Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon Contrivy na tańszych głośnikach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
    Objętości jakimi dysponuje się w Contrivach są następujące: dla niskotonowców netto 34-35l, dla średniaka 9,5l. A oto co wstępnie wybrałem kierując się podpowiedziami Yoshiego i pojemnościami obudowy: tweeter D3004/662000, midrange 12MU/4731T00 , bas Seas CD22RN4X. Co o tym sądzicie?
    Pozdrawiam
    Moim zdaniem to jest chore dobierac głosniki do litrażu obudowy no ale...

IMO zmień bas na Scana Revelatora 8" i "wsio gra".

Skomentuj

ja bym jeszcze zmienił literkę D na R :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
        Moim zdaniem to jest chore dobierac głosniki do litrażu obudowy no ale...
        ...ale to jest maksymalny litraż na jaki można sobie pozwolić a głośników jest wiele, których zagra w tym litrażu :)

Skomentuj

Tyle ze jesli dobrze rozumiem to jest litraz na dwa 8 calowce, a jesli tak jest to bedzie kiepsko z zejsciem.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To się zgadza. Nie mniej wolałbym jeden ale lepszy jakościowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              To się zgadza. Nie mniej wolałbym jeden ale lepszy jakościowo.
              http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/22W8857T00.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                dla niskotonowców netto 34-35l
                dla jednego czy obu?

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Tyle ze jesli dobrze rozumiem to jest litraz na dwa 8 calowce, a jesli tak jest to bedzie kiepsko z zejsciem.
                glownie samochodowe glosniki by sie tam sprawdzily :/

Skomentuj

Zabierajac nawet sredniakowi bo op co mu 9,5L jak ma być max 15 cm to starczy ok 5L , zostaje 40L, jak to ma byc na dwa 22cm woofery to za mało. Myslę, ze z takim podejściem do tematu projekt nie ma szans powodzenia. Dlatego od razu pisałem woofer + membrana bierana i wszystko pasuje. Masz dwie membrany na froncie , masz odpowiedni litraż dla 1 głośnika.

Skomentuj

Taka duża obudowa to daje dobre ponad 100litrów. Więc jest czym dzielić :)

Skomentuj

Nie na temat...
                      Kolega daleko z Sieradza nie ma, może wpaść w sobotę na odsłuchy mojego 3-way (Morel ET338, Seas Excel W12CY001, Seas L22RN4XP) oraz drugiego zestawu (Wavecor TW30 WA10, Aurum Cantus AC130Mk2, Usher 8955a). Jak dobrze pójdzie to będzie jeszcze można posłuchać zestawu na Usherze T9950, Founteku FW146 i Seasie L22 RNXP.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi co z tych odsłuchów jak kolega MUSI mieć dwa basy a wszystkie te konstrukcje mają tylko jeden bas wiec nie nadają sie do tej konstrukcji :flapper:

Skomentuj

do tak malej obudowy widze tylko glosniki przeznaczone raczej do samochodu. a te niestety beda odstawaly jakoscia :/
                          nawet MDS08 w takiej obudowie szalu nie zrobia :/

a obudowa zamknieta w domu jakos mnie nie przekonuje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            a obudowa zamknieta w domu jakos mnie nie przekonuje
                            bo?
                            Ja wolałbym jeden porządny woofer właśnie w OZ :)

Skomentuj

A co gdyby trafić na taki woofer który jest dobry i w OZ i w BR? Dać wtedy dwa na kolumnę/ jeden w mniejszym litrażu w zamkniętej a drugi w większej komorze w BR. Próbował ktoś czegoś takiego? Czy takie zestawienie mogłoby być w jakiś sposób niekorzystne?

Skomentuj

A co gdyby trafić na taki woofer który jest dobry i w OZ i w BR?
                                Czyli potrzeba woofera z niskim Qts i VAS, który w BR nie potrzebuje milionów litrów a w stosunkowo mniejszej OZ (W porównaniu do BR) również zagra.

Skomentuj

Dolphin, wez jakis samochodowy glosnik 8" ktory gra w zamknietej i wlacz go w domu. Jakos nie przekonuja mnie te osiagi :/

Wiekszy lepszy glosnik owszem. Ale nie 8" :/

Skomentuj

A może Vifa NE225W, z tym że rezonans własny na 32hz...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      Dolphin, wez jakis samochodowy glosnik 8" ktory gra w zamknietej i wlacz go w domu. Jakos nie przekonuja mnie te osiagi :/
                                      Nie, no samochodowy ok... :) MDS08 nie pograł w domu za bardzo w 17L OZ. Chodziło mi o typowo domowy głośnik.

Skomentuj

Mds08 nawet w samochodzie nie gra w zamknietej

Skomentuj

To chyba mamy inne MDSy. W 17litrach gra bardzo fajnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X