Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

regeneracja głośnika basowego 15"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

regeneracja głośnika basowego 15"

Witam
    posiadam głośnik basowy estradowy 15"(no name) który chcę zregenerować--wymienić kpl.membranę,resor no i cewkę.Cewka ma następujace wymiary
    --śr.50 mm
    --wys.uzwojenia 11 mm
    --wys.karkasu 41 mm ,wysokość nadbiegunnika 5 mm.Posiadam cewkę o śr.50 mm.wys.uzwojenia 25 mm i karkas 55 mm czy mogę ją zastosować uwzględniając zasady montażu zawarte na stronie .Bardzo proszę o radę.

:thumbup:

Skomentuj

Myślę że będzie ok. Ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni. Może być bardziej skłonna do stukania o nabiegunnik.

Skomentuj

A Czy cewka jest uszkodzona? Jezeli nie to nie ma potrzeby wymiany tylko odklejasz z pomoca ja np rozpuszczalnik nitro i podwazam pilniczkiem potem usuwasz membrane i zawieszenie nastepnie zakladasz nowe i centrujesz cewke czym tam chcesz np kawalek papieru i w rulonik ktos dokonczy bo nie mam czasu

Skomentuj

Wszystkie elementy czyli membrana i resor,cewka są uszkodzone.

Skomentuj

Mógłyś podesłać zdjecia ?

Skomentuj

oryginalny glosnik ma x-max 3mm
              jak zamontujesz swoja cewke to x-max bedzie wynosil az 10mm!

nasuwa to pytania:
              - czy uklad magnetyczny pozwoli na taki skok cewki?
              - czy geometria kosza zapewni wiekszy x-dam?
              - czy resor i zawieszenie membrany pozwola na taki skok?

Zamieszczone przez przemo312132 Zobacz posta
              A Czy cewka jest uszkodzona? Jezeli nie to nie ma potrzeby wymiany tylko odklejasz z pomoca ja np rozpuszczalnik nitro
              nitro to ty nic nie rozkleisz :p
              do rozklejania klejow butaprenowatych (jest takie slowo?) uzywa sie rozpuszczalnika ksylenowego

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                oryginalny glosnik ma x-max 3mm
                jak zamontujesz swoja cewke to x-max bedzie wynosil az 10mm!

nasuwa to pytania:

nitro to ty nic nie rozkleisz :p
                do rozklejania klejow butaprenowatych (jest takie slowo?) uzywa sie rozpuszczalnika ksylenowego
                ... :)

To wiesz co lepiej tego nie naprawiaj , bo jak to głośniki no-name , nie zagraja dobrze szczególnie po regeneracji całkowitej ( bynajmniej takie moje zdanie )
                Może rozważ zakup takiego czegoś
                GDS-30-200-8-SE
                Eminence Delta 15.

Skomentuj

A ja wlasnie popieram naprawe. Nauczysz sie czegos

Skomentuj

Membrana jest uszkodzona mechanicznie,cewka spalona i zdeformowana.Naprawiam wyłącznie w celu spróbowania swoich sił,jak się uda to będzie OK,jak nic nie wyjdzie to nie ma bólu.Posiadam taką cewkę i chcę dokupić resor i membranę i dlatego poprosiłem o radę bardziej doświadczone grono.

Skomentuj

Polecam fajna satysfakcja jak sam skleisz i będzie wszystko ok.

Skomentuj

to daj dla pewnosci zdjecia glosnika

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          nasuwa to pytania:
                          Paweł to są pierdoły :P

1) Sprawdź średnicę wewnętrzną cewki - musi być minimum o 0,25mm na stronę większa od średnicy słupka
                          2) sprawdź średnicę zewnętrzną cewki - musi być o minimum 0,25mm na stronę mniejsza od średnicy nabiegunnika górnego

Zmierz to bardzo dokładnie - najlepiej suwmiarką elektroniczną.

Jak się wie co się chce to regenerowany no-name jest dużo lepszy po niż przed :)

Skomentuj

Odnośnie średnic wszystko jest ok,chodzi mi głównie o różnice w wysokości uzwojenia i karkasu nawet wys.membrany jest prawie taka sama(różnica kilku milimetrów).Zastanawiam się czy cewka nie będzie uderzać o nabiegunnik dolny.

Skomentuj

Zamieszczone przez koko6 Zobacz posta
                              Odnośnie średnic wszystko jest ok,chodzi mi głównie o różnice w wysokości uzwojenia i karkasu nawet wys.membrany jest prawie taka sama(różnica kilku milimetrów).Zastanawiam się czy cewka nie będzie uderzać o nabiegunnik dolny.
                              To może chociaż spróbój , najwyżej będziesz musiał nie za głośno słuchac muzyki
                              Aha a z kąd weźmiesz resor dolny membrane kopułkę , zawieszenie ?

Skomentuj

Nie na temat...
                                SW - dopiero co poszedles na urlop i paru dni bez DIY nie wytrzymasz?!
                                Jak to zona znosi?

Zamieszczone przez koko6 Zobacz posta
                                Zastanawiam się czy cewka nie będzie uderzać o nabiegunnik dolny.
                                wsadz cewke do konca i zobacz ile uzwojenia widac?
                                lub zmierz uklad magnetyczny :p

Skomentuj

Wysokość(głębokość szczeliny) wynosi 30 mm tak że nie widać uzwojenia.

Skomentuj

sklejaj w calosc

a resor jaki wybrales?

Skomentuj

Resor śr.wew.50 mm,śr.zew.185 mm i wysokość 9 mm,taki jest dostępny.

Skomentuj

Przy takiej stopce "od góry" nie powinno być problemu. Możesz jeszcze odwinąć cewkę i zrobić wersję 4 omową

Paweł Żona jakoś to znosi - widziały gały co brały :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X