Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przymierzam się do zrobienia kolumn frontowych i centralnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przymierzam się do zrobienia kolumn frontowych i centralnego

Witam.
    Ledwo co skończyłem suba i już myślę o wymianie moich Roth Oli 40 na coś bardziej wyrafinowanego. Chciałbym żeby góra była ładnie wyeksponowana, było słychać detale których mi brakuje w oli'ch a dźwięk był łagodny za to głęboki i prawdziwy. Co do basu to nie specjalnie kładę na to nacisk ze względu na uzupelnienie zestawu nowym subwooferem aa oczywiście muszę dodać że miało to by tworzyć kino domowe zarazem.
    Na początek chciałbym zrobić dwie frontowe, później centralny a na końcu dwie satelity - do tego akurat nie przykładam zbyt wielkiej uwagi.
    Napędzane by to było piecem Yamaha Rx-v2065. W sumie mam mnóstwo czasu na opracowanie koncepcji ponieważ zamierzam zacząć zmaterializować ten projekt we wrześniu - kiedy mój syn pójdzie do przedszkola i będę miał więcej czasu :biggrin:
    Biorę po uwagę kolumny podłogowe jak i monitory. Budżet mam nieokreślony ale zarazem w granicach zdrowego rozsądku.
    Ze względu na moje nieduże doświadczenie chciałbym skorzystać z gotowego już projektu. Podobnie z elektroniczną częścią, będę zmuszony zakupić gotową już zwrotnice lub zlecić komuś wykonanie jej

Zamieszczone przez 131183914 Zobacz posta
    Budżet mam nieokreślony ale zarazem w granicach zdrowego rozsądku.
    Bez podania konkretnej ceny nikt Tobie nie pomoże.

Skomentuj

Budżet mam nieokreślony ale zarazem w granicach zdrowego rozsądku.
      Fajnie :)
      będę zmuszony zakupić gotową już zwrotnice lub zlecić komuś wykonanie jej
      szkoda ze sam jej nie chcesz zrobic , byłoby ciekawiej . Zacznij od Preampa i Jig-a , he

Skomentuj

Chciałbym żeby góra była ładnie wyeksponowana, było słychać detale których mi brakuje w oli'ch a dźwięk był łagodny za to głęboki i prawdziwy.
        te 2 sie wzajemnie wykluczaja. wyeksponowane wysokie tony juz same z siebie beda odbierane za ostrzejsze
        nawet na lagodnym glosniku musza byc na tyle zrownowazone na ile to konieczne

Co do basu to nie specjalnie kładę na to nacisk ze względu na uzupelnienie zestawu nowym subwooferem aa oczywiście muszę dodać że miało to by tworzyć kino domowe zarazem.
        tutaj tez do konca sie nie zgodze. kolumy maja sie zgrac z subem (w zasadzie to powinno byc odwrotnie), wiec tez bym dobieral bas do posiadanego suba

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
        szkoda ze sam jej nie chcesz zrobic , byłoby ciekawiej . Zacznij od Preampa i Jig-a , he
        oj bez przesady. nie musi uczyc sie projektowac. wystarczy ze kupi lutownice, troche spoiwa lutowniczego i duzo checi
        to wcale trudne nie jest

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Bez podania konkretnej ceny nikt Tobie nie pomoże.
          Załóżmy że to będzie 300/400 euro na same przetworniki do frontów. Myśle o układzie dwó lub dwó i pół drożnym.

Skomentuj

1200-1600zl

zapewne STXy odpadaja?

daj jakies linki do sklepow na wyspach, bo nie wiem jakie marki macie dostepne

Skomentuj

Myśle o układzie dwó lub dwó i pół drożnym.
              Dwódrozne Diy chyba mało opłacalne w tej cenie jaką podałeś . Ja bym podpowiedział sprawdzone SS 18w-8545-00. A co dalej , nie wiem :)
              Do tych głosników można dorobić doły i wyjdzie Wilson Audio , he .

Skomentuj

ja bym sie jednak zainteresowal polka nizej
                watpie aby roznica byla doceniona

Skomentuj

tu masz jakiś shop w UK może teraz będzie Kolegom łatwiej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    te 2 sie wzajemnie wykluczaja. wyeksponowane wysokie tony juz same z siebie beda odbierane za ostrzejsze
                    nawet na lagodnym glosniku musza byc na tyle zrownowazone na ile to konieczne
                    Zależny mi na detalicznym dźwięku bym mógł słyszeć każdy instrument ale zarazem żeby dłuższe słuchanie nie męczyło

oj bez przesady. nie musi uczyc sie projektowac. wystarczy ze kupi lutownice, troche spoiwa lutowniczego i duzo checi
                    to wcale trudne nie jest
                    I tu masz racje. Zwrotnice raczej wykonam sam. W koncu to DIY

---------- Post dodany o 14:59 ---------- Poprzedni post o 14:40 ----------

1200-1600zl

zapewne STXy odpadaja?

daj jakies linki do sklepow na wyspach, bo nie wiem jakie marki macie dostepne
                    Strony z których do tej pory korzystałem to http://www.europe-audio.com/ i ebay.ie
                    Postaram się wygooglowac coś jeszcze

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post o 14:59 ----------

Znalazlem jeszcze jedna ciekawa strone http://www.falconacoustics.co.uk/

Skomentuj

mysle ze daytony beda tu odpowiednie
                      jest duzo projektow na RS180
                      chociaz w takim budzecie to i 3 drogi na RS225 bym rozwazyl

founteki drozej niz w polsce? :o

z peerlessow jest w czym wybierac, ale ceny nie zachwycaja

vify nowe podobna sa dobre - nie slyszalem wiec nie ocenie

no i seasa bardzo duzo

niestety sam musisz wybierac, lub scislej okreslic wymagania
                      moze jakas muzyka?

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                        Dwódrozne Diy chyba mało opłacalne w tej cenie jaką podałeś . Ja bym podpowiedział sprawdzone SS 18w-8545-00. A co dalej , nie wiem :)
                        Do tych głosników można dorobić doły i wyjdzie Wilson Audio , he .
                        Juz mam coś na start : Para tych głośników z dostawa 131 euro. Znalazłem na audiodrivers.eu

---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post o 15:24 ----------

chociaz w takim budzecie to i 3 drogi na RS225 bym rozwazyl

founteki drozej niz w polsce? :o

z peerlessow jest w czym wybierac, ale ceny nie zachwycaja

vify nowe podobna sa dobre - nie slyszalem wiec nie ocenie

no i seasa bardzo duzo

niestety sam musisz wybierac, lub scislej okreslic wymagania
                        moze jakas muzyka?
                        Muzyka od elektronicznej po instrumentalną. Lubie dobre soundtracki i oczywiście fronty będą częścią kina domowego

Skomentuj

Juz mam coś na start : Para tych głośników z dostawa 131 euro.
                          jestes pewien?
                          pokaz mi gdzie sa po tyle a je kupie!
                          z tego co pamietam to sztuka kosztowala ok 500zl!

---------- Post dodany o 16:45 ---------- Poprzedni post o 16:44 ----------

ja bym sie osobiscie nastawil na daytony. cena nie za wysoka a RS180 mnie zaciekawil jak ostatnio go sluchalem

Skomentuj

jestes pewien?
                            pokaz mi gdzie sa po tyle a je kupie!
                            z tego co pamietam to sztuka kosztowala ok 500zl!
                            http://audiodrivers.eu/prest/pl/72-s...w-8545-00.html

Na samym dole jest napisane ze sprzedawane sa w parach
                            Głośniki sprzedawane są w fabrycznych parach, każda w numerowanym pudełku
                            Cena 111 euro + 20 dostawa

Skomentuj

tak, ale podana cena jest za sztuke!

Skomentuj

tak, ale podana cena jest za sztuke!
                                no widzisz.. to są właśnie polskie sklepy online. nic tylko wprowadzać ludzi w błąd >:(

---------- Post dodany o 18:21 ---------- Poprzedni post o 16:55 ----------

chociaż w takim budzecie to i 3 drogi na RS225 bym rozwazyl
                                RS180 x2szt. i RS225 x2szt. mogę mieć za 260euro (mam zniżkę 30euro)
                                to zostaje jeszcze tweeter

Skomentuj

jak 3 drogi to raczej z RS150
                                  na gore czesto uzywane sa metalowe seasy

Skomentuj

jak 3 drogi to raczej z RS150
                                    na gore czesto uzywane sa metalowe seasy
                                    Są trzy:

1. H1322-06 SEAS 29TAF/W 1 INCH TWEETER ALUMINIUM DOME -50EURO
                                    http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=5231

2. H1499-06 SEAS 27TBCD/GB-DXT 1 INCH TWEETER HIGH DEFINITION ALUMINIUM MAGNESIUM ALLOY DOME -52EURO
                                    http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=6960

3. H1461-06 SEAS 27TTFNC/GW 1 INCH TWEETER TITANIUM DOME -58EURO
                                    http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=6313

Skomentuj

slabo szukasz
                                      27 TBFC/G - to jest najpopularniejszy
                                      http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=3383
                                      http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=3386

ale zacznij od szukania gotowej zwrotnicy. jak nie bedzie to chyba koledzy forumowicze byli chetni na taki zestaw

Skomentuj

Zrób jakieś dwie drogi na ss revelatorach lub vifach NE. jakąs wysokotonówkę za 400zł do tego woofer za 300-400 i masz za około 1600zł dobre 2 way. Nie brałbym się za 3way mając suba na XLSie.

Skomentuj

Czaruję...