Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwooferdo do 50L - H250 250W- 4ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwooferdo do 50L - H250 250W- 4ohm

Witam!
    Chciałbym zbudować subwoofer do domu moje wymagania są takie;
    -ma nie ''łupać- uderzać'' tylko ładnie schodzić i czasami zatrząść jak będzie potrzeba
    -zmieścił się w 50l skrzyni
    -głośnik nie droższy niż 150zł
    -pasował mocą do wzmacniacz H250 z tu są jego szczegółowe dane; http://dx-audio.pl/h250.php

Upieram się na ten wzmacniacz bo ma zabezpieczenia i kupiłem tanio do niego odpowiedni transformator.

Bardzo spodobał mi się ten projekt subwoofera;
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1201730.html
    w zasadzie spełniał by moje oczekiwania, tylko nie jestem pewien czy głośnik tam użyty nie ma za dużej mocy w stosunku do wybranego prze zemnie wzmacniacza. Co o tym sądzicie?

Prawdę mówiąc zrobiłem sobie model 3d jak bym to widział, uwzględniałem wszystkie wymiary. Komora głośnika ma trochę więcej niż 50l, ale tak ja wymyśliłem żeby można było ją zmniejszyć w razie potrzeby.

Rozważałem jeszcze taką konstrukcję;

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie....php?t=1939929

Obudowa będzie zbudowana z płyty 18mm z wzmocnieniami.

Macie jeszcze jakieś propozycje co do głośników ?

Dodam że subwoofer ma wspierać Tonsile Soundfindery 130 (napędzana lm4780), używać go będę przede wszystkim do muzyki, mój pokój 12m2 od czasu do czasu zdarzy się mała imprezka w większych pomieszczeniach.
    To będzie moja pierwsza poważniejsza konstrukcja audio wiec wybrałem obudowę bass refleks, jako ''w miarę'' prostą do skręcenia i zaprojektowania .

Wzmacniacz w swoim subie posiadam ten sam i gra całkiem fajnie :)

Może głośnik GDN 30/120/1 w 55 litrach? Troszkę droższy od planów, ale może używkę udało by ci się upolować w twoim budżecie :)

Skomentuj

Teoretycznie to nie był by taki zły pomysł ale obudowę musiał bym przeprojektować bo nie zmieści mi się transformator a drewno mam już prawie pocięte. :/ no i kasa wolałbym się zmieścić w tych 150zł . A z drugiej strony idealnie pasuje do wzmacniacza. Jakie proponujecie do tego strojenie?

Jeszcze jedno pytanie ; wymyśliłem sobie że obudowa będzie skręcana na drewniane "profile" 30x30 tzn w wewnętrzne narożniki obudowy, dobry to pomysł? ( nie mam tych profili w projekcie, ale są odliczone od litrażu)

Zapomniałem wkleić mojej wizualizacji

http://www.bikepics.com/pictures/2546509/

Skomentuj

tonsil GDN 30/120/1 raczej nie bardzo spelnia zalozenia

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        ma nie ''łupać- uderzać'' tylko ładnie schodzić i czasami zatrząść jak będzie potrzeba
        -zmieścił się w 50l skrzyni
        tonsil wlasnie raczej do szybszej, zroznicowanej muzyki. w 50 litrach nie zejdzie za bardzo

ja bym tu widzial raczej http://stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-...uplikat-1.html
        schodzi wystarczajaco nisko, potrafi zatrzasc i spelnia wymagania ceny, wielkosci skrzyni i mocy wzmacniacza

lub jakas uzywka
        Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        wymyśliłem sobie że obudowa będzie skręcana na drewniane "profile" 30x30 tzn w wewnętrzne narożniki obudowy, dobry to pomysł?
        nie zaszkodzi
        tylko nie zapomnij polaczyc takimi profilami przeciwleglych scianek. inaczej obudowa bedzie grala razem z glosnikiem (doslownie!)

Skomentuj

Łącze dwie cewki żeby uzyskać 4ohm rozumiem? 35hz to już pewnie nogawką zatrzęsie, tak jak lubię. Czy tan głośnik nie jest do car audio ? Nie przeszkadza to w niczym? Może zadaje trochę laickie pytania ale wole mieć pewność i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Skomentuj

tak, 4r
            tak, jest do CA ale w domu tez sie sprawdza (sam mam taki)

Skomentuj

A co sądzicie o tym głośniku GDN-27-300-4-SC? Jest kilka konstrukcji subwooferów opartych właśnie o niego, Warto się nad nim zastanawiać?

Skomentuj

a gdzie go kupisz?
                juz nie jest przeciez produkowany
                no i byl taki sobie - nie zly ale tez nie najlepszy

Skomentuj

Faktycznie masz racje. Zostane chyba przy twojej propozycji SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP . Mówiłeś że masz też taki głośnik u siebie, jaką masz obudowę i strojenie ? Jaką byście polecali ?

---------- Post dodany o 18:18 ---------- Poprzedni post o 17:39 ----------

Rozplanowałem sobie jeszcze raz obudowę z poprzeczkami i innymi wzmocnieniami i wyszło mi 55L komora głośnika,- w tej samej paczce.

Skomentuj

jak jeszcze nie ciales plyt to daj te 45 litrow. max 50. w wiekszej glosnik juz sie gubi

Skomentuj

A mógłbyś podpowiedzieć mi co ze strojeniem ? jakieś konkrety? Mi z winisd wyszło tak. 45L, 36Hz ''rurka'' 8,2 x21cm. Zda to egzamin?

---------- Post dodany o 19:19 ---------- Poprzedni post o 19:07 ----------

A gdybym zwiększył litraż do tych 60l i zamontował ten głośnik; http://stx.pl/w-stx-12-2-300-8-f-s-m...0-200-sc.html? Prawdę mówiąc nie wiedzieć dlaczego obawiam się trochę tego samochodowego głośnika:/

Skomentuj

nie, rurka za mala i bedzie swistalo
                        albo jedna rurka 10cm (HD-12 + PCVka) albo 2 rury 7cm (HD-18 + PCVka. moze sie zmieszcza 2 tunele polaczone razem - max 31cm. sprawdz)

Skomentuj

Przy fi 10 -41cm musiał by być skierowany pionowo w dół do ziemi, inaczej sie nie zmieści. Ewentualnie w górę ale będzie szpecił. Przy 2x fi 7 38cm ta sama sytuacja- nie mieści się w poziomie

---------- Post dodany o 19:37 ---------- Poprzedni post o 19:36 ----------

A wiesz coś na temat tego głośnika który wyżej podałem?

Skomentuj

dziwne - 10cm i 2x7cm maja dokladnie prawie taka sama powierzchnie - jakim cudem wyszly ci takie roznice?

ja tam bym spokojnie to zmiescil :p
                            ale dam tobie pole do popisu

o ktory ci glosnik chodzi?

Skomentuj

Możliwe że gdzieś się pomyliłem- nie wykluczam.
                              Zmieścić to sie da pewnie tylko musiałbym zmodyfikować komorę głośnika do jakiejś innej bryły. myślałem nad przeciągnięciem całej komory do tylnej ścianki a wzmacniacz podnieść na ''pięterko''.
                              Ale znalazłem jeszcze to;
                              http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2306985.html
                              Zastanawiam się nad skopiowaniem tej konstrukcji ,głośnik jest nawet bardziej przyjazny cenowo. Biorąc pod uwagę ze to pierwsza moja konstrukcja to znaczy plus.

Skomentuj

nie polecam band-passa na poczatek

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  nie polecam band-passa na poczatek
                                  A to dlaczego?

Skomentuj

bo to nie taka prosta obudowa jak b-r czy zamknieta

Skomentuj

Zmieniłem układ skrzynki pod SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP pojemność 43l 35hz br; 2x fi7 x36cm . pojemność można ją zwiększyć przesuwając którąś ze ścianek od wzmacniacza. jedna z nich będzie dłuższa jako usztywnienie ścian bocznych.

https://plus.google.com/u/0/photos/1...86559985178754

Może być coś takiego? kombinuje tak żeby skrzynka miała jako takie proporcje, i nie kuła w oczy.

Skomentuj

ciekawie kombinujesz. przesun scianke zeby mialo te 45-47 litrow i bedzie OK

Skomentuj

Czaruję...
                                        X