Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon Contrivy na tańszych głośnikach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klon Contrivy na tańszych głośnikach

Poruszałem już ten temat w wątku Wienia, ale ponieważ nie został on wyczerpany, zakładam nowy wątek. Budżet na głośniki min. 5000zł , a ich wymiary zbliżone do oryginału. Na razie proszę o jakieś podpowiedzi - najlepiej w miarę sprawdzone. Zwrotnica - to zmartwienie na później. Załączam gabaryty Contrivy.
    Pozdrawiam
    Załączone pliki

napisz wiecej o swoich wymaganiach co do dzwieku

jakiej muzyki sluchasz?
    czym to chcesz napedzic? czy moze wzmacniacz dobierzesz do kolumn?
    w jakim pomieszczeniu to ma grac?

Skomentuj

5 tys na sam eprzetworniki czy gotowa konstrukcje ? No i podstawowa kwestia czy maja być dwa basy czy moze być jeden? We 1 bas z membraną bierną ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        napisz wiecej o swoich wymaganiach co do dzwieku

jakiej muzyki sluchasz?
        czym to chcesz napedzic? czy moze wzmacniacz dobierzesz do kolumn?
        w jakim pomieszczeniu to ma grac?
        Muzyka - rock, blues, jazz w utworach klasyki .
        Wzmacniacz dobiorę później. Ma to grać w pokoju 30m2. Mają to być moje docelowe kolumny - chyba wyłazi ze mnie audiofil. Ściana przednia 60mm, pozostałe ściany 30mm i oczywiście użebrowanie. Lakier czarny fortepianowy. Wykonanie obudowy w standardzie jak założyłem , będzie bardzo trudne - ale wiem jakie to są problemy.
        Tak przy okazji chciałem zaoferować swoją nieodpłatną pomoc przy wycinaniu elementów kolumn, łącznie z zacinaniem na 45st. Mam w domu maszynę , która zapewnia niezłą dokładność. Oferta dotyczy skrzynek prostopadłościennych. Czas mam tylko w weekendy.
        Pozdrawiam
        Myślę ,że można by tu dopasować konstrukcję Akustyka ILR3 . Pytanie czy ktoś tego słuchał ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
          ..... Zwrotnica - to zmartwienie na później. Załączam gabaryty Contrivy.
          Pozdrawiam
          Witam.
          Dobrze wiedzieć co i jak ze zwrotnicą wcześniej bo ścianka przednia jak i pochylenie całej konstrukcji jest z tym związane i nie koniecznie będzie to 6st.

Piszę ponieważ wiem z to z autopsji.

Pewnie wybierzesz jakieś fajne przetworniki i będzie to grało tak jak ma wyglądać.
          Koszta zwiększasz przez 2 niskotonowe :(.
          Napisałeś budżet min. 5tyś zł :) więc możesz całość na SS zrobić illuminatory? rewelatory? i jedno i drugie ? :p,
          może też warto rozważyć wszystko na serii Seas Excel.
          Opcji jest tak naprawdę sporo. Problem pewnie będzie z wcześniejszym odsłuchem takiej konstrukcji jaką wybierzesz bo zawsze będzie pytanie "a jak to zagra?"
          I to jest chyba jedyny argument, który spędza sen z powiek.
          Ja zaryzykowałem i śpię spokojnie.

Życzę powodzenia

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            5 tys na sam eprzetworniki czy gotowa konstrukcje ? No i podstawowa kwestia czy maja być dwa basy czy moze być jeden? We 1 bas z membraną bierną ?
            5000zł na same przetworniki. Na dole 2x220mm głośniki- bez MB.

Wieniu26 - ponieważ mają to być klony Contrivy , musi być 6st. Wiem , że z tego powodu może być problem ze zwrotnicą, dlatego chciałbym skorzystać z doświadczenia uczestników forum, żeby być pewnym , że taką zwrotnicę da się zrobić. Projekt będzie dosyć mocno rozciągnięty w czasie ze względu na pracochłonność - samo lakierowanie z polerowaniem to min. 1,5miesiąca. Dlatego chciałbym jak najszybciej ustalić czy da się odpowiedni zestaw głośników dobrać, żeby w ogóle zaczynać robić obudowy. Problem jak to zagra na pewno istnieje i trochę daje mi do myślenia. Proporcje Contrivy są idealne - czuje się potęgę i widać grację
            Pozdrawiam.

Skomentuj

Myślę ,że można by tu dopasować konstrukcję Akustyka ILR3 . Pytanie czy ktoś tego słuchał ?
              ja bym mu nie ufal bez odsluchow. juz kilka glosnych afer o blednie zaprojektowanych zwrotnicach bylo

teraz kolejne pytanie - co slyszales i co masz teraz?
              byles na audio show?

Skomentuj

Paweł S. - na audio show byłem wielokrotnie, ale w takich warunkach ciężko jest ocenić coś w miarę obiektywnie. Na pewno podobały mi się MBL - lubię szczegółowo brzmiące kolumny i niski nie męczący bas. 2 lata temu zrobiły na mnie wrażenie, niepozorne kolumny Audio Note. Obecnie mam kolumny na AKX - 2szt. na 18cm i 2szt. na 15cm, oraz suba na 10cali STX. Brzmienie tego zestawu nawet mi się podoba.
                Pozdrawiam

Skomentuj

Przeskok z STX na paczki za 5k...też bym tak chciał tylko kwestia nad którą bym się mocno i poważnie zastanowił (przynajmniej ja, nie wiem jak u Ciebie) czy byłbym godzien takich przetworników i czy potrafiłbym docenić ich klasę...

Skomentuj

Paweł S. - na audio show byłem wielokrotnie, ale w takich warunkach ciężko jest ocenić coś w miarę obiektywnie.
                    wbrew pozorom da sie tam sporo posluchac i dobrze ocenic
                    niech yoshi zaproponuje pewne polaczenia, a ty w tym roku skupisz sie na sluchaniu tych glosnikow
                    ocenisz co ci pasuje i wtedy sie wybierze

zgodnie z radami kolegow - najdrozszy powinien byc glosnik wysokotonowy, a najtanszy niskotonowy

---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post o 18:54 ----------

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                    czy byłbym godzien takich przetworników i czy potrafiłbym docenić ich klasę...
                    bedzie mial kilka lat na ich odkrywanie i poznawanie muzyki na nowo

Skomentuj

bedzie mial kilka lat na ich odkrywanie i poznawanie muzyki na nowo
                      No w sumie tak, z tym że ludzi podobno na wszystko patrzą przez pryzmat pierwszego wrażenia, a pierwsze wrażenie może nie być najlepsze. Ja chyba bym się załamał gdybym po wydaniu 5k odczuł tylko niewielki przeskok jakościowy, a tak pewnie na początku by było :)

Sam kiedyś pisałeś o tym gdy się na Vify przenosiłeś, że dopiero po ponownym podpięciu Kolumn Yoshiego doceniłeś ich klasę, dobrze pamiętam ? :)

Skomentuj

Sam kiedyś pisałeś o tym gdy się na Vify przenosiłeś, że dopiero po ponownym podpięciu Kolumn Yoshiego doceniłeś ich klasę, dobrze pamiętam ?
                        bardzo dobrze pamietasz
                        ostatnio "kolumny yoshiego" do mnie wrocily. w szoku bylem jak ja moglem tego sluchac?!

Skomentuj

ostatnio "kolumny yoshiego" do mnie wrocily. w szoku bylem jak ja moglem tego sluchac?!
                          Tak nie mów bo się Yoshi na Ciebie obrazi

Ehh ja się lepiej nie przyznaję do mojego "sprzętu" trzeba jak najszybciej zebrać kasę i to to wymienić

Skomentuj

Jakbyś posłuchał obecnych kolumn yoshiego to byś sie zastanawiał czemu słuychasz tych vif :P

5000zł na same przetworniki. Na dole 2x220mm głośniki- bez MB
                            Tak wiedziałem, że kolega sobie utrudni życie. W takiej sytuacji musisz szukać średniotonówki która ma ok 90dB efektywności przy 8R lub 87dB przy 4R (przy 1W a nie 2,8V lub 90dB przy 2.8V) bo inaczej nie skleisz tego z dwoma basami . W zasadzie całość rozbija się o dobór włąśnie tego głośnika, z resztą pójdzie łatwiej.
                            Dlatego od razu mozesz zapomnieć o magnezowych seasach excelach bo są zwyczajnie za ciche na taką konfigurację. Jedyny egzemplaż jaki moznaby ewentualnie brać pod uwagę do 4 ohmowy W16NX001 , http://seas.no/index.php?option=com_...d=66&Itemid=90 .

Drugi kandydat to ss illuminator 12MU/4731T00 , typowy średniak, bardzo dobra efektywność (dzięki 4 ohmom) , ogólnie głośniczek ciekawy i dobry. Przed chwilą schowałem go do pudełeczka bo odjeżdza do właściciela .

Kolejny do SS revelator 15M/4531K00 , również przyzwoita efektywność. Ch-ka ktroche pokiełbaszona ale jakoś sie powinno dać ogarnąć.

Z tańszych rozwiązań aurum cantus 130MK2 , bardzo dobry SPL , świetne brzmienie, jak za tę kase trudno o coś ciekawszego.

Na góre daj ss illumiator / model supreme lub elite , zależnie od tego jaki dobierzesz sredniak któaś z tych kopułek będzie odpowiedniejsza. A na basy to sobie policz ile Ci zostało kasy po kupnie średnich i góry i co można za to wybrać :P . Generalnie na dół polecałbym aluminiaki lub węglowe i niekoniecznie fektywne, raczej nisko schodzące.

Jak chcesz coś mniej "oklepanego" to moze coś z etonów.

Skomentuj

Jakbyś posłuchał obecnych kolumn yoshiego to byś sie zastanawiał czemu słuychasz tych vif :P
                              ja znam wady tych kolumn. ale jak zmieniac to na cos konkretnego. a to juz kosztuje :(

Tak wiedziałem, że kolega sobie utrudni życie. W takiej sytuacji musisz szukać średniotonówki która ma ok 90dB efektywności
                              skoro maja byc 2 woofery to nie lepiej wykozystac to i zostawic podbicie pare db na basie?

Skomentuj

Do tego swoje 3 gorsze dorzuci BS więc może to wszystko wyjdzie ok.

Skomentuj

Przeskok z STX na paczki za 5k...też bym tak chciał tylko kwestia nad którą bym się mocno i poważnie zastanowił (przynajmniej ja, nie wiem jak u Ciebie) czy byłbym godzien takich przetworników i czy potrafiłbym docenić ich klasę...
                                  Mam już swoje lata i niedługo faktycznie mogę już nie docenić ich klasy . Ale godzien to chyba jestem - ponad 40lat słucham muzyki, a zacząłem od Led Zeppelin 1.

Yoshi_80 - dzięki za podpowiedzi, widzę że dobranie głośników nie jest proste. Musze jeszcze dokładnie wyliczyć jakie objętości są do wykorzystania w obudowach.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

czy byłbym godzien takich przetworników i czy potrafiłbym docenić ich klasę...
                                    Skoro piszesz takie rzeczy, to znaczy że nie ma sensu wydawać kasy. Każdy przeciętny Kowalski będzie słyszał różnicę... A to, że znajdzie się jeden na sto, który tego nie doceni - to już jego problem. Nie mniej nie dyskutujmy w co drugim wątku o tym czy ktoś doceni czy nie, bo to nie ma sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Skoro piszesz takie rzeczy, to znaczy że nie ma sensu wydawać kasy. Każdy przeciętny Kowalski będzie słyszał różnicę... A to, że znajdzie się jeden na sto, który tego nie doceni - to już jego problem. Nie mniej nie dyskutujmy w co drugim wątku o tym czy ktoś doceni czy nie, bo to nie ma sensu.
                                      dolphin123 powiem Ci że to sa moje przypuszczenia, ponieważ nigdy nie słuchałem żadnych naprawdę dobrych kolumn. Wnioskuje to po tym, że często doświadczeni konstruktorzy mają problem z określeniem który przetwornik gra lepiej, a wybór to w większości przypadków kwestia gustu (mam na myśli podobne jakościowo drivery). Być może słyszałbym różnice, tym bardziej że Twoim zdaniem usłyszy ją przeciętny Kowalski. Więc nie ma co rozwijać tematu. Jak będę mieć okazję posłuchać czegoś lepszego to dam znać o swoich odczuciach

Skomentuj

Objętości jakimi dysponuje się w Contrivach są następujące: dla niskotonowców netto 34-35l, dla średniaka 9,5l. A oto co wstępnie wybrałem kierując się podpowiedziami Yoshiego i pojemnościami obudowy: tweeter D3004/662000, midrange 12MU/4731T00 , bas Seas CD22RN4X. Co o tym sądzicie?
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X