Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa ZAPH SR71

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Gdybysmy tak wszystko pomijali, to te male zmiany na granicy percepcji po zsumowaniu beda odczuwalne.
    W zupełności się zgodzę. Tylko mam takie spostrzeżenie po ponad roku codziennego przeglądania tego forum, że jest to jedna z częściej powtarzanych przez Was, znawców tematu, wytycznych projektowy. Wiem, że jest to ważne tylko czasem wydaje mi się, że przeceniamy skalę wywołanego efektu. W przypadku domowych odsłuchów większy wpływ na charke w sweet spocie i jego okolicach, będzie miało umeblowanie pokoju czy ustawienie kolumn.

Poza tym trzeba się zastanowić nad tym jak słuchamy paczek. Założę się, że duża część to odsłuchy tzw w tle. Robimy coś innego a muzyka leci sama dla siebie, poruszamy się po pokoju i co chwila znajdujemy się lata świetlne od tego gdzie charakterystyka przypomina to co projektant miał na myśli. Ja tak przynajmniej mam. Do czego dążę ? Już mówię, zastanawiałem się nad tym jak będą wyglądać kolumny które chciałbym zrobić. Przyszedł mi całkiem niezły pomysł do głowy, jednak w projekcie jest opisane gdzie ma znajdować się tweeter i ni jak ma się to do mojej wyimaginowanej koncepcji. Ja chcialem umieścić go niżej o jakieś 5 cm. Właściwie to wydłużyć kolumnę ponad tweeterem, on sam w stosunku do podłogi byłby raczej nie zmieniony. Dlatego, wywołało to u mnie chęć przekonania się czy ktoś jest w stanie wyczuć taką zmianę, bo sam przypuszczałem, że nie i to samo wyszło z mojego "eksperymentu".
    Póki co doszedłem do wniosku, że mały dołek na charce jest do przeżycia względem spełnionych walorów optycznych :)
    Last edited by waloos; 13.05.2013, 20:05.

Skomentuj

Dlatego chcę zrobić dokładnie jak konstruktor. Siedzę jako trzeci wierzchołek trójkąta równobocznego z głośnikami oddalonymi o niecały metr :)

Skomentuj

Nie na temat...
        Dołożenie w sumie 14cm dechy jest na pewno słyszalne tak samo jak przesunięcie tw. o 5cm.
        i nie są to zmiany "na granicy percepcji"

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Dołożenie w sumie 14cm dechy jest na pewno słyszalne tak samo jak przesunięcie tw. o 5cm.
          i nie są to zmiany "na granicy percepcji"
          Zrób ślepy test u siebie w domu i powiedz nam czy faktycznie to słyszysz, nie żebym Cię atakował i z góry przewidywał wynik, ale śmiem troszkę powątpiewać czy będziesz czuć różnicę. Ja robiłem 10 próbek w podejściu, podejście nie było zaliczone jeżeli pomyliłem się choćby w jednej (co nie miało miejsca, kręciłem się w okolicach 5 czyli tak jak wskazywałaby statystyka). Kryterium mocne, ale jeśli coś jesteśmy w stanie usłyszeć, rozpoznać to nie jest to zależne od ilości powtórzeń.
          Pobaw się choćby dla samego siebie.

Skomentuj

http://www.oocities.org/woove99/Spkr...18RNX_2Way.htm

http://www.oocities.org/woove99/Spkrbldg/jays_blog.htm - w połowie
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie na temat...
              Niby jak robiłeś ślepy test ? Kolumny były za zasłoną ? :P
              Nie robiłem z rozmieszeniem tw ani z budą.
              Ale robiłem ślepe z opóźnieniem czasowym .
              Słychać. A przynajmniej ja słyszę.
              Ale jeśli spodziewasz się nie wiadomo jakich różnic i nie masz wytrenowanego słuchu to może i nie słyszysz.
              Skoro słychać 1cm w odległości...

Skomentuj

Nie na temat...
                Tak jak pisałem, siedziałem z zamkniętymi oczami, a współlokator dostawiał dechę nie mówiąc mi o tym nic. Mówil tylko próba nr ileś tam. Nie ustalalismy czy ma być po równo z dechą czy bez, mialem sam zgadnąć. Opożnienie czasowe slychać, na to jesteśmy mocno wyczuleni ewolucyjnie. Poproś żonę, dziewczynę, kumpla, czy kogo możesz o taki test jaki ja przeprowadziłem i podziel się ze mną spostrzeżeniami. Jestem ciekawy, czy to co ja zaobserwowałem się potwierdzi. Może i nie mam wytrenowanego słuchu, ale nie popadajmy w skrajność. Słuchamy muzyki a nie sprzętu. Wiem, że jak się robi kolumny to raz a dobrze, ale trzba wziąć pod uwagę też inne czynniki. Jeśli częściej słucham kolumn w biegu, przy robieniu czegoś innego to ciągle zmieniam swoje położenie i charka zaczyna przypominać himalaje. A z drugiej strony gdzie bym nie stanał to kolumny widzę takie same, więc wolę aby mi sie podobały. Wiem, że mija się to z podejściem audiofilskim, ale ja się do nich nie zaliczam i patrze na sprawę bardziej pod kątem racjonalnym.
                To tak jakbym mial kupić brzydką różową koszulkę wykonaną z super oddychającego materiału, jest ok tylko nie wykorzystam tego bo na co dzien na uczelni w niej nie biegam, dlatego wolę kupić coś ze zwykłej bawełny w czym też będzie okej, a na dodatek będe wyglądal jak facet :)

Skomentuj

Witam!
                  To mój pierwszy post na forum, czytuje je już od jakiegoś czasu. Wpadłem po porady.
                  Budowałem ostatnio ZAPH SR71, i trochę testowałem wytłumienie do obudowy b-s. Ostatecznie zostawiłem matę bitumiczną na każdej ściance (2 warstwy na tylnej) + wszędzie filc samoprzylepny 8mm (http://allegro.pl/mata-filc-wyglusze...257110066.html poroxel 700) + warstwę poroxel tysiąc za mid-wooferem. Wystarczająco i czy materiały tłumiące w miarę ok? Obudowy dałem głębsze (front bez zmian) tak, że mam ok17l. Ponadto mam bardzo podstawowe pytanie o to czy dobrze wykonana i oznaczona jest zwrotka (już od tego wszystkiego mam mentlik w głowie:))

Macie jakieś wartościowe rady odnośnie tej konstrukcji? Teraz muszę tylko kupić bądź zbudować standy, i tu również jestem zakręcony nie wiem czy spawać rury czy podstawki również wykonać z MDFu.
                  Pozdrawiam Damian.

Skomentuj

tak, jest OK

Skomentuj

Jeszcze pytanie, czy warto wymienić rurkę BR 50mm z polinku na 68? Czy jeśli nie słychać żadnych świstów w miejscu odsłuchowym to jest ok? Bo przyznam, że gdy podkręcę potencjometr basu na maks, i odpalam jakąś łupankę dodatkowo potencjometr wzmocnienia na godz 12 to po zbliżeniu ucha do portu słychać już jego pracę, zaś z przodu obudowy "świsty i furkotania" już nie są słyszalne. Czy pole przekroju kabla może mieć jakiś "znaczący" wpływ na brzmienie? Zastosowałem jantzen solid core 0.5 na tweeter i solid core 1 na midwoofer.

Skomentuj

ja mialem wiekszy tunel i bez profilu w srodku bylo slychac swisty
                        wiec jak mozesz sobie pozwolic na wiekszy tunel to go uzyj

Zamieszczone przez mad_afaka Zobacz posta
                        Czy pole przekroju kabla może mieć jakiś "znaczący" wpływ na brzmienie?
                        takie bajki nie na tym forum

Skomentuj

Kto słucha z bassem na maks i z potencjometrem na 12? Bez komentarza. Jak przy normalnej pracy głośnika nie słychać świstu bym nie zmieniał, szkoda roboty.

Skomentuj

To "jak kto słucha" zależy w dużej mierze od pomieszczenia, jak i chociażby poziomu sygnału wyjściowego na źródle:) Zaznaczam jednak, że na odległości odsłuchowej nie słychać pracy portu, nawet przy ekstremalnym jego wytężeniu. Dlatego chyba nie będę zmieniał( w razie czego w przyszłości to żadna praca, najwyżej fornir odrobinę ucierpi. Co do kabli, sam zbytnio w nie nie wierzę chciałbym jedynie aby ich jakość była na miarę kolumn. Co do profilu BSu, nie chcę sobie pozwolić na przebasowienie tych kolumn. Dlatego pytałem czy zmiana jego przy podobnym strojeniu wpłynie na brzmienie, port według projektu umieszczony z tyłu. Dlatego zapewne jego "pracy" nawet przy "katowaniu" nie da się wyczuć.

Skomentuj

Siema, to jeszcze raz ja. Ciepło się zrobiły głośniki raczej się już "wygrzały" i wszystko pracuje jak trzeba. Dlatego będę się zabierał za wykończenie kolumn, i mam pytanko. Będę doklejał płytę (5-8mm) na front aby zlicować wysokotonówke. Czy równie ważne jest licowanie głośnika średnio-niskotonowego? Zauważyłem wszak wiele osób nie licuje nawet głośnika wysokotonowego (co prawda w innych konstrukcjach i pod innymi zwrotkami ale jednak). Lepiej dać na front płytę mdf (5-8mm) czy sklęjkę (5-8mm)? Czy oba materiały będą się obrabiały porównywalnie w domowych warunkach (wyrzynarka, wiertarka z głowicami i papierek ścierny). Dlatego chcę dać płytę na front aby pomalować ją na czarny półmat a resztę okleić jasnym fornirem.

Skomentuj

Nada się do tego projektu taki bass reflex:

http://allegro.pl/tuba-port-bass-ref...502142833.html ?

Skomentuj

Ja mam taki. Nie polecam lepiej z polinku tą 50 kupić. Niby wysuwany a w ogóle zdjąłem tą druga cześć, i estetycznie średni jest.

Skomentuj

A gdzie najlepiej umocować zwrotnicę, tuż przy terminalu?

Skomentuj

tak żebyś miał łatwy dostęp.

Skomentuj

Zrobiłem pierwszą zwrotnicę (nie ma się co sugerować walorami estetycznymi :razz:). Przed lutowaniem oczyściłem każdą nóżkę i ścieżki acetonem. Elementy jeszcze nie są przyklejone, a nóżki nie przycięte. Płytka jeszcze w trakcie pracy.

Mogę przykręcić zwrotnicę do dolnej ścianki obudowy? Nakładać wtedy na zwrotnicę piankę akustyczną, czy zostawić ją nieosłoniętą?

Wszelkie uwagi mile widziane.

Skomentuj

Zwrotnicę zamontuj tak, abyś miał do niej w razie czego dostęp, na dolnej ściance powinno być ok. Wydaje mi się, że nic jej się nie stanie, jeśli zostanie nieosłonięta.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X