Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam 2 wooferki i brak pomysłu na nie ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam 2 wooferki i brak pomysłu na nie ...

Witam jak w temacie. Kupiłem system 3way do auta z demo car gdzie były 2 woofery zmostkowane a ja użyłem tylko po jednym na stronę, wiec 2 szt. hertz hv165l mam i szkoda by nic znimi nie zrobić.

Chce ich użyć do pokoju komputerowego gdzie mam własno ręcznie wykonany dac i końcówkę opartą na klonie MX100 ( 4 tranzystory bipolarne toshiba)

załączam charakterystykę wooferka niestety nie mam do nich parametrów z pomiarów ale coś tam z netu. Widać trochę z niej ze średnie tony to nie jest to co te szesnastki lubią ale w połączeniu z nisko pracującą kopułka i cięciu 1.2kHz lub nawet szerokopasmową mała membraną można by zrobić coś ciekawego i przyciąć na 500 Hz

Ważne kryteria:

Małe paczki
    pokój 2.5x5m

Czekam na wasze inspiracje.
    Załączone pliki

Wydaje mi się, że szkoda pchać się w 2-way w głośniki samochodowe o takich parametrach, które są dedykowane do 3-way.
    Trudno będzie dobrać do nich mały 4 Ohm szerokopasmowiec o tak wysokiej efektywności, nie mówiąc już o jakimś wysokotonowym - może jakiś tubowy estradowy zniósłby tak niski podział.

Jeżeli sam chcesz zrobić zestaw do komputera, lepiej sprzedaj je i kup albo dobrej klasy szerokopasmówki do satelitek + subwoofer aktywny lub głośniki do klasycznego 2-way, jeżeli nie zależy Ci na mega basie.
    Jeżeli określisz precyzyjniej swoje wymagania odnośnie max litrażu, przeznaczenia zestawu i swoich preferencji brzmieniowych, to albo coś się znajdzie w konstrukcjach gotowych lub pomożemy w doborze przetworników do nowego projektu.
    Natomiast jeżeli nie chcesz bawić się diy, to podejrzewam, że za sprzedane Hertze kupisz juz coś całkiem przyzwoitego na rynku wtórnym, jeżeli zestaw nie ma mieć aspiracji do Hi End.

Skomentuj

Jeśli koniecznie chcesz cos zbudować na tym głośniku to pomyśl nad Visatonem TW70 z podziałem w okolicy 2000Hz tylko wtedy filtr 18db/oct i ostrożnie z mocą.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        Jeśli koniecznie chcesz cos zbudować na tym głośniku to pomyśl nad Visatonem TW70 z podziałem w okolicy 2000Hz tylko wtedy filtr 18db/oct i ostrożnie z mocą.
        Tylko jak poradzi sobie z różnicą efektywności przy 8 Ohm (90dB) dla TW70 i z wycofaną średnicą?

Skomentuj

Idealna konstrukcja to to nie będzie, podałem tego Visatona jak chyba najlepsze rozwiązanie do tego głośnika.
          Ogólnie to też jestem za sprzedaniem go i zbudowaniu czegoś na STX'ach
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Albo może zbudować coś na szerokopasmówce z niskim podziałem (np 300Hz) i puścić to w bi ampingu. Wtedy odpada problem efektywności Miałem do testów w domu HV165 w ok11L obudowie zamkniętej i ładnie sobie radził

Skomentuj

Ten visaton sie w tym wypadku nie sprawdzi
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tzn jak wysokiej efektywnosci? przeciez na dzien dobry straci efektywnosc na baffle step, pewnie z 5-6db. To juz chyba nie trudno znalesc szerokopasmowca z efektywnoscia okolo 84-85db?

Skomentuj

ja bym zrobil cos takiego:
                  http://www.visaton.com/en/bauvorschl...ght/index.html

tylko uzyl FRS8M i Twojego woofera.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Tzn jak wysokiej efektywnosci? przeciez na dzien dobry straci efektywnosc na baffle step, pewnie z 5-6db. To juz chyba nie trudno znalesc szerokopasmowca z efektywnoscia okolo 84-85db?
                    Wydaje mi się, że BS w praktyce jest to niewielka górka 1-4 dB w dość wąskim zakresie 500-800hz, więc nie widzę sensu tłumić korekcją jeszcze bardziej ten zakres, gdy właśnie bez korekcji będzie lepiej, gdy będzie trochę podbity. Koledze zależy na małych wąskich obudowach na biurko, więc BS też w rzeczywistości będzie niewielkie.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Wydaje mi się, że BS w praktyce jest to niewielka górka 1-4 dB w dość wąskim zakresie 500-800hz, więc nie widzę sensu tłumić korekcją jeszcze bardziej ten zakres, gdy właśnie bez korekcji będzie lepiej, gdy będzie trochę podbity. Koledze zależy na małych wąskich obudowach na biurko, więc BS też w rzeczywistości będzie niewielkie.
                      Faktycznie, tylko Ci sie wydaje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Faktycznie, tylko Ci sie wydaje :)
                        PM proszę więc o wyjaśnienie mojego niezrozumienia BS i dlaczego w tym wypadku korekcja będzie korzystna.

Skomentuj

Ja BS nie traktuje jako gorki, tylko jako spadek efektywnosci ponizej czestotliwosci jaka dyktuje szerokosc scianki. Zeby zachowac rowne pasmo przetwarzania zblizone do odgrody musisz po prostu zastosowac filtrowanie, ktore wyrowna srednie pasmo do poziomu basu z danej obudowy. Jak w inny sposob chcesz wyrownac pasmo? Musialbys zwiekszac przednia scianke, dodawac korekcje basu. Dlatego jesli autor zastosowalby typowa korekcje BS, dla aktualnego glosnika w monitorku, to w efekcie sprawnosc calego zestawu sporo sie obnizy, co pozwoli na latwiejsze dopasowanie szerokopasmowca.

Skomentuj

Ja osobiście skłaniam sie za budową prostej paczki 12-14l na biureczko najlepiej BR z tanim szerokopasmowcem. Bo szkoda mi sprzedawać tych wooferkow za pare zł...

może jakieś konkretniejsze propozycje przetworników szerokopasmowych ?

Skomentuj

Zamieszczone przez rxr2 Zobacz posta
                              opartą na klonie MX100 ( 4 tranzystory bipolarne toshiba)
                              Coś więcej powiesz o tej konstrukcji?

Zamieszczone przez rxr2 Zobacz posta
                              może jakieś konkretniejsze propozycje przetworników szerokopasmowych ?
                              A jaki budżet? TB chyba najbardziej pasują, choć podaj budżet bo można podać i za 80zł i za 400zł

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                Coś więcej powiesz o tej konstrukcji?

A jaki budżet? TB chyba najbardziej pasują, choć podaj budżet bo można podać i za 80zł i za 400zł
                                tu masz schemacik, jest to * diyaudio.pl/obrazki.html *konstrukcja bardzo prosta i uniwersalna można * diyaudio.pl/obrazki.html *ja porównywać z uniampem ( daje możliwość doboru dowolnych * diyaudio.pl/obrazki.html *tranzystorów na wyjściu

myślę o SPH-60X w TL a do tego te 2 wooferki pod biureczko spięte uniampem ze aktywna zwrotnica z regulacja dolno przepustowa i fazy, plus subsoniczny filtr.

Zależy mi na jak najmniejszych paczkach na biurko (mało miejsca). Z ciekawych jest jeszcze FOUNTEK FR135EX ale to juz trochę ponad plan finansowy.
                                Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                X