Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na stx W.STX.10.2.400.8.F.S.MC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na stx W.STX.10.2.400.8.F.S.MC

Założenie lepsze kolumny pod każdym względem od naszych polskich tonsilów (alton 80 i altus 110).

Chcę je zrobić ponieważ już zwątpiłem w naszą popularną firmę tonsil. (ani basu ani średnich)

Głośniki na których chcę zbudować kolumny:
    W.STX.10.2.400.8.F.S.MC
    M.STX.5.1.120.8.F.S.MC
    T.STX.4.1.200.8.F.P.PC

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie do złego doboru głośników proszę pisać.
    Jeśli znajdzie się jakiś ,,znawca'' tonsili i sądzi że to nie będzie lepiej grać proszę uzasadnić swoją wypowiedz.

Co do przetworników jeśli ktoś widział gdzieś obliczoną i sprawdzoną zwrotnicę do nich proszę o schematy. Może były używane w innych konstrukcjach zawsze może być tak że w połączeniu z innymi głośnikami były obliczane na przykład ten woofer proszę również link do schematu lub sam schemat.

Za zbędne komentarze dziękuje, i również proszę nie pytać o wymiary pokoju bo będą grały w różnych pomieszczeniach.

jak narazie nie znajdziesz zadnej gotowej zwrotnicy do dostepnych aktualnie budzetowych glosnikow stx, ale poczekaj jakis czas i podobno ma byc projekt na WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X i T.STX.4.1.200.8.F.P.PC, no chyba ze pojdziesz klase wyzej i zrobisz mx-140, a to juz calkiem przyzwoity zestaw. Zwrotnic do 3 drog stx na dostepnych obecnie glosnikach raczej predko nie uswiadczysz.

Skomentuj

Zamieszczone przez kqoo Zobacz posta
      jak narazie nie znajdziesz zadnej gotowej zwrotnicy do dostepnych aktualnie budzetowych glosnikow stx, ale poczekaj jakis czas i podobno ma byc projekt na WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X i T.STX.4.1.200.8.F.P.PC, no chyba ze pojdziesz klase wyzej i zrobisz mx-140, a to juz calkiem przyzwoity zestaw. Zwrotnic do 3 drog stx na dostepnych obecnie glosnikach raczej predko nie uswiadczysz.

Nie wydaje mi się by MX-140 nagłośnił bardziej pomieszczenia ok 15 do 40 metrów kwadratowych.

Skomentuj

sluchalem oryginalne mx140 w 20m2 i bylo wystarczajaco glosno do normalnego sluchania, ale jak chcesz glosniej to moze zrob klona Pylon Amber http://www.pylonaudio.pl/lang/en/ind...er_pylon_audio.
        glosniki:
        http://www.stx.pl/w-stx-10-2-150-8-f-s-mc.html
        http://www.stx.pl/cd-stx-1-1-4-500-8-f-t-ti.html
        horn:
        http://www.stx.pl/horn-195-155.html

i zwrotnica rozszyfrowana przez lightsounda

Lista:
        - 000-2299 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,800mH +/-3% 0,430Ω dr.0,80mm Fe 0,021kg. śr.21 dł.40mm szt. 8,86 10,90
        - 001-0125 Kon. 12,00µF 100VDC ER DF 5% tol.10% ELE. NP MDL śr-13/ 27mm. pionowy szt. 2,06 2,53
        - 001-0254 Kon. 5,60µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-21/ 36mm. poziomy szt. 8,88 10,92
        - 002-0316 Rez. 4,70Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,492
        - 002-0310 Rez. 3,90Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,492
        i ta jedna cewka której wartości nie widać, ale stawiam że to:
        - 000-1353 drut.powietrzna Cewka ind. 0,610mH +/-3% 0,820Ω dr.0,63mm śr.28 dł.15mm szt. 6,5 8,00

tu masz pare szczegolow nt kolumn:
        http://stereoikolorowo.blogspot.com/...lon-amber.html

mialem to robic ale jednak poszedlem w strone nowego fgx.

Skomentuj

sluchalem oryginalne mx140 w 20m2 i bylo wystarczajaco glosno do normalnego sluchania, ale jak chcesz glosniej to moze zrob klona Pylon Amber http://www.pylonaudio.pl/lang/en/ind...er_pylon_audio.
          glosniki:
          http://www.stx.pl/w-stx-10-2-150-8-f-s-mc.html
          http://www.stx.pl/cd-stx-1-1-4-500-8-f-t-ti.html
          horn:
          http://www.stx.pl/horn-195-155.html

i zwrotnica rozszyfrowana przez lightsounda

Lista:
          - 000-2299 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,800mH +/-3% 0,430Ω dr.0,80mm Fe 0,021kg. śr.21 dł.40mm szt. 8,86 10,90
          - 001-0125 Kon. 12,00µF 100VDC ER DF 5% tol.10% ELE. NP MDL śr-13/ 27mm. pionowy szt. 2,06 2,53
          - 001-0254 Kon. 5,60µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-21/ 36mm. poziomy szt. 8,88 10,92
          - 002-0316 Rez. 4,70Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,492
          - 002-0310 Rez. 3,90Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,492
          i ta jedna cewka której wartości nie widać, ale stawiam że to:
          - 000-1353 drut.powietrzna Cewka ind. 0,610mH +/-3% 0,820Ω dr.0,63mm śr.28 dł.15mm szt. 6,5 8,00

tu masz pare szczegolow nt kolumn:
          http://stereoikolorowo.blogspot.com/...lon-amber.html

mialem to robic ale jednak poszedlem w strone nowego fgx.
          Zanim wstawiasz linki upewnij się że wszystkie działają.

przydał by się schemat zwrotnicy.
          I ile obudowa ma litrów i na ile strojona bo widać otwór na dole kolumny.

I dzięki za pomysł.

Skomentuj

wymiary obudowy i gruboscii scianek masz na stronie podane. litraz wychodzi ~43l, strojenie pewnie w okolicach 30hz bo wyzej ma spore podbicie wiec szczelina o wys. 1,5cm, szeroka na 28,6cm i gleboka na 21,5cm. Co do schematu zwrotnic co szerogowo co rownolegle itp to pisz do kogos ogarnietego w temacie, tam wszystko widac na zdjeciu wiec nie powinno byc problemu, a ja akurat w tym temacie jestem jak narazie laikiem.

Skomentuj

strojenie pewnie w okolicach 30hz bo wyzej ma spore podbicie
              Wcale bym się nie zdziwił jakby w tych Pylonach właśnie tak było :)

Skomentuj

Konstrukcję Amber Pylon raczej można, moim zdaniem, traktować jako ciekawostkę i wartą zrobienia, ale dla osób szukających specyficznego charakteru brzmienia. Sądzę, że skoro autor tematu chce zrobić sobie kolumny lepsze (cokolwiek to znaczy w jego mniemaniu) od Altonów i Altusów, w których siedziały tubowe wysokotonówki, to zastosowaniem tuby w Amberach zainteresowany chyba nie będzie, choć to inna tuba. Poza tym trudno sobie wyobrazić dobre brzmienie dużego 25 cm basowca w zakresie średnich tonów, skoro nawet 20 cm głośniki mają z tym problemy.

Wracając do pierwotnej koncepcji autora, moim zdaniem ma ona jedną zasadniczą wadę, która spowoduje, że niewiele będzie się różniła od Altonów i Altusów (koncepcyjnie), bo tamte też ją miały. Tą wadą jest słaby, nienadający się do takiej koncepcji głośnik średniotonowy M.STX.5.1.120. Ma zamkniety kosz, przez co dużą fs co utrudnia niski podział. Moim zdaniem lepszym do tej koncepcji jest głośnik M.STX.6,5.1,5.200. Ma on niski, jak na średniaka fs, dużą moc i efektywność, więc może dałoby zrobić podział przy ok.200-300Hz. Użyłbym go w 15 litrowej oz, co pozwoli uzyskać niskie qtc i względnie niski fc ok. 100Hz, które prawdopodobnie nie będzie podbarwiało brzmienia i dzięki temu można będzie zrobić filtr górnoprzepustowy oparty tylko na kondesatorze bez konieczności użycia równoległej cewki o dużej indukcyjności w celu stłumienia tego rezonansu. Duża moc tego głośnika i duża średnica cewki oraz użycie aluminiowego karkasu pozwala przypuszczać, że nie będzie problemów przy pracy w dużej obudowie i niskim podziale.
                Basowca użyłbym w oz, jeśli autorowi zależy na jakości niskiego basu, bo w b-r będzie więcej basu, ale raczej gorszego jakościowo.
                Załączone pliki

Skomentuj

Porobiłem różne koncepcje głośnika W.STX.10.2.400.8.F.S.MC w winisd i moim zdaniem najlepiej on wypada w 60litrach i strojeniu 35hz.
                  Last edited by Mateusz29081993; 20.04.2013, 13:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mateusz29081993 Zobacz posta
                    Porobiłem różne koncepcje głośnika W.STX.10.2.400.8.F.S.MC w winisd i moim zdaniem najlepiej on wypada w 60litrach i strojeniu 35hz.
                    to lepiej posluchaj zanim zaczniesz takie rzeczy pisac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      to lepiej posluchaj zanim zaczniesz takie rzeczy pisac
                      Na wykresach lepiej wypada jak w 40 litrach. Więc nie wiem o co Ci chodzi. Chyba że nie można się sugerować programem winISD

Skomentuj

o to mi chodzi ze wykresy nie graja
                        zaczyna sie od symulacji, ale ostateczne wyroki wydaje sie tylko i wylacznie po odsluchach.

Skomentuj

No to zawsze łatwiej jest zmniejszyć obudowę niż powiększyć.

Skomentuj

Witam mam problem z moimi altusami mianowicie pewnego dnia je włączam podkręcam głośność na wzmacniaczu i w pewnym momencie zaczynają tak jakby strzelać charczeć. Wcześniej tego nie robiły. Wzmacniacz mam 2*70W i zawsze dawalem głośność tak na 7/10 i grały ok a teraz tak przy 5/10 zaczyna strzelać charczeć nie wiem jak to określić takie znieksztalcenia dzwieku. Co to moze byc?

Skomentuj

oba?
                              zmieniles zrodlo?

Skomentuj

Wepchnij delikatnie membrane ręką (tak an 2mm), słychać tarcie? możliwe że przygrzałeś cewkę i zwoje zaczęły sie osuwać.
                                Jeśli efekt ten nie występuje, zorganizuj sobie jakis mały głośnik i sprawdź poprawnośc pracy samego wzmacniacza.
                                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  oba?
                                  zmieniles zrodlo?
                                  Oba, nic nie zmieniałem.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                  Wepchnij delikatnie membrane ręką (tak an 2mm), słychać tarcie? możliwe że przygrzałeś cewkę i zwoje zaczęły sie osuwać.
                                  Jeśli efekt ten nie występuje, zorganizuj sobie jakis mały głośnik i sprawdź poprawnośc pracy samego wzmacniacza.
                                  Nic nie trze w basowych i serniotonowych
                                  Ale te zniekształcenie to bardziej słychać z srednich i wysokich tonów niż z niskich.
                                  Last edited by Mateusz29081993; 29.05.2013, 12:11.

Skomentuj

Musisz sprawdzić wzmacniacz na innych kolumnach lub głośniku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                      Musisz sprawdzić wzmacniacz na innych kolumnach lub głośniku.
                                      Sprawdziłem na kolumnach skart'60 i gra normalnie. Ale miałem sam wzmacniacz u kumpla.

Skomentuj

Wymontuj głośnik wysokotonowy, odłącz i podłącz bezpośrednio pod wyjście wzmacniacza, głośność ustaw na min. regulację bass na min, jeśli będzie grać normalnie to winy szukaj w kondensatorach zwrotnicy w kolumnie.

Skomentuj

Czaruję...