Litraż zawsze możesz zmniejszyć w razie potrzeby. W drugą stronę jest gorzej. Wymiary frontu dobierz do projektu zwrotnicy przy którym została opracowana...
zwrotke bede miał robiona juz po wykonaniu obudowy odaje do znajomego na strojenie wiec obecnie potrzebuje jedynie porojet obudowy zebym mogł ja sobie klepnać :p
Dlatego też mały monitor Ci wystarcza :) Ja miałem 3TLki i zawsze głośnik miał duzo lepsze warunki pracy niz w br, zarówno na średnicy jak i przede wszystkim na basie, jego kontroli i zejściu.
Gdzie napisałem że mały monitor mi wystarcza? :) Ten projekt o którym pisałem w naszym dziale mi by styknął, i to jest minimum.
A ja zrobiłem już 5 projektów TL, i to że "lepiej gra" TL-ka na basie to wiadomo, ale nie rozumiem co ma piernik do wiatraka? kuman się pyta czy TL-ka dobrze zagra w muzyce metalowej a nie która obudowa jest lepsza :)
I moje zdanie jest takie że TL-ka brzmieniowo nie nadaje się do metalu, a dobrze wiesz że mam porównanie robiąc koncerty metalowe.
A ja zrobiłem już 5 projektów TL, i to że "lepiej gra" TL-ka na basie to wiadomo, ale nie rozumiem co ma piernik do wiatraka? kuman się pyta czy TL-ka dobrze zagra w muzyce metalowej a nie która obudowa jest lepsza
I moje zdanie jest takie że TL-ka brzmieniowo nie nadaje się do metalu, a dobrze wiesz że mam porównanie robiąc koncerty metalowe.
Ogulnie w tych sprawach jestem i nigdy nie słuchałem TL , czy lepszym wyborem bedzie BR czy TL do rocka ?
Tyle, że Ty marian nie do końca kontrolujesz swoje TLki i nie widzisz co się dzieje na pomiarach. Wydaje mi się, że Twoje projekty TLek są po prostu trochę przerośnięte i dlatego piszesz, że do metalu to się nie nadaje. Ja jestem trochę innego zdania. Można zrobić TLkę aby grzmiała, ale można też jednocześnie jej szybkość zachować aby w metalu się nie gubiła. Tylko, że trzeba zbudować kilka wersji i pomierzyć aby mieć punkt odniesienia zachodzących zjawisk. Co innego jest robienie TLki do suba a inaczej do kolumn. Trzeba przy tym sporo pracy, ale efekt końcowy będzie wg mnie lepszy niż w br.
Skoro mówisz o projektowaniu i strojeniu TL-ki, że moje są nie do końca "dobre", to niech kolega poczyta o TL-kach Dabyla, tam jest opisane czego w TL-kach brakuje i czym to się objawia.
Te opisywane minusy TL-ki są właśnie przyczyną, dlaczego nie polecam jej do mocnego rocka i metalu... i niech nikt tego nie pomyli z Dire Straits
Skoro mówisz o projektowaniu i strojeniu TL-ki, że moje są nie do końca "dobre", to niech kolega poczyta o TL-kach Dabyla, tam jest opisane czego w TL-kach brakuje i czym to się objawia.
Źle to odbierasz. Po prostu są źle zaprojektowane pod ten rodzaj muzyki, ale nie możesz od razu pisać że nie TLki nie nadają się przy tej muzie.
Właśnie TLka dabyla jest najlepszym przykładem o którym piszesz. I tu zupełnie się z tym zgadzam. :) Grzmi, ale brakuje jej wykopu, który w metalu po prostu musi być.
Przy rocku jeszcze radzi sobie to dobrze, ale przy natłoku perkusji i przy szybszej muzyce brakuje akcentowania dołu.
Te opisywane minusy TL-ki są właśnie przyczyną, dlaczego nie polecam jej do mocnego rocka i metalu... i niech nikt tego nie pomyli z Dire Straits
Dire Straits i ciężki rock, metal to trochę sprzeczne informacje.. :)
Nie mniej 2TLki, które zaprojektował mi Pogromca, te wyglądały zupełnie inaczej. Nie wyciągały dołu a bardziej skupione były na dynamice. Jednocześnie dołu miały więcej niż BR (gabarytowo większy) i przy tym lepiej kontrolowany.
Po prostu nie zniechęcałbym TLek do ciężkiego rocka czy metalu - nie mniej trzeba mieć pojęcie i dać sobie czas, aby nie wtopić.
...nie mówiąc już o strojeniu które pokaże program. Po złożeniu takiej "obliczanej" obudowy i włożeniu wytłumienia, jest wręcz niemożliwe aby strojenie z programu zgadzało się ze stanem faktycznym.
Popatrz Marian a u mnie sie zgadza :)
Co do 1Hz
Właśnie na tym samym wooferze :)
---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post o 21:30 ----------
U mnie sa w monitorach
Maja 17L ale grają raczej kulturalnie
Nie można powiedziec, ze powalaja basem
Jak ktos chce/potrzebuje go wiecej to niestety musi mu dac wiecej niż 20L
Wtedy pokaże co potrafi
---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 21:33 ----------
Możesz zwiększyć głębokość tych monitorów do wartości równej wysokości i nadal bedą ładnie wyglądać
Powinny miec wtedy w granicach 17L
Nie to zebym bronil TL ale nie popadajmy w skrajnosci :) moze zacytuje co napisal Troels na temat swoich TL :
"The quality of the bass from the Audio Technology 10" sandwich bass driver in this transmission line cabinet is the best I've ever heard from a medium-sensitivity bass driver. Articulate, precise and responsive - and even so at low levels!"
Spieprzyc mozna kazda obudowe, nawet z super glosnikiem. Czy to bedzie BR, TL czy OZ kazda moze grac kiepsko jak sie ja niewlasciwie wykorzysta.
A powiedz mi jak tego dokonałeś? bo zestrojenie obudowy co do 1Hz na ucho jest nie możliwe, a o mierzeniu kolumn nie było mowy.
Np. masz obudowę 10L, która po odliczeniu wszystkiego wychodzi np. 8L, i tak wpisujesz w program. Obliczasz strojenie na np. 40Hz... i powiedz mi, jakim cudem po włożeniu wytłumienia wychodzi takie samo strojenie?
Mając sprzęt pomiarowy jesteśmy w stanie tak zrobić, ale na ucho ni ciula :)
No wyszło na to że głośnik się marnuje jak jest w małej obudowie (a kto by chciał mieć monitory 30L na głośniku 6"?)...
Choć moim zdaniem tak nie jest, ponieważ przed zakupem głośnika narzucamy sobie to co chcemy uzyskać w efekcie końcowym, a nie robić tak aby "wydobyć z danego głośnika to co najlepsze".
Myśląc tak, małe konstrukcje na 8" głośniku były by bez sensu, bo przecież "w większej obudowie ten głośnik lepiej zagra".
No wyszło na to że głośnik się marnuje jak jest w małej obudowie (a kto by chciał mieć monitory 30L na głośniku 6"?)...
Choć moim zdaniem tak nie jest, ponieważ przed zakupem głośnika narzucamy sobie to co chcemy uzyskać w efekcie końcowym, a nie robić tak aby "wydobyć z danego głośnika to co najlepsze".
Myśląc tak, małe konstrukcje na 8" głośniku były by bez sensu, bo przecież "w większej obudowie ten głośnik lepiej zagra".
Na poczatku zastanawiałem sie na podłogówkami (w pierwotnym zalozeniu) ale potem jakos temat sie przenius na monitory ze wzgledu na troche nizsze koszty wykonania . Jednak beda podłogówki a co
Skomentuj