Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projektowanie kolumn głośnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projektowanie kolumn głośnikowych

WinISD wylicza wielkość obudowy w litrach, ale nie ma w nim możliwości zaprojektowania samego kształtu obudowy i rozmieszczenia przetworników, kanału b-r itp.

Czy ma znaczenie kształt obudowy, grubość ścianek, umiejscowienie otworu b-r itp.? Czy liczy się tylko litraż?

Jak poprawnie rozmieścić przetworniki? Jest na diyaudio.pl artykuł o ich rozmieszczeniu zasymulowany programem Edge ale to program do projektowania baffle step, czy to tak samo działa przy b-r?

Dla niskich tonow wazna jest tylko pojemnosc obudowy i to liczy WinISD. Ksztalt obudowy i wielkosc przedniej scianki wplywa glownie na srednie tony. Jako poczatkujacy zapomnij o symulatorze Edge i baffle step a skup sie tylko strojeniu b-r i zwrotnicy. Rozmieszczenie glosnikow podpatrz z gotowych konstrukcji zwykle umieszcza sie je jak najblizej siebie. Na temat budowy kolumn mozna wiele ksiazek napisac wiec nikt ci tu tego nie stresci w dwoch zdaniach.

Skomentuj

A jak traktować głośnik średnio-niskotonowy wykorzystywany w obudowach dwudrożnych?

A co można poczytać nt. budowy kolumn oprócz artów p. Kisiela z EP?
      Może jakieś książki dostępne w księgarniach?

Skomentuj

Designing, Building and testing Your own speaker system - David B. Weems
        Joseph D'Appolito - Testing Loudspeakers
        Podręcznik budowy zestawów głośnikowych - Friedmann, Hausdorf
        The Audiophile Loudspeaker anyone can build - Gene Healy
        Vance Dickason - Loudspeaker Design Cookbook
        Jerzy Krajewski - Głośniki i zestawy głośnikowe

Enjoy
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
          A co można poczytać nt. budowy kolumn oprócz artów p. Kisiela z EP?
          Z tego co pamietam to sa to dlugie teoretyczne wywody glownie o strojeniu obudowy pod glosnik niskotonowy. Nie ma nic o projektowaniu zwrotnic a to jest kluczem do sprawy. Pzrez ponad 20lat zajmowania sie sprzetem audio nigdzie nie znalazlem zrodla sensownej wiedzy na temat projektowania zwrotnic. Wiec tylko praktyka i to wieloletnia praktyka. Nie da sie poczytac i zaprojektowac kolumny, dobrej kolumny. Kazdy musi zaczac byle jakies skrzynki dwoch glosnikow i zwrotnicy skladajacej sie z kondensatora 2,2uF na wysokotonowke. A dopiero jak uslyszy i poczuje wady takiej konstrukcji to moze isc dalej.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            Wiec tylko praktyka i to wieloletnia praktyka. Nie da sie poczytac i zaprojektowac kolumny, dobrej kolumny. Kazdy musi zaczac byle jakies skrzynki dwoch glosnikow i zwrotnicy skladajacej sie z kondensatora 2,2uF na wysokotonowke. A dopiero jak uslyszy i poczuje wady takiej konstrukcji to moze isc dalej.
            Oczywiście zgadzam się, praktyka jest najważniejsza, ale początkujący musi posiąść pewną teoretyczną wiedzę, o obwodach prądu zmiennego, elementach RLC dla prądu zmiennego itp

edit: swoją drogą to nie mnie cytowałeś :)
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Nie chciałbym poświęcać nastu lat na naukę projektowania kolumn i zwrotnic :(. Przyznam, że początkowo myślałem, że zrobię jakąś gotową konstrukcję 3-drożną jako kolumny LCR i jakieś monitorki jako efektowe do kina 7.1. Jednak nie jest proste znaleźć gotowe projekty do skopiowania kolumn 3-drożnych na lepszych przetwornikach, większość to konstrukcje 2-drożne, a jeszcze trudniej dobrać do nich monitory na takich samych lub zbliżonych przetwornikach :( szczególnie jeśli te monitorki chciałbym zmieścić w zabudowie o szer. ok 40cm, głębokości 20cm i wysokości całego pomieszczenia (czyli litraż mogę mieć standardowy tylko wymiary trochę inne).

Czy naprawdę nie ma jakiejś dobrej pozycji nt. samego projektowania obudów? Może przy projektowaniu zwrotki ktoś by mi pomógł, ale chociaż obudowę chciałbym zaprojektować (jeśli nie znajdę konstrukcji zaprojektowanej przez kogoś innego i spełniającej moje wymagania).

Skomentuj

Ja używam BassBox zamiast WinISD

Skomentuj

Czaruję...
                X