Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały Szerokopasmowy do PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały Szerokopasmowy do PC

Witam chciałbym wykonać fajne małe kolumienki na jakimś szerokopasmowcu do odważania muzyki z PC. Mam niewielkie biurko wiec wymiary obudowy są istotne. Myślałem już o głośnikach Tang Band, Dayton lub Fostex (3-4")jednak nie znalazłem dopracowanego projektu który by mi odpowiadał. Kolumienki zasilane były by końcówka Gainclone którą kiedyś wykonałem. Budżet jakim dysponuje to 500zł Byłbym wdzięczny za wskazanie jakiś fajnych projektów.
    Pozdrawiam

Hi-vi b3n czy jakos tak. U zapha masz projekt. Fajny glosniczek

Skomentuj

Za 5 stów poszedłbym w 2 drogi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Za 5 stów poszedłbym w 2 drogi
        A ja bym szedl w Daytona rs100 ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          A ja bym szedl w Daytona rs100 ;]
          Zawsze mi się podobał ale trochę się poupieram że w zastosowaniach komputerowych lepiej sprawdzą się małe 2 drogi

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Zawsze mi się podobał ale trochę się poupieram że w zastosowaniach komputerowych lepiej sprawdzą się małe 2 drogi
            Też uważam ze w takim budżecie to 2way

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 22:20 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            A ja bym szedl w Daytona rs100
            A ja w tytanowego TB ;]

Skomentuj

A co to za dwie drogi bedzie na glosnikach za stowke od sztuki? Stx? Do komputerka wiele nie trzeba, ale monitorki na Daytonie wg beda jeszcze ladniejsze niz 2way.

Skomentuj

Generalnie to można uszyć coś na tanim seasie na górze nawet :)

Skomentuj

A może Fountek FR135EX?

Skomentuj

Ja w tych pieniądzach pobawił bym się w COAX'a DIY... zawsze to coś nowego.

Skomentuj

Paweł S - Projekcik fajny już go kiedyś widziałem, chętnie bym go wykonał lecz problemem może być zakup Drivera. Chyba że ktoś planuje zakupy w parts-express
                      Pogromca - Dayton rs100 jest jeden z moich faworytów ale też oklepany przetwornik jak TB

Fountek FR135EX też bardzo fajny. A co myślicie o Fostex FE127eN tylko nie wiem gdzie go dostać ! lub FOSTEX FE83En ? mam na niego dużą ochotę dobre parametry dostępny w Polsce koszt to 179zł za szt. Ładnie wyglądający i chyba mało popularny i zaprojektować do niego np taką obudowę

http://p10hifi.net/tlinespeakers/FAL...en-0v9-map.pdf

http://p10hifi.net/tlinespeakers/FAL...icroFonken.jpg

Generalnie Projekt ten ma być odskocznią od elektroniki którą robię po prostu mam ochotę zrobić małe paczunie które będą ładnie i zgrabnie wyglądały a przy okazji możemy wspólnie pogłówkować za moje pieniądze i zrobić fajny projekcik na mało popularnym u nas przetworniku który będzie wart kopiowania :)

PS fajnie jeżeli udało by się zrobić coś bez korekcji
                      Last edited by DJGienek; 26.06.2013, 11:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez DJGienek Zobacz posta
                        FOSTEX FE83En
                        mało popularny ? dobre parametry - coś ty. Dostępny w polsce ? - gdzie?. Moim zdaniem nie nadaje się na małe kolumienki do PC (osobiści uważam że musi grac na jednej płaszczyźnie z "większym kolegą" )

PS fajnie jeżeli udało by się zrobić coś bez korekcji
                        No to Fountek FR135EX odpada; DA RS100 w sumie też...

PS FR135EX jest łatwo dostępny w Polsce ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          No to Fountek FR135EX odpada; DA RS100 w sumie też...

PS FR135EX jest łatwo dostępny w Polsce ?
                          PS FR135EX i FOSTEX FE83En kupisz w poweraudio.pl lecz Fountek potrzebuje 12 litrów a ja chciałbym się zmieścić w oko 5-6l

Inaczej mówiąc zależy mi na dopracowanym projekcie o ile z obliczeniem paczki sobie poradzę to z korekcją jakoś niebardzo.
                          Last edited by DJGienek; 26.06.2013, 15:49.

Skomentuj

Inaczej mówiąc zależy mi na dopracowanym projekcie o ile z obliczeniem paczki sobie poradzę to z korekcją jakoś niebardzo.
                            http://www.madisound.com/pdf/FR135EX-Encl.pdf

wielkie to wszystko.... ale takie prawa fizyki, żeby było jak najwięcej basu to musi być ruszone jak najwięcej powietrza...

BTW: moja filozofia jeśli chodzi o "mini" zestawy do PC to 1. dążenie do F3 ~80Hz w kwestii monitorów + sub lub 2. możliwie jak najmniejsze budki aktywne(...) - To mój pogląd.

Skomentuj

ir0nhide wiem o co Ci chodzi... masz rację i dziękuję Ci za pomoc już widziałem ten projekt i przeglądam mnóstwo innych. znowu nie zależy mi aż tak na basie bo od dobrego słuchania mam system główny.

Ale spodobał mi się właśnie ten projekt http://p10hifi.net/tlinespeakers/FAL...icroFonken.jpg tylko gdzie dostać taki przetwornik Fostex FE127eN

lub wykonać clona http://www.6moons.com/audioreviews/ancient8/2.html tylko czy są dostepne jakieś informacje w sieci ?

Skomentuj

lub wykonać clona http://www.6moons.com/audioreviews/ancient8/2.html tylko czy są dostepne jakieś informacje w sieci ?
                                A co tu klonować?:) Pomiary trzeba zrobić, RLC założyć, zbudować malutki wzmacniacz i po krzyku :)

Mam w sumie jeszcze jeden panelik z korekcją niskich i wysokich, może nie trzeba byłoby robić RLC - trzeba posłuchać.
                                Jak chcesz możesz go wziąć ode mnie.
                                http://obrazki.elektroda.pl/9498439100_1353964023.jpg

Skomentuj

Co do klona to czytałem że te kolumienki są wyposażone w układ który "nadrabia" za głośnik niwelując jego niedoskonałości. Jedynie dziwi mnie że w środku jest któryś z układów TDA....

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    A co tu klonować? Pomiary trzeba zrobić, RLC założyć, zbudować malutki wzmacniacz i po krzyku
                                    Masz racje tylko nie mam takiego zaplecza które mi na to pozwoliło chyba że moglibyśmy się jakoś dogadać w sprawie pomocy z projektem :)

Skomentuj

nie zależy mi aż tak na basie
                                      Całkiem niedawno jak rozmyślałem nad takim samym tematem jak ty , to dużo tańczył mi w głowie tytanowy TB - http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-848

Rozumiem ze może nie zależeć na basie, ale zestaw za 5 stów to dobrze jak by coś tam już popierdywał (...)

gdzie dostać taki przetwornik Fostex FE127eN
                                      tylko takie coś znalazłem: http://www.madisoundspeakerstore.com...-sigma-series/
                                      Ostatnio widziałem na allegro pełno różnych fostexów, poszukam może mam w zakładkach jeszcze linki

Visaton spłodził przecież od groma FR; zaglądnij tez i tam

Skomentuj

Fostex to kiepski pomysl, basu nie bedzie z tego po prostu wcale. To fajne glosniki ale do innych zastosowan. Z reszta jaki by nie wybrac glosnik, to i tak trzeba filtrowanie zrobic.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X