Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TL-SUB 30 czy ktoś słyszał?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TL-SUB 30 czy ktoś słyszał?

Witam

zainteresowała mnie konstrukcja TL-SUB 30 ?
    http://www.visaton.de/de/bauvorschla...anleitung.html

Nazwa i budowa pomimo braku zwężeń w kierunku wylotu wskazuje na linie transmisyjną.

Czy ktoś miał możliwość słuchać jak gra w/w kolumna?

Wykres wygląda interesująco.

Pozdrawiam

Zamieszczone przez Kipard Zobacz posta
    Nazwa i budowa pomimo braku zwężeń w kierunku wylotu wskazuje na linie transmisyjną.
    Widzę, że kolega nie wie jakie są rodzaje linii transmisyjnej skoro pisze takie coś.

Tu na forum nikt nie słyszał pomimo iż userzy są świadomi istnienia tego projektu. Charka jasno wskazuje, że mamy do czynienia z monstrum schodzącym do 20Hz i robiącym niezłe zamieszanie. Chcesz ją wykoanać? Śmiało, tylko przygotuj jeszcze tysiaka na części do wzmaka, który zasili te dwa TIWy.
    Last edited by gooralesko; 16.05.2013, 15:02.

Skomentuj

Zastanawiałem się nad tym projekcikiem i jak nic mi nie przeszkodzi to do jesieni powinien zagrać.Właściwie to brakuje mi tylko drugiego głośnika,a wiem że są b.dobre więc warto zrobić.Tylko ta wysokość...prawie pod sufit :)
      Dziwnie to będzie wyglądać w jednym kącie...a 2 szt to już przesada

Skomentuj

Jak ma by bardzo nisko i z dobra efektywnoscia to obudowa musi byc wielka, nie ma rady. Nie slyszalem tego grzmota, ale domyslam sie, ze jakosc najnizszego basu jest naprawde wyjatkowa i musi robic konkretne wrazenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
          Zastanawiałem się nad tym projekcikiem i jak nic mi nie przeszkodzi to do jesieni powinien zagrać.Właściwie to brakuje mi tylko drugiego głośnika,a wiem że są b.dobre więc warto zrobić.Tylko ta wysokość...prawie pod sufit :)
          Dziwnie to będzie wyglądać w jednym kącie...a 2 szt to już przesada
          Bo to corner subwoofer Czyli subik do postawienia w rogu wielkiego salonu, praktycznie jeden z mebli salonu. taki był zamysł ludzi z Visatona i dlatego obudowa ma taki kształt.

Jeśli masz juz jednego to faktycznie warto szukać okazji na kupno tanije drugiego. A co do wzmaka - trochę pomyszkowałem w necie i znalazłem tanio kilka wzmaków, które nadadzą się idealnie do zasilenia tych TIWów pomimo teoretycznie innego segemntu rynku audio w którym są wykorzystywane.

http://stx.pl/stx-pa-800.html

Potrzebny jest jedynie zewnętrzny filtr dolnoprzepustowy, którego wykonanie to prosta sprawa. Filtr i ten wzmacniacz zapewnią ci odpowiednią moc (Przy 8 omach po 300W potrafia oddać) dla tych dwóch 12'tek.

Skomentuj

Wbrew pozorom obudowa bardzo praktyczna i latwo ja "zgubic" w pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              idealnie do zasilenia tych TIWów pomimo teoretycznie innego segemntu rynku audio w którym są wykorzystywane.

http://stx.pl/stx-pa-800.html
              Wzmak z wentylatorem do odsłuchu domowego to lipa :)

Skomentuj

Nie ma pośpiechu-na razie basu mam sporo:osłuchuję się właśnie z TIW300 i Daytonem rss315 ale już mnie korci coś innego:)
                Z napędzeniem tego"mebla" nie będzie problemu:na razie mam zamiar wziąć z Partseexpress taki:
                http://www.parts-express.com/pe/show...number=300-809
                ale może się skuszę na jakiegoś "rack"?Raczej taki byłby bardziej odpowiedni-nie ma miejsca w tym subie na panel...
                A zawsze mogę właśnie przez filtr podpiąć do klona accuphase P5000,którego może wreszcie poskładam:) 400W przy 8 ohm w mostku spokojnie sobie poradzi z takim zestawem.

Skomentuj

Bardzo fajne cudo i tanie. 1000złza takiego wzmaka subwooferowego to dobra cena. TIWy złączone równolegle więc impedancja 4ohmy i możesz około 500W na każdego z nich zapodać. Godnie.

Shiver - wiem ale szukając czegoś co jest wstanie zasilić te Visatonowe monstra nie zwracałem uwagi na takie "szczegóły"

Skomentuj

A czy można te dwa TIWy zastąpić innymi 12"kami ?? Miałem ochotę postawic bydle w pokoju na dwóch STXach AP ale to wieki temu ;] koncepcja się zmieniła :]

Skomentuj

Chyba nie bardzo bez jakichś testów innych dwunastek w linii. Można zrobi tańszą wersję corner suba na dwóch XLSach 10 w budzie o parametrach mojej linii. Efekt będzie taki sam to znaczy zejście do samego hadesu
                      Last edited by gooralesko; 16.05.2013, 22:06.

Skomentuj

Będzie ciut drożej,bo ok 1500zł :)(montujemy właśnie zamówienie z Parts na forum) ale to i tak nie do zdobycia u nas za takie pieniądze...jeszcze nie zdecydowałem.
                        I jeśli równolegle to accu przy 4 ohm produkuje 800 W rzeczywistej mocy i ze swoją wydajnością prądową z 1,2 kW toroidem zasiliłoby ze 4 takie tiwy!
                        Zastanawiam się tylko(nie znam tematu TL) jak można zmodyfikować obudowę ,żeby zachować wszystkie parametry a mogłaby być zorientowana poziomo?
                        Tzn kształt pozwalałby na ustawienie między podłogą a ścianą,wymiary bez znaczenia-taka opcja bardziej by mi odpowiadała.

Skomentuj

Połóż na boku w łączeniu ściany i podłogi najlepsze wyjście bez zmiany jakichkolwiek parametrów.

Skomentuj

Tak też myślałem :) ale nie chciałem się wygłupić...Głośniki byłyby pod kątem 45st. może ciekawie to wyglądać.
                            A swoją drogą to ten oryginalny "corner"nie jest taki zły-trzeba by to zobaczyć na żywo...

Skomentuj

Ja uważam, że nie tylko zły ale wręcz znakomity to pomysł. Jeśli w nowym lokum będę mógł miejsce odsłuchowe odstawić od każdej ściany na conajmniej metr to zamiast robić subostolik z dwiema liniami dla XLSów zrobię nisko ciętego (50Hz) corner suba wysokiego po sam sufit, więc pewnie z 2,5 metra. Odpowiednie dobranie foriru, który pasował będzie do forniru lub okleiny mebli ładnie wkomponuje takiego suba w wystrój salonu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                A czy można te dwa TIWy zastąpić innymi 12"kami ?? Miałem ochotę postawic bydle w pokoju na dwóch STXach AP ale to wieki temu ;] koncepcja się zmieniła :]
                                Gdzieś już chyba wspominałem że domowe 30stki z Stxa powinny się nadać o ile mają nie ponaciągane parametry.

Skomentuj

Które domowe 30tki? Jest ich kilka.

Skomentuj

Co powiecie na Visaton W300S 8Ohm może troche słabszy mocowo ale ma też dobre parametry i 2 dB wiecej a rezonansowa 23 Hz. Kupiłem do unisub-a ale zastanawiam sie czy w tej TL nie wykorzystać ich.

Skomentuj

Nie ma dobrych parametrów. Do TIWa się nie umywa. TLka do TIWa 300 to nietypowy projekt zrobiony pod konkretne głośniki. Nie kombinuj

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                        Które domowe 30tki? Jest ich kilka.
                                        http://stx.pl/w-stx-12-2-500-8-f-s-mc.html

Skomentuj

Czaruję...
                                        X