Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Usher 9950T20 + 8948A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory Usher 9950T20 + 8948A

Witam

czy jest ktoś w stanie mi zaprojektować obudowy do 9950T20 + 8948A ?

W planach monitory z mdf 18mm wzor klasyczne proste .

pozdrawiam Rafał :)

Przeszukaj forum. Na tym wooferze jest pare konstrukcji :)
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...er-usher-8955)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wiem rozmawiałem z Adamem ale on akurat nie ma projektu tych monitorów :( bo własnie takie bym chetnie zrobił .

Skomentuj

Ale jaki problem dobrać sobie wymiary i policzyć litraż :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Ale jaki problem dobrać sobie wymiary i policzyć litraż :???:
            I właśnie nie rozumiem dlaczego kolega się przejmuje obudową, a co z zwrotnicą do nich?

Skomentuj

http://pawel.lutuje.se/usher%20monitor.PDF
              moze byc?

Skomentuj

dzieki paweł ta skrzynka ma niecałe 14L ? Jak bym ja wydłuzył o 3 cm to bedzie 15L z tego co mi mowił Adam on miał taki litraż.

A o zwrotke nie mam sie co martwic mam kogos kto to ogranie jak trzeba

Skomentuj

odejmij głośniki, zwrotnice, zrobi się koło 12 litrów, trochę mało:-) mój litraż to po odjęciu glosnikow i zwrotek koło 16 litrów:-) Zrób je ciut wyższe i głębsze i przelicz sobie litraż;-) Inny kolega dał im 20 litrów i też nie narzeka;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                    odejmij głośniki, zwrotnice, zrobi się koło 12 litrów
                    Po co się bawić w przeliczanie tych wszystkich elementów, jak i tak wytłumienie zmieni wszystko?
                    Gdybym tak robił, nigdy bym nie uzyskał 15L w moich monitorach http://diyaudio.pl/showthread.php/21...er-Audio-Heban

...nie mówiąc już o strojeniu które pokaże program. Po złożeniu takiej "obliczanej" obudowy i włożeniu wytłumienia, jest wręcz niemożliwe aby strojenie z programu zgadzało się ze stanem faktycznym.

Skomentuj

No to dziwne chyba marian nie jest, że się to liczy... :) Druga sprawa, że w mniejszej budzie niż 17litrów to dla mnie się taki 18cm woofer marnuje totalnie. 18tka to zawsze będzie kompromis na basie, ale jak ograniczymy jej jeszcze litraż do niewielkiego monitorka to po co się pchać w taki głośnik..?:/

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Druga sprawa, że w mniejszej budzie niż 17litrów to dla mnie się taki 18cm woofer marnuje totalnie
                        Powiedz to wszystkim producentom takich monitorów :)

Skomentuj

ale jak ograniczymy jej jeszcze litraż do niewielkiego monitorka to po co się pchać w taki głośnik..?
                          Większa skuteczność i moc :) I to tyle.

Skomentuj

Nie muszę, bo wiem, że w 17-20litrach zagra ten głośnik zwyczajnie lepiej. Tyle, że stylistycznie problemem jest upchanie tego w monitor. Z resztą to nie pierwszy przypadek tego typu.. :)

---------- Post dodany o 11:47 ---------- Poprzedni post o 11:46 ----------

Większa skuteczność i moc I to tyle.
                            ok, ale zawsze kosztem czegoś.. :) A tą skuteczność nadrobię na wzmaku.

Skomentuj

ok, ale zawsze kosztem czegoś..
                              Nie da się ukryć.

A tą skuteczność nadrobię na wzmaku.
                              Gorzej jak komuś zależy zwyczajnie na maksymalnej głośności, bo ma np. duży salon albo taki kaprys. Wtedy wzmakiem tego nie przeskoczysz :)

Aa i jeszcze jedno, 7 cali będzie miało już wyraźnie niższe zniekształcenia na basie niż 5,5 cala.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                Aa i jeszcze jedno, 7 cali będzie miało już wyraźnie niższe zniekształcenia na basie niż 5,5 cala.
                                Zgadza się. Pod warunkiem, że to zejście z niego wydobędziemy a nie będziemy mu dołu tłumić małym litrażem. :)

Skomentuj

i teraz sie zastanawim czy nie lepiej bedzie zrobic podłogówki bo w planach nie bedzie suba .

A ogulnie zadrza sie słuchac głosno rocka :biggrin: .

Ogulnie w tych sprawach jestem i nigdy nie słuchałem TL , czy lepszym wyborem bedzie BR czy TL do rocka ?

Skomentuj

Jeśli będzie dobrze zaprojektowana to TL.

Skomentuj

18tka to zawsze będzie kompromis na basie, ale jak ograniczymy jej jeszcze litraż do niewielkiego monitorka to po co się pchać w taki głośnik..?:/
                                      18-stka na basie zawsze będzie lepsza od 15-stki, w jakiej budzie by ta 15-stka nie siedziała...
                                      Te Ushery grają w małych litrażach, a twierdzenie że "zagra lepiej w większej obudowie" jest bardzo ogólnikowe, ponieważ każdy głośnik zagra lepiej w większej... ale za to nie każdy zagra dobrze w mniejszej, te Ushery akurat to potrafią.

---------- Post dodany o 12:14 ---------- Poprzedni post o 12:12 ----------

Jeśli będzie dobrze zaprojektowana to TL.
                                      Nie zgodzę się z tym... po za tym, na forum już było to omawiane.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Nie zgodzę się z tym... po za tym, na forum już było to omawiane.
                                        Dlatego też mały monitor Ci wystarcza :) Ja miałem 3TLki i zawsze głośnik miał duzo lepsze warunki pracy niz w br, zarówno na średnicy jak i przede wszystkim na basie, jego kontroli i zejściu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X