Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne 2-drożne - pomóżcie w doborze głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory studyjne 2-drożne - pomóżcie w doborze głośników

Cześć Wszystkim,

szukam porządnych głośników, które nadawały by się na monitory studyjne. Szeroka góra, równy środek i fajny bas... Zbieram na ADAM A7X, ale to jeszcze mi chwilę zajmie :) Nie licząc obudowy mam na to około 1k złotych. Parametry: 2 drożny monitor podstawkowy, głośnik niskotonowy 6,5 do góra 8 cali. Pokój zaadaptowany akustycznie, monitory raczej będą stały blisko ściany niestety.

Pozdrawiam

Zamieszczone przez engineer Zobacz posta
    Zbieram na ADAM A7X,
    To te z pierdzacym basrefleksem?

http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html rozwaz ta konstrukcje, to smialo nie bedziesz musial juz zbierac na liche adamy.

Skomentuj

Hm, nic nie słyszałem o pierdzącym basie. Może piszesz o ich pierwszej konstrukcji A7, tak było troszkę błędów. Inna sprawa, że ADAM'y są aktywne, ale ja mam wzmacniacze. Dzięki za linka, przejrzę, ale szczerze mówiąc wolałbym monitory na 2 głośnikach.

Skomentuj

Hmm, a w czym by Ci przeszkadzala konstrukcja na dwoch midwooferach i tweeterze?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          To te z pierdzacym basrefleksem?

http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html rozwaz ta konstrukcje, to smialo nie bedziesz musial juz zbierac na liche adamy.
          hmm te Daytony troche w polinku podskoczyły. Kiedyś można było je wyrwać, za chyba 90zł teraz już 151. Więc koszt samych przetworników oscyluje gdzieś w granicach 950-1000 zł z przesyłką, a za to chyba można już coś lepszego poskładać tym bardziej, że autor chce układ T+W.

Skomentuj

Hmm, a w czym by Ci przeszkadzala konstrukcja na dwoch midwooferach i tweeterze?
            System symetryczny ma bardzo kiepskie charakterystyki kierunkowe w plaszczyznie pionowej a to wielka wada bo kilka centymetrow nizej czy wyzej powoduje znaczna roznice w odsluchu. Monitor odsluchowy musi byc maly zeby jak najblizej niego charakterystyki sie sumowaly, bo odsluch jest z bliskiej odleglosci.

Zamieszczone przez engineer Zobacz posta
            Pokój zaadaptowany akustycznie, monitory raczej będą stały blisko ściany niestety.
            To wazne zeby wytlumic sciane aby zminimalizowac odbicia a podbity bas trzeba bedzie skorygowac nizszym strojeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
              System symetryczny ma bardzo kiepskie charakterystyki kierunkowe w plaszczyznie pionowej a to wielka wada bo kilka centymetrow nizej czy wyzej powoduje znaczna roznice w odsluchu. Monitor odsluchowy musi byc maly zeby jak najblizej niego charakterystyki sie sumowaly, bo odsluch jest z bliskiej odleglosci.
              A to ciekawe, ze wiele monitorow studyjnych uznawanych za topowe przez fachowcow tej branzy, posiada wlasnie konfiguracje MTM, chocby Lipinski czy Barefoot, ze to Dunlavy nie wspomne.

Skomentuj

posiada wlasnie konfiguracje MTM, chocby Lipinski czy Barefoot, ze to Dunlavy nie wspomne.
                no też się dziwię bo rozumiem teorię, którą przytoczył Irek

Skomentuj

No mnie to akurat nie dziwi, dlaczego producenci stosuja takie rozwiazania.

Dla przypomnienia http://www.hifi.pl/porady/kolumny-ce...drozne-mtm.php

Skomentuj

Visaton z serii Al i alu wysokotonowka od seasa 22TAF/G
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/monitor-st...try_54469.html

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta

To wazne zeby wytlumic sciane aby zminimalizowac odbicia a podbity bas trzeba bedzie skorygowac nizszym strojeniem.
                        Z praktyki nie mogę sie z tym zgodzić. Mogę nawet pokazać pomiary kolumny jaką robiłem niedawno która sekcje średnio-wysoko tonową miała w układzie symetrycznym i miała bardzo dobre ch-ki w osi pionowej, powiedziałbym ze nawet lepsze od typowej konstrukcji z jednym midwooferem bo ch-ki były symetryczne a nie ta "górna" inna od "dolnej". Kąt pod jakim badałem był ok 7 stopni czyli taki, że przy typowej odległości odsłuchu należałoby odejśc od osi o ok 20-30cm co jest wartością bardzo dużą.

Skomentuj

Nawet sam D appolito pisze, ze dobrze zaprojektowana MTM ( niskie podzialy i odpowiednia odleglosc wooferow w stosunku tweetera ) daje bardzo dobre charki poza osia nawet do 30 stopni.

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie tematem. Niedawno kupiłem (i przepłaciłem) monitory Yamaha NS-044, teoretycznie miały być jak NS-10. Okazało się, że wspólną to one mają obudowę. Bardzo podobny głośnik średnio-niskotonowy. Głośnik wysokotonowy to zupełna kicha. No i grają strasznie: mega ciemne, mnóstwo środka, mało basu. Zmiksowanie coś na nich to tragedia. Wcześniej używałem swojej konstrukcji na Vifa TC14 i TC25 chyba. Fakt to były moje pierwsze kolumny i całkiem fajnie grały, ale znowu brakowało środka. Chciałbym w końcu mieć coś, czego słuchając nie musiałbym się zastanawiać jak to zagra u brata, w aucie. Po prostu chciałbym usłyszeć prawdę... Do napędu mam dwa wzmacniacze: studyjny Samson Servo 300 i wydaje mi się bardzo dobra Yamaha AX-1050. Pozdro

Skomentuj

Może ten projekt Cię zainteresuje: http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html ,tylko BR zrobisz na froncie wydłużając obudowę.

---------- Post dodany o 13:15 ---------- Poprzedni post o 11:12 ----------

Jeszcze coś takiego: http://www.zaphaudio.com/SR71.html .Na głośnikach seasa swoje monitory buduje APS : http://www.aps-company.pl/pl/io/parametry.html .

Skomentuj

Zamiast klonować APS lepiej zrobić 18AWX+Usher 9550. Nawet taniej wychodzi.

Skomentuj

Gdzies czytalem, ze midwoofery dla APS sa robione na zamowienie. Roznia sie parametrami i tylko wizualnie sa podobne.

Skomentuj

Gdzies czytalem, ze midwoofery dla APS sa robione na zamowienie. Roznia sie parametrami i tylko wizualnie sa podobne.
                                    Całkiem możliwe Pogromco.Nie zmienia to faktu, że podlinkowane projekty powinny spełnić oczekiwania kolegi engineer.Projekty są sprawdzone,wielokrotnie kopiowane,głośniki wypadają bardzo dobrze w pomiarach,tanie zwrotnice, głośniki są w przyzwoitych cenach.Oczywiście to jest tylko moja propozycja.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                                      Nie zmienia to faktu, że podlinkowane projekty powinny spełnić oczekiwania kolegi engineer.Projekty są sprawdzone,wielokrotnie kopiowane,głośniki wypadają bardzo dobrze w pomiarach,tanie zwrotnice, głośniki są w przyzwoitych cenach.
                                      Oczywiscie. Zgadzam sie w pelni.

Skomentuj

"Jedyna" różnica to prawdopodobnie brak powlekania papieru-niby nie duża ale jednak bardzo istotna zmiana. Nie mniej słuchając APSów oraz stx+usher to wybieram drugą opcje :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X