Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szybki subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szybki subwoofer

Witam szanownych forumowiczów. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pewien projekt niewiem czy sensowny wiec piszę . Chciałbym zrobić subwofer na tl-ce głośniki już mam pracowały w tl wiec myśle że się nadają sa to głośniki z subwoofera acusticmas bose. Mam ich 7 sztuk, głośniki mają 15 cm średnicy i podwójne 6 ohm cewki. W orginale były parami w tunelu o długości okoł 1m80cm i z ofsetem 25 cm. Teraz moje pytanie czy stosując 7 małych głośnikow w jednej obudowie liczymy powierzchnię czynną membrany razy 7 czy może jeszcze jakoś inaczej , może lepiej bedzie polączyć te głośniki jakoś w tandem? Narazie to tylko takie wymysły bo niemam pojęcia jak to ugryść , czy może dać sobie z tym spokój i zrobić jakąś tradycyjną konstrukcję.
    Załączone pliki

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
    czy stosując 7 małych głośnikow w jednej obudowie liczymy powierzchnię czynną membrany razy 7
    Tak.

Skoro grały już w linii i wiesz jaka ona była, to dlaczego chcesz robić inna?

Skomentuj

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pewien projekt niewiem czy sensowny wiec piszę .
      Globalnie na pewno bezsensowny ale z nudow i pasji robi sie rzeczy bez sensu :)

razy 7 czy może jeszcze jakoś inaczej , może lepiej bedzie polączyć te głośniki jakoś w tandem?
      Takie dziury w podstawowej wiedzy to google powinno zatkac :)

Narazie to tylko takie wymysły bo niemam pojęcia jak to ugryść , czy może dać sobie z tym spokój i zrobić jakąś tradycyjną konstrukcję.
      Dobrze jednak miec pojecie jak sie cos robi :)

Skomentuj

Globalnie bo jest trend do stosowania 10 badz12 w subwooferach z ciezka membrana I niska czestotliwoscia rezonansowa. I co uzyskujemy czy jest to neutralny dzwiek czy mozemy zaobserwowac taki w przyrodzie coraz bardziej odbiega sie od prawdziwego przekazu moze dlatego ze jest on nudny bo bass nieprzepompowuje hektolitry powietrza a moze to wplyw marketingu sprzedawac ludzia coraz mniejsze kolumny bo to mniej materialu na budowe a mniejsze latwiej przewiesc a w czasach dzisiejszej globalizacji...zreszta nieoto tu chodzilo jakbym wszystko wiedzial Irek to niezakladal bym tematu tylko jechal bym po wszystkich jak ty.

Skomentuj

Odpowiedz na pytanie mariana- głośniki grały w lini ale w jednej lini były tylko dwa głośniki ja mam ich 7 bo miałem cztery linie tylko jeden z głośników się gdzieś zapodział. Teraz moje pytanie: chcę zrobić jak najmniejszą kompaktową linie wsadzić do niej 7 głośników , zastosować jak najmniejsze przekroje ale niechcę stracić na jakości , widziałem gdzieś wypowiedz pogromcy mitów na temat satelit z bose acustic mass to napewno niektórzy wiedzą co te linie basowe z systemu potrafią. Ekspertów na temat lini na forum też niebrakuje wiec może ktoś pomorze w zaprojektowaniu obudowy.

Skomentuj

W subwooferach Bose stosowano do 3 glosnikow w linii. Mozesz wiec zrobic jeden sub z 6 ukladzie push pull, lub dwa subwoofery po 3 glosniki. Jedna sztuka napewno Ci zostanie.

Skomentuj

Czaruję...
            X