Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way / 2.5 way do 45L.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 way / 2.5 way do 45L.

Witam.
    Mam dwie skrzynki o pojemności ok. 45L (a dokładniej 44,78.) Myśle aby do nich wstawić jakiś trójdrożny zestaw, ew. 2.5 drogi.
    Cena, najlepiej najniższa. Choć ze 300zł mogę wydać. Aha efektywność nie musi być szczególnie duża, pomieszczenie odsłuchowe ma jakieś 15m2.
    Pozdrawiam

Właśnie, nie powiedziałem iż budżet może uleć zmianie, kolumny które podałeś były by dla mnie lekkim strzałem w stope. Większość z nich to typowe tanie 2 drożne monitorki.
    Celowałbym w STX a mianowicie w ten projekt http://img218.imageshack.us/i/3waystxep8od6.gif/
    Co o nim myślicie czy 45L to nie będzie za dużo dla GDNa, oczywiście mogę zmniejszyć pojemność, czyli wstawić przegrodę z PJ, i GDM.
    Myśle że dopłata do AWX skutkowała by dużym skokiem jakościowym, ale czy nie trzeba przeprojektować zwrotnicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez womperm Zobacz posta
      które podałeś były by dla mnie lekkim strzałem w stope. Większość z nich to typowe tanie 2 drożne monitorki.
      To chyba nie wiesz co piszesz, większość z nich to fajne monitory 2 lub 3 way. Posłuchaj jakiegokolwiek z nich to zmienisz zdanie.

Skomentuj

Koszt tych kolumn co podales zwrotnice to minimum 600zl! A ty masz ledwo 300zl, czyli nawet na glosniki nie wystarczy!

Skomentuj

Ale Pawle, koszt głośników bez wysyłki to jest 324zł. Koszt zwrotnicy nie jest taki wysoki, ona jest pasywna, widzę tam kondesatory, cewki i rezystory.
          Oczywiście pamiętaj o tym że mam do nich budę... Żeby was w błąd nie wprowadzać to mówie że chodzi mi o wersje z PJ.

Skomentuj

Koszt czesci na zwrotnice to zaledwie 150zl w ekonomicznej wersji
            Do tego jeszcze terminale, tunele, kable, wykonczenie i mamy juz nie mala sumke

A moze pylon amber?

Skomentuj

Hmm, bardzo mało informacji o tych kolumnach co podałeś.
              Swoją drogą zwrotnice można zawsze złożyć na pająka, lub wytrawić pcb.
              Terminale, to jest malutki koszt, nie potrzebuje wtyków bananowych, zwykłe starczą
              Tunele można sobie zrobić samemu, można zrobić szczelinowy.

Skomentuj

Wiec zaoszczedziles 20zl

Skomentuj

Panowie jesteśmy na forum DIY, jeśli kolega chce zbudować kolumny w oparciu o gotowe obudowy to prszę bardzo, sam tak robie często z powodzeniem.

Tylko oczywiście musi sie liczyć ze sporo większym kosztem budowy niż zakładane 300zl
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Oczywiście, że się z tym liczę, tylko zastanawiam się gdzie mogę dostać cewki 4,7mH, pewnie ich cena będzie wysoka.
                    Ale to nie jest problemem, mam ze 3 transformatory, i dosyć sporo emaliowanego drutu o różnych przekrojach.
                    Pewnie czeka mnie nawijanie ręczne. Myśle Pawle że niestety nie będzie to koszt 120zł

Skomentuj

Polink.com.pl

Albo nawijasz recznie i marnujesz pare dni, albo kupujesz gotowe cewki.

Skomentuj

Zmartwię Cię kolego, ale będziesz musiał przeprojektować zwrotnicę do tego projektu. Głośniki w STX zostały zastąpione nowymi wersjami i różnią się od tych z projektu. Wiem co mówię bo właśnie kończę tego 3-waya na STXie. Też użyłem gotowych obudów i mimo tego koszt przekroczył już dawno 800 zł.

Skomentuj

Może warto się zainteresować projektem 2 way Lusztiego, koszt przetworników + zwrotnice ok. 400zł. Tylko musiał byś zmniejszyć objętość obudowy.

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                            Zmartwię Cię kolego, ale będziesz musiał przeprojektować zwrotnicę do tego projektu. Głośniki w STX zostały zastąpione nowymi wersjami i różnią się od tych z projektu. Wiem co mówię bo właśnie kończę tego 3-waya na STXie. Też użyłem gotowych obudów i mimo tego koszt przekroczył już dawno 800 zł.
                            No to w tą cene pewnie wliczasz sprzęt pomiarowy Oczywiście że wiem że głośniki zostały zastąpione nowymi wersjami a właściwie tylko głośnika średniotonowego.
                            Last edited by womperm; 30.05.2013, 16:35.

Skomentuj

Również jestem ciekaw czy w cenie projektu na FGX ~400zł można kupić coś ciekawszego z "markowych" gotowych używek?
                              Mam na myśli gotowca :)

Skomentuj

Oczywiście że wiem że głośniki zostały zastąpione nowymi wersjami a właściwie tylko głośnika średniotonowego.
                                Nie do końca rozumiem sens tego zdania...poza tym to chyba wszystkie głośniki pod ten projekt mają swoje nowe wersje, nie jestem na 100% pewny ale STX jakieś odświeżenie chyba w nich wprowadzał.

Skomentuj

No to w tą cene pewnie wliczasz sprzęt pomiarowy Oczywiście że wiem że głośniki zostały zastąpione nowymi wersjami a właściwie tylko głośnika średniotonowego.
                                  800 to przecież nie jest tak dużo. Też składam projekt na stx i już dawno przekroczyłem zakładany budżet oraz 800 zł o których wyżej mowa. Dodam, że składam monitory ;-)
                                  <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Sprzęt pomiarowy kosztował mnie tyle co wkładka WM11a na allegro plus kilka jacków w sklepie ele.
                                    Zarówno GDN, jak i GDM i GDWK zastąpione zostały nowymi wersjami które różnią się dosyć charakterystykami.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X