem 12 biocannabisa, który się z nami kłócił na forum, że to jest to samo co XXLS12 od Peerlessa. Nie był bo parametry TS się różniły znacznie szczególnie ważne Bl i Fs było odpowiednio niższe i wyższe od oryginału. Szkoda ze na ebay'u się skończyły te xlsy bo za niecałe 500zł z przesyłką wychiodziły. Jak będę robił do nowego mieszkania subostolik z podwójna TLką to niestety będę musiał wydać te 610zł w loudspeakershop. Oby jeszcze je mieli.

Skomentuj

jak kupujesz mocny przetwornik potrzebujesz mocną końcówkę. Chyba, że nie chcesz wykorzystywać potencjału nabytego sprzętu co jest bezsensowne.
              Końcówka powinna mieć moc wyjściową o około 20% większą niż moc znamionowa głośnika w obudowie. Wystarczy jak przyjmiesz taką samą moc RMS przetwornika i końcówki mocy.
              że podłoga otrzymuje większą dawkę drgań, sąsiadowi nie zrobi to dużej różnicy czy przetwornik jest wycelowany w podłogę czy w ścianę/sufit. Praktycznie tak samo odczuje twoje łupanie :) Ludzie może stosują tak aby schować membranę. Jak wpływa takie rozwiązanie? Hmmm, można tutaj podczepić temat o utrudnionym przepływie powietrza dla rury BR, jeżeli ją też wycelujesz w podłogę. Tak to nic więcej. Ja bym zaaplikował normalnie.
              jak nie "blokujesz" żadną przeszkodą rury to nie wpływa.

Skomentuj

który się z nami kłócił na forum, że to jest to samo co XXLS12 od Peerlessa. Nie był bo parametry TS się różniły znacznie szczególnie ważne Bl i Fs było odpowiednio niższe i wyższe od oryginału.
                ale przeciez samego XLS/XXLSa bylo kilka wersji

Skomentuj

XXLSa było kilka wersji. XLS był w jednej. Dlatego polowałem wtedy w marcu 2012 na XLSa (plus lepsze parametry do linii) i dlatego teraz tylko XLS wchodzi w rachubę.

A co do biocannabisa - on miał jakąs samochodową wersję XXLSa 12 innej firmy (nie pamiętam jakiej) i upierał się ze ten głośnik jest taki sam jak XXLS12 od Peerlessa. Nie był, jeśli chodzi o parametry i to spore różnice były. Fs, Qms, Qts, Bl miał ten jego inne.
                  Last edited by gooralesko; 21.04.2013, 17:49.

Skomentuj

A co do biocannabisa - on miał jakąs samochodową wersję XXLSa 12 innej firmy (nie pamiętam jakiej) i upierał się ze ten głośnik jest taki sam jak XXLS12 od Peerlessa. Nie był, jeśli chodzi o parametry i to spore różnice były. Fs, Qms, Qts, Bl miał ten jego inne.
                    Miał Xeteca G12XLS, ja miałem G10XLS, i faktycznie - Vd było takie same, jednak różnica w parametrach miała spory wpływ na grę. Zwłaszcza że niby liniowo pogrywał XLS10 a G10XLS miał górkę przy 35Hz.

Skomentuj

Ale kiedy ci się go udało znaleźć? Ja śledzę ebay'a raz po raz i od dobrych kilku miechów na hasło XLS 10 nie wyświetlają się już te głosniki. Przed chwilą zrobiłęm wyszukiwanie worldwide na UK ebay'u i nie ma tych głośników. W dobrej cenie XLSa10 można spotkać jeszcze na loudspeakershop - 612zł czy coś w ten deseń.

Jak ktoś nie ma za dużo siana to nie ma co bawić się w XLSy 10 tylko wziąć warto dwa razy tańszego AWX10, wsadzić go w BR 50 litrowy. Też dobry nisko schodzący subwoofer, podobno.
                      Sorka ze tak późno odpisuje. Kupiłem w marcu tego roku za 69 funtów, czyli 80 jurków niestety już niedostępne. Lookij sobie na tego linka:
                      http://item.mobileweb.ebay.co.uk/vie...d=111020272302
                      Jak sie okazalo to sprzedawał je koleś który reprezentuje brytyjską firme BK elec która zresztą słynie z dobrych subów. Natomiast te peerlessy montują w XLS200 (pewnie mieli nadwyżke driverów). Pamietam ze można było nabyć nawet 4 sztuki xls10 naraz za niewielkie pieniądze
                      Last edited by 131183914; 03.06.2013, 05:58.

Skomentuj

Czaruję...
                      X