Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny stx DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny stx DIY

Witam. Parę dni temu wpadł mi do głowy pomysł zrobienia sobie kolumn DIY. Przetworniki jakie wybrałem to: (linki poniżej). Kolumna wyglądałaby jak Tonsil zeus. Kolumna miała by oczywiście 2 głośniki basowe i jeden driver(mowa o 2 kolumnach). Litraż jaki wybrałem to 110l, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Zwrotnice zrobi mi koleś ma zamówienie więc to nie problem. Za napęd posłuży ADS pa 900. Jeśli macie jakieś sugestie to piszcie. Pozdrawiam.

(Basowy)http://www.stx.pl/w-stx-12-2-500-8-f-s-mc.html
    (Driver)http://www.stx.pl/cd-stx-1-1-4-500-8-f-t-ti.html

Może to zagrać (jeśli ten kolega zna się na zwrotnicach), ale od razu proponuję D-800, cena tylko 20zł a głośnik znacznie lepszy (niżej można go uciąć).

Skomentuj

Masz racje już lepiej dołożyć na początku niż potem zmieniać. Co do strojenia to myślałem o okolicach 35-40 hz.

Skomentuj

Trochę nisko jak na taki typ kolumn. Proponuję 40-45Hz.

Skomentuj

Te 2 STX ogarniają spokojnie 30Hz w budzie 140L. Kwestia tylko tego czy chcesz niski bas czy większy kick, kolumny do głosnego grania w domu czy z przeznaczeniem na mały plener?
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Bardziej preferuje kick, a kolumny to tak różnie bo i do domu i na jakieś małe imprezki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              kolumny do głosnego grania w domu czy z przeznaczeniem na mały plener?
              Nie przesadzajmy z tymi "małymi plenerami" bo to złe określenie.
              Te kolumny od samego początku są do "głośniejszego grania", a gdzie nimi będzie grał to już nie ważne, po prostu będą głośniejsze i mocniejsze od prawie każdych domowych kolumn, dzięki temu będą się nadawać na domowe imprezy, a nawet na działkowe potupajki, i tyle, nic więcej.

Głośniej i lepiej od tego zagra zestaw 2.2 składający się z nadstawek 12"+driver i do tego 2 suby na 1x15", tyle że jak wiemy, do takiego zestawu potrzebne by były dwie końcówki mocy,crossover i mikser.
              Dlatego takie kolumny jak chce zrobić autor tematu, są chyba najlepszą opcją pod jeden wzmacniacz.

Skomentuj

To pytanie zadałem aby zaproponować optymalne strojenie.

Skomentuj

Jak na plener to napewno odpuściłbym dobijanie do 30hz. Przy tak małej powierzchni membran liczy się każdy decybel i strojenie które proponuje marian jest lepszym wyborem.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Trochę nisko jak na taki typ kolumn. Proponuję 40-45Hz.
                    Ja tam Philipsa AD12100 puściłem na 37 Hz w BR i gra "dobrze" - tj. zrozumiale (jak porównasz TS'y, to będziesz wiedział dlaczego o tym piszę)

[edit] TS'y TS'ami, ale wykres faktycznie jakoś nietęgo... To ja już nie kumam skąd takie wartości

dzięki temu będą się nadawać na domowe imprezy, a nawet na działkowe potupajki, i tyle, nic więcej.
                    300W x 2 na domowe imprezy??? To chyba, że kolega ma za dużo kasy na szyby w oknach. Moim skromnym zdaniem, przy dobrym wzmaku to i w plenerze zagra dobrze. Wprawdzie może 12 cali basem nie zmiecie, ale hałasu narobi.
                    Last edited by krzych.s; 10.06.2013, 22:25.

Skomentuj

Kiedyś nawet SW pisał, że właśnie dwa te gdny 12" + driver d800 i taki zestaw zagra "młodzieżowo", a skoro tak napisał to tak zagra, bo sam skonstruował te głośniki. Czasem słucham tych gdnów u kolegi w domu w subie pasywnym 100 litrów strojenie 35hz i te głośniki do subwoofera średnio się nadają, ponieważ niskie zejścia słabo słychać, ale głośniki mają jedną wielką zaletę która bardzo mi się podoba, a jest to bardzo szybki i potężny kick dosłownie walący po klacie. Śmiało mogę stwierdzić, że kolumna stu litrowa z 2x gdn 12 2 500 8fs mc + d800ti dosłownie zmiażdży zeusy tonsila. Mam tonsila 30/120/1 z zeusów i mam porównanie do tego stxa i jeśli chodzi o barwę dźwięku, to lepszy wg mnie tonsil, ale jak trzeba przywalić porządnie z dużym kopem to ten tonsil nie istnieje przy tym gdnie. 4 takie gdny i można kruszyć mury. Porozmawiaj z Lusztim może pomoże Ci w sprawie zwrotnic do takich kolumn.

Skomentuj

Niski bas jest w budzie trochę większej niż 100L na 2 garnki, znacząco spada wytrzymałośc mocowa ale 30Hz ze znośnym spadkiem jest do ogarnięcia, bawiłem się tymi głośnikami w takim układzie, 12.2.500 praktycznie wyparły 30/120 przy budowie takich kolumn, a i dobre 3 way można na nich ogarnąć.

Może kiedys opublikuje projekty jak je opisze.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
                          300W x 2 na domowe imprezy??? To chyba, że kolega ma za dużo kasy na szyby w oknach
                          Nie myl watów z natężeniem dźwięku.
                          Miałem znacznie więcej niż 2x 300W w pokoju 10mk i nic się nie stało, więc nie opowiadaj bajek :)

Skomentuj

Czyli jak, zostać przy tych 110l? czy może zbudować bude 120l i wyłożyć tylną ściankę styropianem w celu zmniejszenia objętości.

Skomentuj

Zainteresował mnie twój pomysł na kolumny. Jak już będziesz miał zwrotnice to doręcz tu ich schemat był bym wdzięczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Xender Zobacz posta
                                Bardziej preferuje kick, a kolumny to tak różnie bo i do domu i na jakieś małe imprezki.
                                Rób 120L ze strojeniem w okolicach 38Hz.
                                W domu zrobią sieczkę a i na małej sali przy okazji jakiejś 18stki zrobią robotę.

Skomentuj

Miałem znacznie więcej niż 2x 300W w pokoju 10mk i nic się nie stało, więc nie opowiadaj bajek
                                  Ej no, bez przesady - to będzie razem cztery głośniki 300 Watt. Ja rozumiem, że producenci kłamią, załóżmy że toto gra o połowę gorzej, ale i tak ciśnienie w dużym pomieszczeniu zrobić powinno umieć (z szybami oczywiście żart, ale ja bym nie chciał się znajdować w takim pokoju przy potencjometrze mocy na maximum ich możliwości - cenię sobie uszy). A plener to i tak plener - co byś nie wystawił to i tak zje, nawet jak będzie pincet głośników i milion watt na stronę. Kwestia tylko czy to ma poruszać klatą, czy zwyczajnie zagłuszać rozmowy w plenerze - myślę, że to drugie spokojnie, a to pierwsze jest nieosiągalne bez kilku paczek ewidentnie estradowych i to nie byle jakich.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                  Rób 120L ze strojeniem w okolicach 38Hz.
                                  W domu zrobią sieczkę a i na małej sali przy okazji jakiejś 18stki zrobią robotę.
                                  Popieram.

PS. Jak tak sobie pooglądałem głośniki 12 cali to wyszło mi, że te STXy są naprawdę niezłym wyborem, aż się zastanawiam, czy sobie kiedyś takich nie pierdyknę . Tylko nie po dwa, a po jednym, bo chciałbym w miarę małe (a i tak będę robił 4 kolumny, więc wyjdzie na to samo, heheh )

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
                                    Miałem znacznie więcej niż 2x 300W w pokoju 10mk i nic się nie stało, więc nie opowiadaj bajek
                                    Koledze chodziło o to, że od mocy ważniejsza jest skuteczność.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                      92 to mało? Ja nieco zielony z obliczeń jestem, ale nie widziałem jeszcze takich cudów, żeby kolumny 300W z dwoma drajwerami były słabe :) Przepraszam, że nadal ciągnę temat, ale mnie to bardzo interesuje - zarówno z powodu, że być może mam trochę racji, jak też jeśli całkowicie się mylę (a może wtedy nawet bardziej, bo czegoś się dowiem - jak na razie nie wiem).

Czyli jakby np. mieć 150W 96dB byłoby lepiej? 200W 96? Jak to rozumieć? (bo dotychczas zakładałem "na czuja" że między 92 a 96 różnica nie będzie większa niż 10
                                      [Edit] - ok, pogooglałem - coś tam wiem. Ale nadal nie jestem pewien, bo pomiar z odl. jednego metra i 1 kHz, czyli trochę od czapy. Pytanie jak to sie rozkłada na odległość oraz w charakterystyce gdzie zwykle 1 kHz jest bardzo głośno...

A zupełnie swoją drogą - są jakieś lepsze 12"?
                                      Last edited by krzych.s; 11.06.2013, 22:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                        W kwestii basu pewne granice i tak są nie przekraczalne więc moc jest równie istotna

Skomentuj

Czaruję...
                                        X