Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana 3 way stx na...? Cel- jakosc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana 3 way stx na...? Cel- jakosc.

Witam wszystkich milosnikow audio.
    Od dluzszego czasu przymierzam sie do budowy kolumn badz monitorow, ktore zastapia 3 way stx z pj‘ka na gorze. Cel jaki sobie postawilem to jakosc za niezbyt wygorowana cene. Zainteresowal mnie projekt akkusa na fountekach (fw146 plus neocd1). Pomyslalem ze zamiast budowac duze 3 way, zbuduje male monitory i w razie potrzeby wspomoge subem. Ktos kto posiada taka konfiguracje moze sie wypowiedziec o wadach jak i zaletach.
    Wzmacniacz jaki posiadam to pioneer a447, pokoj ma metraz 12mkw a budzet- 1000zl. Projekt ktory razem wybierzemy zamierzam pokazac na forum.
    Mam nadzieje ze mimo dlugiego weekendu nawiaze sie tu jakas dyskusja:) pozdrawiam

W tak małym pokoju nie bedziesz potrzebował suba o ile stawiasz jakośc ponad ilośc basu.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Będzie potrzebował subwoofera. Jeśli nawet zbuduje duże 15 litrowe monitory na midwoferze z niskim Qts to i tak nie będa one słyszalne poniżej 40Hz. (No chyba, że zbuduje coś na Vifach NE 18cm, które mają tak dobrane prametry, że podobno w 15 litrach zagrają jeszcze 35Hz - co jest wyczynem) A właśnie poniżej tej częstotliwości jest bas jakiego mu będzie brakować. Słyszał go już z SCXów w swoich trzech drogach. I druga sprawa do wyjaśnienia, a raczej herezja, stereotyp powtarzany jak mantra - mały pokój nie ma nic wspólnego możliwością słyszenia częstotliwości niższych niż najniższy rezonans tegoż pomieszczenia.

Krótka lekcja dla laików i "mantrystów" pokroju bumpalumpa - wszystko poniżej tego moda to tzw. bas pneumatyczny mający o wiele lepszą barwę niż bas rezonansowy podbarwiany prawie na każdej częstotliwości przez mody i ich harmoniczne. Gdy opanujemy zbyt duże podbicie (Wystepujące zawsze w każdym pomieszczeniu zamkniętym) na osiowych modach pokoju i mamy sprzęt mogący odtworzyć głośno częstotliwości od 20Hz to go usłyszymy (I poczujemy gdy mowa o zakresie 20Hz i niżej).
      Last edited by gooralesko; 01.05.2013, 23:05.

Skomentuj

Do muzyki wystarcza mi male monitory. Jakos nie mam parcia na ogromny bass. Pamietam na audioshow podobaly mi sie monitorki rls callisto a tam wiadomo- siedzi 12cm midwoofer...Sub bylby tylko do kina. Wciaz mam 3 drogi stx z pj na gorze i interesuje mnie przeskok jakosciowy. Moze ktos poleci jakis ciekawy projekt? Moze cos na vifie ne 18cm o ktorej mowil gooralesko? Zachecam do wypowiadania sie osoby ktore mialy 3 drogi stx (a wiem ze wielu z Was je budowalo) na co je zamieniliscie/byscie je zamienili.

Skomentuj

Klona RLS Calisto bede mierzyl za pare dni, daleko ze Skierniewic do Lodzi nie masz wiec zapraszam. Beda tez monitorki na Wavecorze TW30 i Aurum Cantus AC130Mk2. No i Ushery T9950 i 8945a. Wiekszosc do sprzedania w Twoim budzecie.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ano wlasnie. Do tej pory wiele czytalem o brzmieniu kolumn a niewiele slyszalem. Byloby mi niezmiernie milo skorzystac z propozycji LuSzTiego:) Chociaz wciaz mi chodzi po glowie jakis niebanalny projekt. Cos nowego na forum.

Skomentuj

W razie czego pisz na PW
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez robsont Zobacz posta
                Chociaz wciaz mi chodzi po glowie jakis niebanalny projekt. Cos nowego na forum.
                Chodzi Tobie o coś nowego na forum czy o dobre kolumny dla ciebie? :) Zastanów się dobrze...

3way STX-a to nie kolumny wyższych lotów, za to Ushery T9950 i 8945a o których wspomniał Luszti już tak. Kwestia tylko jakiej muzyki słuchasz...
                Za 1000zł można coś dobrego złożyć, ale musisz podać rodzaj muzyki której słuchasz, wtedy będzie można wybrać odpowiednie głośniki.

Skomentuj

W tym momencie w glosnikach arty&mat zo, a wiec trance:-) oprocz tego ostatnio dla odmiany plyta stinga, jacksona, utwory chrisa jonesa, a wiec wszystko to, co dobrze brzmi...

Skomentuj

Co do Vify NE18 - www.akustyk.com.pl/projekty/NEM1.html

Ale to przekracza budzet autora.
                    Last edited by gooralesko; 03.05.2013, 01:39.

Skomentuj

Myslalem powaznie nad usherami 9950 plus 8945. A co powiecie na zestaw 9950 plus fountek fw146/168? Zestaw przyszlosciowy bo mozna z czasem rozbudowac o trzecia droge a poza tym zostaje kilka stowek w portfelu. Co myslicie o takim polaczeniu?

Skomentuj

Poszukiwania zestawu dobiegly konca.
                        Podsumowujac: Sluchalem nastepujacych konfiguracji:
                        1. Usher (9950 i 8945) przyjemne, spokojne granie, bez fajerwerkow. Stosunek cena/brzmienie wg mnie kiepski
                        2. Wavecor tw030 i Ac130mk2 brzmienie dynamiczne, bardzo szczegolowe, bass zaskoczyl mnie na plus. Dla tego zestawu bylbym sklonny przesiasc sie z 3 way na 2 way.
                        3. 3 way LuSzTiego na morelu i seasach- tutaj juz do niczego nie moglem sie przyczepic. Swietne brzmienie jednak cenowo poza moim zasiegiem.
                        Bylem zdecydowany na zakup wavecorow i aurumow do 2 way, jednak okazyjnie kupione Ushery 8955a sprawily ze zbuduje zestaw dla mnie kompletny a wiec 3 drogi na fajnych glosnikach.
                        Chcialem serdecznie podziekowac LuSzTiemu ktory umozliwil mi odsluch interesujacych mnie zestawow oraz pomogl w okazyjnych zakupach, konczac na projekcie obudowy i zwrotnicy.

Skomentuj

Cieszę się, że mogłem pomóc :) Zestaw wyniósł Cię bardzo mało jak na możliwości grania, pochwal się na forum ja je skończysz :)

Skomentuj

Z racji, że mam przecieki odnośnie budowy zapytam się wprost: kiedy premiera? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                              Będzie potrzebował subwoofera. Jeśli nawet zbuduje duże 15 litrowe monitory na midwoferze z niskim Qts to i tak nie będa one słyszalne poniżej 40Hz. (No chyba, że zbuduje coś na Vifach NE 18cm, które mają tak dobrane prametry, że podobno w 15 litrach zagrają jeszcze 35Hz - co jest wyczynem) A właśnie poniżej tej częstotliwości jest bas jakiego mu będzie brakować. Słyszał go już z SCXów w swoich trzech drogach. I druga sprawa do wyjaśnienia, a raczej herezja, stereotyp powtarzany jak mantra - mały pokój nie ma nic wspólnego możliwością słyszenia częstotliwości niższych niż najniższy rezonans tegoż pomieszczenia.

Krótka lekcja dla laików i "mantrystów" pokroju bumpalumpa - wszystko poniżej tego moda to tzw. bas pneumatyczny mający o wiele lepszą barwę niż bas rezonansowy podbarwiany prawie na każdej częstotliwości przez mody i ich harmoniczne. Gdy opanujemy zbyt duże podbicie (Wystepujące zawsze w każdym pomieszczeniu zamkniętym) na osiowych modach pokoju i mamy sprzęt mogący odtworzyć głośno częstotliwości od 20Hz to go usłyszymy (I poczujemy gdy mowa o zakresie 20Hz i niżej).

Jak jakakolwiek 18stka zagra na 35 hz to warto się zastanowić ile harmonicznych z niej usłyszymy i od ilu miliwatów mocy akustycznej skończy się mu zakres liniowego przetwarzania mocy.

poprawnie słyszymy w pomieszczeniu dźwięki o długościach fal, które otworzą strzałkę. Wiec bas pneumatyczny jest odbierany jako "przyklejony" do reszty pasma słyszalnego. A dokładniej to będzie słychać wyraźny spadek głośności poniżej częstotliwości dla której już strzałka fali się nie utworzy i w małym pokoju będzie to leżało blisko pierwszego silnego moda pomieszczenia dla fali odpowiadającej zazwyczaj wysokości (ok. 60 Hz - poniżej jeszcze lokalne wzmocnienia i tak do 50-45hz i dół z tym "basem pneumatycznym). Nawet dolnej struny kontrabasu się dobrze nie usłyszy nie wsponinajac o Fortepianie którego nie obejmie bez wzrostu zniekształceń większość i to drogich głośników basowych.
                              Także zazdroszczę dobrej opieki laryngologicznej wszystkim słuchającym baaasssu z subów w swoich miniaturowych pokoikach oraz klekotania klap bagażnika w swoich wypasionych 20 letnich BMW.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Z racji, że mam przecieki odnośnie budowy zapytam się wprost: kiedy premiera?
                                Budowa stanela na etapie lakierowania...Po lakierowaniu na powierzchni pojawily sie ciemniejsze plamy. Zeszlifowalem wszystko i kolumny beda lakierowane od nowa. Przyznam ze bardzo mi brakuje dokladnego opisu procesu lakierowania dla poczatkujacych. Takiej instrukcji krok po kroku dla megazielonych w temacie. Podejmie sie ktos?:)

Skomentuj

Nie ma tu lakierników, ale masz na stronie głównej artykuł binganta o lakierowaniu.. Zakładając, że masz tyle chęci i czasu.. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X