Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki pod komputer lub wzmacniacz - pomoc w doborze GDN i zwrotnicy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki pod komputer lub wzmacniacz - pomoc w doborze GDN i zwrotnicy.

Witam.
    Na wstępie chciałbym nadmienić, iż posiadam (nie mojego projektu ani niewykonane prze ze mnie) obudowy typu zamknięte (oczywiście jest możliwość przerobienia na BR z tyłu obudowy) z płyty wiórowej 2,2cm – pojemność 6,82l netto (o ile dobrze obliczyłem litraż wewnętrzny) o wymiarach:
    Wysokość 30cm
    Szerokość 18cm
    Głębokość 24cm
    oraz z zamontowanymi audax tm025c1, – czyli wysokotonówki już są . Co do średnicy otworu, w którym pewnie siedział jakiś GDN to 12,3cm.
    A więc kierując moje pytanie czy istnieje możliwość z waszej strony na jakiś pomysł w tej sprawie lub posiadacie może jakiś gotowy projekt na tym audax tm025c1 + jakiś w miarę przyzwoity GDN za niewielkie pieniądze + zwrotnica? Jeżeli chodzi o przeznaczenie to myślałem o monitorach do małego pokoju dla dzieciaków do komputera pod wzmacniacz lub sam wzmacniacz.

Pozdrawiam.

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...0-05-4-TM025C1
    z jednym arn

Skomentuj

Zamieszczone przez drapik Zobacz posta
      Co do średnicy otworu, w którym pewnie siedział jakiś GDN to 12,3cm.
      czyli dowolna 13-15-ka

z missionem mialem projekt
      http://diyaudio.pl/showthread.php/17...s-nowego/page3
      jak widze imageshack nawalil :/

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...udowach-tonsil

juz szukam zwrotnicy

---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post o 10:57 ----------

Skomentuj

Dzięki koledzy.
        Kolego Paweł S. gdzie mógłbym dostać te soniaki i czy masz może jakiś wykaz podzespołów do zastosowania w tej zwrotnicy?

Skomentuj

gdzie mógłbym dostać te soniaki
          [url
          http://audiovideomax.pl/glosniki-nis...2mm-07/p,10124

Skomentuj

Zamieszczone przez gnoti Zobacz posta
            to nie ten

http://audiovideomax.pl/glosniki-nis...p,10124,c,8434
            ale z racji nie milego wlasciciela proponuje kupic go gdziekolwiek poza ta firma

http://allegro.pl/najlepszy-sony-ory...390762662.html

Skomentuj

A jeszcze jedno pytanko do Paweł S.
              Czy na tym schemacie zwrotnicy kondensatory i rezystor (3,3uF, 4,7uF i 2,2) łączę na minus tego missiona czy jak? A dokładnie jak to jest z tym gdzie ma być + i -. Można prosić o małe szkice na tym schemacie (ja wiem, że wszystko jest czarno na białym:)), ale tak dla mojego zrozumienia.

Dziękuję i pozdrawiam.

Skomentuj

wysokotonowy podlaczony jest w przeciwfazie - czyli odwrotnie niz sony

masz jakis sklep elektroniczny w poblizu? czy wszystko bedziesz zamawial?

Skomentuj

Tak mam sklep jak to się mówi pod samym nosem czyli jakieś 50m od mojego bloku.

---------- Post dodany o 11:31 ---------- Poprzedni post o 11:30 ----------

Ok dzięki teraz wszystko rozumiem z tym + i - :).

Skomentuj

to idz i zapytaj czy kupisz kondensatory i rezystor

kondensatory foliowe (MKT, MKP, MKS, MKSE itp)
                    dalbym max 3zl za 3,3 i 4,7uf
                    wiekszego raczej nie kupisz - taniej wyjdzie z polinka
                    cewek zapewne nie beda mieli

Skomentuj

polecam fajny zestawik gra całkiem przyzwoicie , jakis czas temu paweł mi pomagał ogranac ten zestaw i za to wielkie dzieki :thumbsup:

Skomentuj

Co do cewek to pewnie nie będą mieli natomiast czy mógłbyś mi wskazać wedle Twojego uznania, które cewki z tabeli Polinka wybrać, bo coś mi sie wydaje, że jednak (jak już się zdecyduję na Twój projekt a widzi mi się bardzo) to będę chciał zamówić wszystko w Polinku.

Serdeczne dzięki za pomoc, ale jak byście mieli jeszcze jakieś pomysły lub projekty t z chęcią rozważę.

Pozdrawiam.

---------- Post dodany o 11:53 ---------- Poprzedni post o 11:48 ----------

Aaaa.... Byłbym zapomniał sprawa z tym BR jak to się ma do tej mojej obudowy wstawiać jakiś (z pomiarami u mnie licho, bo nie znam się na tym) czy zostawić obudowę zamknięta?

Skomentuj

w zamknietej go nie sprawdzalem. ale w b-r 4 litry juz dawal rade. nie gral nisko ale basu bylo duzo
                          w 6 litrach bylo juz ciekawie

3,3uF allegro
                          4,7uF allegro
                          8,2uF polink ELE-100V/ 8.20
                          2,2r
                          AIR COIL *1102 CEWKA Cewka 0.24 mH 0.640 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-24
                          ROD COIL *2303 CEWKA Cewka 1.00 mH 0.290 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-18mm rdzen-10/40
                          ROD COIL *2199 CEWKA Cewka 1.00 mH 0.210 Ohm dr-1.00 dl-40mm FI-22mm rdzen-10/40

takie cos mialem w rozpisce

co do tunelu to pytanie - masz frezarke?
                          jezeli tak to mozesz zaryzykowac
                          051-0013 Port bass-reflex HP 900032 wew. 50 dł.185mm. Czarny polipropylen szt. 6,79 8,35

krotszy ma jakies 43mm, wiec ten pewnie bedzie mial ok 41mm. powinno to dac jakies 52hz strojenia
                          dluzszego i tak nie wstawisz
                          jak nie masz frezarki to poszuka sie czegos z tuneli alpharda - np HD-4 http://allegro.pl/rura-bass-reflex-b...366526651.html (da sie kupic taniej)

Skomentuj

Witam ponownie.
                            Sorki, że się nie odzywałem, ale chwilowo mnie nie było na weekendzie – mały wypad z rodzinką.
                            Pawle chciałbym Ci jeszcze raz bardzo podziękować za pomoc. Projekty właśnie rodzą się w główce – możliwe, że powstanie cały zestaw kina domowego, – bo mam jakieś takie nagłe dziwne natchnienie oczywiście jak tylko starczy czasu, bo z nim jest najgorzej. Mam nadzieje, że jak coś tam wyskrobię to postaram się (a z tym różnie bywa :)) ujawnić z tym projektem na forum.

P.S. Jestem ciekaw Pawle, jaka by musiała być ingerencja w tą zwrotnice, co by można było wsadzić te dwa soniaki do kolumny, jako frontowa lub centralny o impedancji 8 Ohm???

Pozdrawiam i dziękuję.

Skomentuj

P.S. Jestem ciekaw Pawle, jaka by musiała być ingerencja w tą zwrotnice, co by można było wsadzić te dwa soniaki do kolumny, jako frontowa lub centralny o impedancji 8 Ohm???
                              myslalem o takiej kombinacji, ale odpuscilem. glosnik jest 6r czyli kolumna by byla albo 3r (prawie nic tego nie obsluzy) albo 12r (duze straty mocy na wzmacniaczu)
                              no i pojawia sie brak sensu inwestowania w missiona. obecnie kosztuje 39zl + pare grosza na alu front zeby to jakos wygladalo. a za 59zl masz gotowy dobry glosnik http://stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-pc.html

Skomentuj

Zawsze można nieco impedancję podnieść cewką o większej rezystancji. Tak aby kolumna miała 4r
                                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

no nie do konca - nie zawsze mozna taka zastosowac

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                    Zawsze można nieco impedancję podnieść cewką o większej rezystancji. Tak aby kolumna miała 4r
                                    Tak, ale zmieni się wtedy dobroć elektryczna Qte, więc zmieni się także dobroć całkowita Qts i obudowa BR np zacznie Ci buczeć.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No to du... blada :crying:
                                      Z tego, co mi Pawle podawałeś w tym drugim linku z allegro to wynikało, że 4r no, ale cóż może ja coś chyba nie doczytałem:biggrin:.

Pozdrawiam.

Skomentuj

To juz chyba "lepiej" zrobic taka zwrotnice zeby zbic z 12r do 8r

Skomentuj

Czaruję...
                                        X