Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Z subwooferem czy bez

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z subwooferem czy bez

Witam wszystkich
    Więc tak zacznę od początku
    sprzęt ma być do muzyki i do kina bez wyraźnych podziałów , a muzyka wszystkiego po trochu po prostu co akurat wpadnie w ucho .

Do tej pory było tak
    -salon ok 30m2
    -wzmacniacz NAD 320
    -subwoofer Peerless SLS-10 (wzmacniacz panel Irka sub -300W 4ohm )
    -kolumny podłogowe dwudrożne na peerless HDS-164 i vifa DX25TG-09-04

Grało to całkiem przyjemnie choć samym kolumną w muzyce brakowało dołu ,ale nadarzyła się okazja i sprzęt się sprzedał.
    Więc tresa jest
    -salon 30m2
    -wzmacniacz NAD 320 (jeśli będzie trzeba zakupie inny ,mocniejszy choć jestem z niego zadowolony )
    -wzmacniacz panel Irka sub -300W 4ohm(tu raczej nie widzę potrzeby zmiany )
    -budżet 4000zł (na przetworniki i zwrotnice )

I teraz najważniejsze pytanie bo nie wiem która opcja lepsza czy np.
    1
    kolumny np. - http://www.akustyk.com.pl/projekty/DSD2.html
    i do tego subwoofer np. na XXL-S lub SS 30W/4558T00 lub nawet SS 32W/4878T00
    2
    Czy np. całość kwoty przeznaczyć na porządne kolumny bez subwoofera i najważniejsze czy same kolumny w tej kwocie będą w stanie zagrać tak w kinie dolne rejestry jak subwoofer .

Porządne kolumny 3 drozne na 10" wooferze

A reszte mozesz sprzedac i dołożyć do kompletu :)
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kup 4 xls na aukcji ebay z uk do tego zamów u kogos jakiegos mosfeta albo hexfeta na panelu moc okolo 600wat dla 4ohm i wsadz kazdy głosnik w 35-50l clozet wedle gustu,Chyba ze chcesz trzesienie ziemi wtedy br 70l dla kazdego strojenie ponizej 18hz
      Efekt gwarantowy.
      Z doswiadczenia powiem ci zebys rozejzał sie za układami do paneli eq i zaawansowanymi preampami z płynna regulacja fazy podbic odciecia itp moze tez byc dsp wbudowane w panel dobry bas zależy w 45% od dobrej korekcji akustyki pomieszczenia:)

Skomentuj

z subwooferami jest taki problem ze zazwyczaj sa one ustawiane za glosno, przez co przyzwyczajasz sie do duzej ilosci basu.
        ja bym robil 3 drogi, ale znajac zycie dla ciebie to by bylo za malo basu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          z subwooferami jest taki problem ze zazwyczaj sa one ustawiane za glosno, przez co przyzwyczajasz sie do duzej ilosci basu.
          ..bo przy ustawianiu głośności suba robi się to od dołu w górę a nie odwrotnie..

Skomentuj

Jak nie będzie słuchał muzyki przez 2 tygodnie to po włączeniu jakichkolwiek kolumn (w granicach rozsądku, bez skrajności) bas będzie odpowiedni, kwestia przyzwyczajenia ucha moim zdaniem. Pamietam jak pare la temu przyzwyczajałem się do grania an direkcie :)
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              ..bo przy ustawianiu głośności suba robi się to od dołu w górę a nie odwrotnie..
              to jedno. drugie to zamilowanie do wiekszej ilosci basu. zdecydowana wiekszosc chce miec go wiecej

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              Pamietam jak pare la temu przyzwyczajałem się do grania an direkcie
              tez do tego naklanialem kilku "gowniarzy". jeden przyznal racje ze jest lepiej (wavecor + seas)

Skomentuj

Witam więc tak zgadzam się w pełni z tyn, że jak nie będę słuchał muzyki przez 2 tygodnie to po włączeniu jakichkolwiek kolumn (w granicach rozsądku, bez skrajności) bas będzie odpowiedni , testowałem to sam wielokrotnie na swoim sprzęcie , ale wiecie jak to jest (no to sprawdzimy jak gra z subwooferem :P ) na szczęście od pewnego czasu subwoofera używam tylko w kinie a w muzyce coraz bardziej zwracam uwagę na wyższe pasma .

Więc przyjmijmy ze wybiorę opcja 2 czyli same kolumny , tylko tu nie mam pojęcia za co się „złapać” ,morze opisze wrażenia odsłuchowe poprzedniego zestawu na wyżej wymienionych przetwornikach .

Więc tak
                muzyka z samych kolumn (bez subwoofera)
                na początku po złożeniu zestawu pierwsze wrażenie pozytywne
                choć góra jak dla mnie zbyt ostra dość często „koło” mnie w uszy .
                Średnie tu byłem zachwycony strasznie wyraźne, ciepłe i przejrzyste brzmienie morze troszkę wysunięte , utwory nabrały zupełnie innego brzmienia dostrzegałem elementy których wcześniej nie słyszałem .
                Niskie tu brakowało mi jak by „zdecydowania” takiego porządnego „fundamentu „

Niestety po ok 3 tygodniach grania głośniki chyba się wygrzały i średnica tak jak by uciekła gdzieś do tyłu ):

Proszę się nie śmiać opisałem jak umiem,
                nie wiem też czy moją to być kolumny 2 , 2.5 czy nawet 3 drożne
                ale jak spełnią te wymagania to mogą to być nawet monitory.
                Chciałbym też aby kolumny były wyżej klasy niż te ostatnie morze na przetwornikach SS jeśli to możliwe w tej kwocie (czytałem że 18 maja dobrą dynamikę i potężne brzmienie )

Skomentuj

jaki budżet?

Skomentuj

-budżet 4000zł (na przetworniki i zwrotnice )

Skomentuj

Usher 8955a
                      Scan 15m lub 15w rewelator
                      2905/97 lub usher 9950 lub wavecor a jak dobrze pokombinujesz to i na wysokiego Morela starczy
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                        kolega MOŻE dawno nie był nad MORZEM bo nie odróżnia pisowni...

Skomentuj

Witam
                          przepraszam ze tak skacze z rozwiązaniami ale po rozmowie z resztą domowników pojawiła się trzecia opcja a mianowicie mam możliwość zadaptowania małego pokoju tylko i wyłącznie dla sprzętu audio niestety pokój jest dość mały bo 310x300 ale mogę w nim zrobić co chcę.
                          Nie ukrywam że wizja mojego własnego pokoju audio bardzo mi się spodobała ale czy w tak małym pomieszczeniu ma to sens sam nie wiem w głowie mam 1000 pomysłów jak by go dobrze urządzić akustycznie i jakieś monitorki np. http://www.akustyk.com.pl/projekty/RCMSE.html
                          jak to zagra usłyszę choć te 50Hz

Skomentuj

wielkich glosnikow nie ma co wsadzac bo bas beda mieli domownicy a nie ty
                            jak najbardziej takie kolumny sie sprawdza
                            ewentualnie 2,5 drogi lub 3 drogi na 8"

Skomentuj

a moze http://www.troelsgravesen.dk/CNO_Christoffer.htm / mam niskotonówki na sprzedaż

Skomentuj

Z tym "ewentualnie 2,5 drogi lub 3 drogi na 8" " żartujesz ? mi się wydawało, że tu to tylko monitory

Skomentuj

2,5drogi na 5'' lub 6'5'' może SS revelatory? niech sie wypowie ktoś kto miał z nimi styczność.
                                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Dwie drogi w monitorach w zupełności wystarcza
                                    Polaczenie głośników u akustyka jest ciekawe
                                    Ja jednak zszedł bym z podziałem niżej
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin ja Zobacz posta
                                      Z tym "ewentualnie 2,5 drogi lub 3 drogi na 8" " żartujesz ?
                                      wszystko zalezy od tego czego oczekujesz. sa maniacy co do takich pokoikow wsadzaja suby 15-18" i jeszcze im malo :p

osobiscie 2,5 drogi bym jeszcze zrobil, z 3 drogami moglyby byc problemy

Skomentuj

Revelator nie jest demonem basu. Co byśmy nie robili to nawet bardzo dobra na basie 18'stka nie będzie miała takiej potęgi w brzmieniu jak średnie 8 czy 10 cali.
                                        Konstrukcje dwudrożne to zawsze jest kompromis. Obciążony basem midwoofer odgrywa przecież także średnicę.
                                        Przy takim budżecie zdecydowanie obstawiałbym 3 drogi :)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X